Asbestozise neden olan tremolit, krizotilve eriyonit maddelerinin C57BL/6 farelerde T ve B hücre immün yanıtlarına etkilerininaraştırılması
Research on the effects of asbestosis-inducingtremolite, chrysotile and erionite on T and B cell immune response in C57BL/6 mice
  1. Tez No: 912763
  2. Yazar: ZEYNEP AKİDAĞI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN AVCILAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
  6. Anahtar Kelimeler: Asbestozis, B lenfosit, Eriyonit, Krizotil, T lenfosit, Tremolit, Asbestosis, B lymphocyte, Chrysotile, Erionite, T lymphocyte, Tremolite
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İmmünoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İmmünoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 199
Özet
Asbestozis, asbest liflerinin solunması sonucu akciğerlerde meydana gelen iki taraflı yaygın interstisyel fibrozis olarak tanımlanan bir akciğer hastalığıdır. Asbest olarak bilinen maddeler asbestozise neden olmaktadır. Bu çalışmada, asbest maddeleri arasında yer alan tremolit, krizotil ve eriyonit maddelerinin C57BL/6 cinsi farelerin lenf nodu, dalak ve akciğer dokularında bulunan T ve B hücre mutlak sayıları, frekansları ve sitokin yanıtlarını kapsayan immün yanıtlar araştırıldı. Çalışmada, T ve B hücreler ile alt popülasyonlarını tanımlamak içim akım sitometri yöntemi kullanıldı. Asbest maruziyetinden sonra fare serumundaki sitokin konsantrasyonları, multipleks ELISA yöntemi ile akım sitometride ölçüldü. Fare lenf nodu, dalak ve akciğerlerinde bulunan CD4+ ve CD8+ T hücrelerin sitokin yanıtları, hücre içi sitokin boyaması yapılarak akım sitometri yöntemi ile analiz edildi. Analiz sonuçlarına göre, dalakta CD3+ (p≤ 0.01), CD3+CD4+ (p≤ 0.01), CD3+CD8+ (p≤ 0.05), CD8+CD25+ (p≤ 0.05) ve CD8+MHC-II+ (p≤ 0.05) hücre sayıları kontrol grubuna göre eriyonit grubunda anlamlı bir artış gösterirken CD4+CD25+ (p≤ 0.001) ve CD4+MHC-II+ (p≤ 0.001) hücre sayıları belirgin ve anlamlı bir seviye düşük bulundu. Dolayısıyla dalağın diğer asbestlere kıyasla eriyonit maruziyetinden en çok etkilenen doku olduğu tespit edildi. Lenf nodlarında, yalnızca CD3+CD4+ hücre sayılarında kontrol grubuna göre tremolit grubunda anlamlı bir azalma, CD4+CD25+ (p≤ 0.05) ve CD4+MHC-II+ (p≤ 0.01) hücrelerinde ise anlamlı bir artış saptandı (p≤ 0.05). Akciğerde, tremolit ve eriyonite maruz bırakılan grubun CD4+CD25+ (p≤ 0.05) hücre sayılarında, krizotile maruz kalan grubun ise CD8+CD25+ (p≤ 0.05) ve CD8+MHC-II+ (p≤ 0.05) hücre sayılarında anlamlı bir artış bulundu. Treg sayılarında ise gruplar arasında anlamlı bir fark saptanmadı. CD19+ B hücre sayısı yalnızca lenf nodunda kontrol grubuna göre krizotil grubunda anlamlı sevide yüksek bulundu (p≤ 0.01). B lenfosit alt gruplarından yalnızca erken dönem plazma hücre sayıları, lenf nodunda (p≤ 0.01) ve akciğerde (p≤ 0.05) krizotil grubunda anlamlı bir artış gösterirken dalakta da eriyonit grubunda bu hücrelerin artışı anlamlı bulundu (p≤ 0.05). Fare dokularında CD4+ ve CD8+ hücrelerden bakılan hücre içi sitokinlerden ise genel olarak IFN-γ, TNF-α, IL-17A, IL- 2 ve IL-22 sitokin oranları bakımından gruplar arasında anlamlı farklar bulundu. Fare serumlarında bulunan proinflamatuar TNF-α, IL-6, IL-17F, IL-13 ve IL-2 sitokin konsantrasyonları bakımından gruplar arasında anlamlı farklar tespit edildi. Elde edilen bulgularla, asbest maddeleri arasında krizotil maddesinin, CD19+ B hücre ve CD19+CD38+ erken dönem plazma hücre sayılarını arttırarak en çok lenf nodunu etkilediği ve serum sitokin yanıtını tetiklediği tespit edildi. Eriyonit maddesinin ise CD3+ total lenfosit, CD3+CD4+ T hücre, CD3+CD8+ T hücre ve CD19+CD38+erken plazma hücre sayılarını arttırarak daha çok dalak dokusundaki immün yanıtı uyardığı, tremolit maddesinin ise lenf nodlarındaki CD3+CD4+ T hücre sayılarını azaltarak Th1 inflamatuar yanıtı baskıladığı tespit edildi. Bu araştırma sonuçları, asbest maddeleri ile ilişkili hastalıkların immünopatogenezi alanında çalışan araştırmacılara ışık tutarak çalışmalarına yön verebilir. Ayrıca daha önce hiç çalışılmamış