Bipolar bozukluğu olan hastaların işlevsellik düzeyleri ve etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determination of functioning levels and affecting factors in patients with bipolar disorder
- Tez No: 912691
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NALAN GÖRDELES BEŞER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Bipolar bozukluk, işlevsellik, psikiyatri hemşireliği, Bipolar disorder, functionality, psychiatric nursing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu araştırmada, bipolar bozukluğu olan hastaların işlevsellik düzeyleri ve etkileyen faktörleri incelemek amaçlanmıştır. Araştırma Niğde İli Toplum Ruh Sağlığı Merkezi (TRSM)'ne rehabilitasyon için devam eden hastalarla yapılmıştır. Araştırma 91 bipolar bozukluğu olan hasta ile yürütülmüştür. Hastalara Bipolar Bozukluk İşlevsellik Ölçeği ve Hasta Tanıtım Formu uygulanmıştır. Araştırma verileri, SPSS22.0 programında analiz edilmiş olup ölçek ve alt ölçekler puanları için tanımlayıcı (sayı, yüzde, ortalama, ortanca, min-max ) istatistikler kullanılmıştır. Verilerin analizinde kullanılacak testlere karar vermek için Shapiro – Wilk normallik testleri yapılmıştır. Araştırma verileri normal dağılım göstermediği için ölçek puan ortancaları ile bağımsız değişkenler Kruskal Wallis ve Mann Whitney U testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Duygusal İşlevsellik alt ölçeği puan ortalaması 5,70±1,17, Zihinsel İşlevsellik alt ölçeği puan ortalaması 7,72±1,52, Cinsel İşlevsellik alt ölçeği puan ortalaması 8,41±2,32, Damgalanma Hissi alt ölçeği puan ortalaması 6,83±2,70, İçe Kapanma alt ölçeği puan ortalaması 5,20±1,76, Ev İçi İlişkiler alt ölçeği puan ortalaması 12,80±4,15, Arkadaşlarıyla İlişkiler alt ölçeği puan ortalaması 8,36±2,75, Toplumsal Etkinliklere Katılım alt ölçeği puan ortalaması 12,35±2,89, Günlük Etkinlikler ve Hobiler alt ölçeği puan ortalaması 14,03±3,16, İnisiyatif Alma ve Potansiyelini Kullanabilme alt ölçeği puan ortalaması 5,54±1,80, İş alt ölçeği puan ortalaması 7,60±2,15 olarak bulunmuştur. Hastalar işlevsellik ölçeklerinden ortalama veya ortalamanın üzerinde puan almışlardır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to examine the functionality levels of patients with bipolar disorder and the affecting factors. The study was conducted with patients who were attending Nigde Province Community Mental Health Center (TRSM) for rehabilitation. The study was conducted with 91 patients with bipolar disorder. The Bipolar Disorder Functioning Scale and Patient Identification Form were applied to the patients. The study data were analyzed using the SPSS22.0 program and descriptive statistics (number, percentage, mean, median, min-max) were used for scale and subscale scores. Shapiro-Wilk normality tests were performed to decide on the tests to be used in the analysis of the data. Since the study data did not show a normal distribution, the scale score medians and the independent variables were compared using the Kruskal Wallis and Mann Whitney U tests. The mean score of the Emotional Functioning subscale was 5.70±1.17, the mean score of the Mental Functioning subscale was 7.72±1.52, the mean score of the Sexual Functioning subscale was 8.41±2.32, the mean score of the Feeling of Stigma subscale was 6.83±2.70, the mean score of the Withdrawal subscale was 5.20±1.76, the mean score of the Domestic Relations subscale was 12.80±4.15, the mean score of the Relations with Friends subscale was 8.36±2.75, the mean score of the Participation in Social Activities subscale was 12.35±2.89, the mean score of the Daily Activities and Hobbies subscale was 14.03±3.16, the mean score of the Taking Initiative and Using One's Potential subscale was 5.54±1.80, and the mean score of the Work subscale was 7.60±2.15. Patients received average or above average scores from functionality scales.