Former colonial powers and armed conflicts in Africa
Afrika'da eski sömürgeci güçler ve silahlı çatışmalar.
  1. Tez No: 912534
  2. Yazar: AISHA NDUWIMANA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAJ AHSAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Sömürgeci Güçler, Afrika, Çatışmalar, Sömürgeleştirme, Sömürgecilik, Afrika Birliği, Birleşmiş Milletler, Colonial Powers, Africa, Conflicts, Colonization, Colonialism, Africa Union, United Nation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışma, sömürgeci güçlerin Afrika'daki çatışmalara katkısını incelemeyi amaçlamıştır. Birçok Afrika ülkesi, kırılgan geçişler, bağımsızlık mücadeleleri, bağımsızlık sonrası çatışmalar ve devlet inşa süreçleri nedeniyle çeşitli çatışma biçimleri yaşamış ve bu da sonraki çatışmalara temel teşkil eden çözülmemiş sorunlar bırakmıştır. Buna ek olarak, küresel çevre hızla değişmekte, eski çatışma kaynaklarına yenilerini eklemekte ve çatışmanın yol açtığı hasarı artırmaktadır. Çatışmalar yerinden edilmelere neden olmakta ve insanları eğitim, sağlık ve istihdam fırsatlarından mahrum bırakmaktadır. Altyapı genellikle zarar görmekte ya da tahrip olmaktadır. Afrika'da yaşanan çatışmalar, Afrikalı sömürgeci güçlerin dış çıkarlarıyla bağlantılı olmuştur. Çoğu sömürgeci güç, eski sömürgelerinde siyasi ve ekonomik hedeflerine ulaşmak için anlaşmazlık yaratmak amacıyla izolasyonist yaklaşımlar ve taktikler kullanmıştır. Bu değerlendirmenin kişisel görüşlerden ziyade tarihsel kanıtlara dayandığını belirtmek önemlidir. Tarihçiler tarfından, Afrika'nın savaşan ulusları arasındaki köklü bölünmeyi çözmenin, tarihsel yörüngelerini gözden geçirmeyi gerektireceğini söylenmiştir. Uzmanlara göre Afrika'daki siyasi istikrarsızlık temelde çatışma halindeki devletlerin sömürgeci geçmişlerinden kaynaklanmaktadır. Sömürgeci güçlerin Afrika'daki iç silahlı çatışmaların çözümüne müdahalesinin etkinliği temel bir sorudur. Silahlı çatışmaların yol açtığı büyük güvensizlik göz önüne alındığında, silahlı çatışmalar nedeniyle bozulan devlet içi ilişkileri normalleştirip normalleştiremediklerini düşünmek önemlidir. Bu bakış, Afrika'daki çatışma çözümü çabalarının, genellikle eski sömürgeci ülkelerden gelen dış baskılar nedeniyle kalıcı barışla sonuçlanmadığı argümanıyla desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The research aimed to study the contribution of colonial powers to conflicts in Africa. Many African countries have experienced various forms of conflict due to their fragile transitions, independence struggles, post-independence conflicts and state-building processes, which have left unresolved issues that have served as the basis for subsequent conflicts. In addition, the global environment is changing rapidly, adding new sources of conflict to old ones and increasing the damage caused by conflict. Conflict causes displacement and deprives people of opportunities for education, health and employment. Infrastructure is often damaged or destroyed. The conflicts experienced in Africa have been linked to the external interests of the African colonial powers. Most colonial powers used isolationist approaches and tactics to achieve their political and economic goals in their former colonies, with the aim of creating discord. It is important to note that this assessment is based on historical evidence rather than personal opinion. Historians have said that resolving the deep-rooted divide between Africa's warring nations will require a review of their historical trajectories. The political instability in Africa is fundamentally rooted in the colonial past of the states in conflict, according to the experts. The effectiveness of colonial powers' interference in resolving internal armed conflicts in Africa is a fundamental question. It is important to consider whether they are able to normalize intra-state relations disrupted by armed conflict, given the great mistrust it engenders. This view is reinforced by the argument that conflict resolution efforts in Africa have not resulted in lasting peace, often due to external pressures from former colonizing countries.