T hücre aktivasyon belirteçleri, erken ve geç dönem plazma hücreleri gibi konulara merak uyandırarak asbestozise yönelik immün yolaklarda yeni parametrelerin, asbest maddelerinin türüne özgü yeni terapötik yaklaşımların, biyobelirteçlerin ve dahi aşıların geliştirilmesinde önemli fikirlerin ortaya çıkmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Asbestosis is a lung disease defined as bilateral diffuse interstitial fibrosis in the lungs caused by inhalation of asbestos fibres. Substances known as asbestos cause asbestosis. In this study, immune responses including absolute numbers, frequencies and cytokine responses of T and B cells in the lymph nodes, spleen and lung tissues of C57BL/6 mice were investigated with tremolite, chrysotile and erionite, which are among asbestos substances. In the study, flow cytometry method was used to identify T and B cells and their subpopulations. After asbestos exposure, cytokine concentrations in mouse serum were measured by multiplex ELISA method and flow cytometry. Cytokine responses of CD4+ and CD8+ T cells in mouse lymph nodes, spleen and lungs were determined by intracellular cytokine staining and analysed by flow cytometry method. According to the results of the analysis, CD3+ (p≤ 0.01), CD3+CD4+ (p≤ 0.01), CD3+CD8+ (p≤ 0.05), CD8+CD25+ (p≤ 0.05) and CD8+MHC-II+ (p≤ 0. 05) cell counts showed a significant increase in the erionite group compared to the control group, while CD4+CD25+ (p≤ 0.001) and CD4+MHC-II+ (p≤ 0.001) cell counts were significantly and significantly lower. Therefore, the spleen was found to be the tissue most affected by erionite exposure compared to other asbestos. In the lymph nodes, only a significant decrease in the number of CD3+CD4+ cells and a significant increase in CD4+CD25+ (p≤ 0.05) and CD4+MHC-II+ (p≤ 0.01) cells were found in the tremolite group compared to the control group (p≤ 0.05). In the lung, a significant increase was found in the number of CD4+CD25+ (p≤ 0.05) cells in the group exposed to tremolite and erionite, and in the number of CD8+CD25+ (p≤ 0.05) and CD8+MHC-II+ (p≤ 0.05) cells in the group exposed to chrysotile. There was no significant difference between the groups in Treg counts. CD19+ B cell count was significantly higher in the chrysotile group compared to the control group only in the lymph node (p≤ 0.01). Among the B lymphocyte subgroups, only early plasma cell counts showed a significant increase in the chrysotile group in the lymph node (p≤ 0.01) and lung (p≤ 0.05), whereas in the spleen, the increase in these cells was significant in the erionite group (p≤ 0.05). Among the intracellular cytokines analysed from CD4+ and CD8+ cells in mouse tissues, significant differences were found between the groups in terms of IFN-γ, TNF-α, IL-17A, IL-2 and IL-22 cytokine ratios. Significant differences were found between the groups in terms of proinflammatory TNF-α, IL-6, IL17F, IL-13 and IL-2 cytokine concentrations in mouse sera. According to the findings, it was determined that among asbestos substances, chrysotile substance affected the lymph node most by increasing the numbers of CD19+ B cells and CD19+CD38+ early plasma cells and triggered serum cytokine response. Erionite stimulated the immune response mostly in the spleen tissue by increasing the numbers of CD3+ total lymphocytes, CD3+CD4+ T cells, CD3+CD8+ T cells and CD19+CD38+ early plasma cells, while tremolite suppressed the Th1 inflammatory response by decreasing the numbers of CD3+CD4+ T cells in the lymph nodes. The results of this study may shed light on researchers working in the field of immunopathogenesis of asbestos-related diseases and direct their studies. In addition, it may contribute to the emergence of important ideas in the development of new parameters in immune pathways for asbestosis, new therapeutic approaches specific to the type of asbestos substances, biomarkers and even vaccines by arousing interest in topics such as T cell activation markers, early and late plasma cells that have never been studied before.