Elektif sezaryen operasyonlarında orotrakeal entübasyon için kullanılan macintosh direk laringoskop ile c-mac videolaringoskobun karşılaştırılması
Compari̇son of macintosh direct laryngoscope and c-mac video laryngoscope used for orotracheal intubati̇on i̇n electi̇ve cesaraen secti̇on operations
  1. Tez No: 377133
  2. Yazar: ABDULLAH CELEP
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALPER KILIÇASLAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Sezaryen, orotrakeal entübasyon, videolaringoskop, Macintosh direk laringoskop, Cesarean section, orotracheal intubation, video laryngoscope, Macintosh direct laryngoscope
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Gebelikte meydana gelen anatomik ve fizyolojik değişiklikler sonucu daha çok zor entübasyon riski mevcuttur ve hava yolu yönetiminde komplikasyon görülme oranı artmıştır. Bu prospektif klinik çalışmada elektif sezaryen operasyonlarında entübasyon için kullanılan Macintosh DL ile C-MAC VL'yi CL sınıflaması, POGO skoru, entübasyon süresi, entübasyon deneme sayısı, entübasyon sonrası komplikasyon görülme sıklığı ve entübasyonun oluşturduğu hemodinamik değişiklik açısından karşılaştırmayı amaçladık Yöntem: Çalışmaya yaşları 18-45 arasında olan, ASA I-II risk grubunda 100 gebe dahil edildi. Hastalar orotrakeal entübasyonda randomize olarak, storz C-MAC videolaringoskop (GRUP VL) (Tuttlingen, Germany) ya da tercihe göre numara 3 ve 4 Macintosh bıçak ile direkt laringoskopi (GRUP DL) uygulanacak hastalar olarak iki gruba ayrıldı. Entübasyon zamanı laringoskop kaşığının oral kaviteye sokulmasından orotrakeal tüpün trakeaya yerleştirilmesi arasındaki zaman olarak tanımlandı ve entübasyonun kaçıncı denemede gerçekleştiği kaydedildi. Laringoskopide larinksi değerlendirmede CL (Cormack-Lehane) sınıflaması ve POGO (Percentage of plottic opening) skoru kullanıldı. Entübasyon sonrası erken dönem komplikasyonlar açısından görünür dental travma ve oral mukozal travma, entübasyon sonrası ıkınma ve ekstremite hareketi ve bunların hepsi entübasyonu yapan kişi tarafından kaydedildi. Perioperatif kalp atım hızı (KAH), sistolik arter basıncı (SAB), diyastolik arter basıncı (DAB), periferik oksijen satürasyonu (SpO2), indüksiyondan önce ve entübasyondan sonraki 1, 3 ve 5. dakikalarda kaydedildi. Endtidal karbondioksit (EtCO2) ise entübasyondan hemen sonra kaydedildi. Hastalar ekstübasyondan 24saat sonra geç dönem endotrakeal entübasyon komplikasyonları açısından ses kısıklığı, stridor, öksürük ve boğaz ağrısı için değerlendirilerek kaydedildi. Bulgular: Her iki grup arasında demografik özellikler, ASA sınıflaması, gestasyonel özellikler ve preeklamsi varlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0.05). GRUP VL ve GRUP DL'deki hastalar arasında karın çevresi, boyun çevresi, ağız açıklığı ve triomental mesafe değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). Her iki gruptaki hastalar arasında mallampati sınıflaması ve obstrüktif uyku apnesi veya horlama durumu arasında da istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmedi (p>0,05). GRUP VL ve GRUP DL arasında POGO skoru ve işlem süresi değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark gözlendi (p0,05). Grup DL de CL sınıflaması değerleri istatiksel olarak anlamlı şekilde yüksek gözlendi(p0,05). GRUP VL ve GRUP DL hastalarında zor maske ventilasyonu ve airway kullanım ihtiyacına rastlanmadı. GRUP VL ve GRUP DL hastalarında entübasyon sonrası komplikasyon ve 24 saat sonra komplikasyon açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0,05). GRUP VL ve GRUP DL hastalarında entübasyon sonrası kaydedilen EtCO2 değeri açısından ise istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi (p>0,05). GRUP VL ve GRUP DL arasında t0, t1, t3 ve t5 zamanındaki SAB, DAB, KAH ve SpO2 açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi(p>0,05). Sonuç: Sonuç olarak zor havayolu ihtimali yüksek olan gebe hastalarda videolaringoskobun daha iyi orofaringeal ve glottik görüntü