İç girişimci öz sermayesinin işe adanmışlık aracılığı ile yenilikçi iş davranışı üzerindeki etkisinde işi anlamlı bulmanın rolü: Yaratıcı çevre algısı düzeyinde bir inceleme
The Role of meaningful work in the impact of intrepreneurial self-capital on innovative work behavior through work engagement: An Examination at the level of creative environment perception
  1. Tez No: 912787
  2. Yazar: DİLEK GÜNGÖRMEZ ŞEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELİHA DENİZ BÖRÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İç girişimci Öz Sermaye, Yenilikçi İş Davranışı, İşe Adanmışlık, Yaratıcı Çevre Algısı, İşi Anlamlı Bulma, Intrapreneurial Self-Capital, Innovative Work Behavior, Work Engagement, Meaningful Work, Creative Environment Perceptions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 171
Özet
Çalışanların işte yenilikçi davranışlar sergilemelerinde psikolojik ve bilişsel kaynakların önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu tez çalışmasında belirli bireysel kaynakların 'iç girişimci öz sermayesi' kavramı çatısı altında kuramsal olarak irdelenmesi ve yenilikçi iş davranışını ne düzeyde yordadığının bir araştırma modeli vasıtasıyla tespiti amaçlanmaktadır. Nicel araştırma deseniyle kurgulanan modelde ayrıca işe adanmışlığın aracı rolü; işi anlamlı bulmanın ve yaratıcı çevre algısının ise düzenleyici rolleri incelenmiştir. Araştırma verilerinin kolayda örnekleme yöntemi ile sektör ayrımı gözetilmeksizin 408 beyaz yakalı çalışandan çevrimiçi anket yoluyla toplanması yapılmıştır. Veri setine, SPSS ve AMOS gibi sosyal bilimlerde sıklıkla başvurulan istatistik programları yardımıyla keşfedici ve doğrulayıcı faktör analizi, güvenilirlik analizi, normallik testi, fark testleri (t testi, ANOVA), korelasyon analizi, yapısal eşitlik modellemesi analizi, yol analizi gibi yöntemler uygulanmıştır. Tezin kuramsal olarak yenilik ve sürdürülebilirlik konularının daha fazla birey odaklı psikolojik ve davranışsal kökenlerini anlamaya katkısı olacağı düşünülmektedir. Yönetim uygulamalarında ise özellikle iç girişimci öz sermayesi kavramının işletmelerde çalışan yenilikçiliğini destekleyecek bir eğitim ve kariyer gelişimi aracı olarak katkı sunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The individual psychological, cognitive, and motivational resources under the general concept of 'intrapreneurial self-capital' have an important place in demonstrating innovative work behaviors of employees. The theoretical examination of these individual resources under the framework of intrapreneurial self-capital and empirically determining the extent to which each sub-dimension affects innovative work behaviors have been aimed. Additionally, the mediating role of work engagement, and the moderating roles of meaningful work and creative organizational environment perception have been examined in the research model designed with a quantitative research design. Data for the research, without distinction of sector, were collected from white-collar employees through online surveys using the convenience sampling method. Exploratory and confirmatory factor analysis, reliability analysis, normality test, t- test and ANOVA, correlation analysis, structural equation modeling and path analysis were applied to the dataset with statistical programs commonly used in social sciences such as SPSS and AMOS. It is thought that the theoretical contribution of the thesis to understanding the more individual-focused psychological and behavioral origins of innovation and sustainability issues will be significant. In management practices, it is expected that the concept of intrapreneurial self-capital will contribute as an educational and career development tool supporting innovation among employees in businesses.