elde ediliyor olması, ağız-farinks-larinks eksenlerini paralel konuma getirmeden de entübasyon imkanı sağlaması nedeniyle Macintosh laringoskopa iyi bir alternatif yöntem olabileceği kanısına varıldı. Gebelerde zor havayolu durumlarında videolaringoskopların etkinliği ile ilgili ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: As a result ofanatomical and physiological changes that occur during pregnancy there is more risk of difficult intubation and there is increased incidence of complications in airway management. In this prospective clinical studywe aimed to compare Macintosh DL and C-MAC VL used for orotracheal intubatin in elective cesarean section operations in terms of CL classification, POGO score, intubation time, number of attempts for intubation, complication incidenceafter intubation and the hemodynamic changesformed byintubation. Method:100 pregnant women between the ages of 18-45, who were in the ASA I-II risk group were included in the study.Patients were separated in two groups randomly in orotracheal entübation as Storz C-MAC videolaringoskop (Group VI) (Tuttlingen, Germany) or optionally numbers 3 and 4 Macintosh blade with direct laryngoscopy (GROUP DL) applied patients. Intubation time was defined as the time between the laryngoscope blade is placed in the orotracheal cavity and the placement of the orotracheal tube in the trachea and the number of attempts for intubation was recorded. CL (Cormack-Lehane) classification and POGO (Percentage of glottic opening) score was used for assessment of the larynx during laryngoscopy. In terms of early complications after intubation visible dental trauma and oral mucosal trauma, strainingand limb movementafter intubation and the rest of them were recorded by the person who did the intubation. Perioperative heart rate (HR), systolic arterial pressure (SAP), diastolic arterial pressure (DAP), peripheral oxygen saturation (SpO2) were recorded before induction of anesthesia and in the 1st, 3rd and 5th minutes after intubation. End-tidal carbon dioxide (EtCO2) were recorded immediately after the intubation. The patients were evaluated 24h after extubation for late complications of endotracheal intubationin terms ofhoarseness, stridor, cough and sore throat. Results: In terms of demographic characteristics, ASA classification, gestational characteristics and the presence of pre-eclampsia a statistically significant difference was not observed between the two groups (p> 0.05).Among the patients in GROUP VL and GROUP DL a statistically significant difference in terms of abdominal circumference, neck circumference, mouth opening and triomental distance was not observed (p> 0.05). Between GROUP VL and GROUP DL statistically significant differences were observed in terms of POGO scores and intubation time (p 0.05). In Group DL CL classification values were observed as statistically significantly higher (p 0.05). In both Group VL and Group DL patients difficult mask ventilation and the need to use airway were not encountered. In Group VL and Group DL patientsthere was no statistically significant difference in terms ofcomplications after intubation and complications after 24 hours (p> 0.05). In Group VL and Group DL patientsthere was no statistically significant difference in terms of EtCO2 values recorded after intubation (p> 0.05).Between Group VL and Group DL there was no statistically significant difference in terms ofSBP, DBP, HR and SpO2 recorded at time t0, t1, t3, and t5 (p> 0.05). Conclusion: As a result, it was concluded that in pregnant patients who has a high risk of difficult airway, video laryngoscobe is a good alternative methodto the Macintoshlaryngoscobe becausebetter oropharyngeal and glottic image is obtained and the opportunityfor intubationis providedwithout bringing the oral-pharyngeal-laryngeal axes parallel. Further studies are neededregarding the effectiveness of video laryngoscopes in cases of difficult airway in pregnant women.