عقد الجعالة وتطبيقاتها المعاصرة في البحث عن النفط والغاز الطبيعي دراسة محاسبية مقارنة
Cuâle ve modern uygulamalari (petrol üzeri̇nde bir araştirma)
- Tez No: 912879
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDELKADER CHACHI
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Cuale akdi, petrol ve gaz arama sözleşmeleri, Libya, Ju'alah contract, oil and gas exploration contracts, Libya
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam İktisadı ve Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu tez Libya'da petrol ve doğalgaz araştırmalarındaki modern uygulamalar ve ona bağlı cuâle akdi şeklini içermektedir. Cuâle akdine özellikle petrol ve doğalgaz araştırmalarında İslam fıkhı kurulları, şeriat kurulları referans olmuşlardır. Bu araştırmada genel olarak Cuâle akdi diğer petrol sözleşmeleriyle kıyaslanacaktır. Aynı zamanda keşif ve üretim paylaşımı sözleşmeleriyle kıyaslanacaktır. Bu tezde endüktif yaklaşım, analitik karşılaştırmalı yaklaşım ve kütüphane verilerine dayanarak içerik analizi yaklaşımı kullanılmıştır. Teorik bölümü hukuki ve dini uyumları içermektedir. Her bir yönün olumlu ve olumsuz yönleri ele alınmıştır. Cuâle akdinin ekonomik ve muhasebe yönlerinden sonuçları ele alınmıştır. Aynı zamanda petrol üretiminin özellikleri, cuâle akdindeki aşamaları ve diğer petrol sözleşme türlerine değinilmiştir. Bu uygulamalı araştırma aynı zamanda Ulusal Petrol Şirketi ve Eni Kuzey Afrika arasındaki belirli bir yılın keşif ve üretim yaklaşımı sözleşmelerinin verileri üzerindeki petrol ve gaz araştırmalarındaki cuâle akdinin uygulamalarını içermektedir. Kıyaslama yoluyla, bu araştırmanın sorularının cevaplarına ulaşma imkanı oluşmuştur. Aynı zamanda bu araştırmada ilgili akdin avantajlarına aşağıda sunulduğu şekilde ulaşılmaya çalışmıştır: Araştırma; petrol ilişkilerinde yatırım şirketleriyle anlaşmalarında cuâle akdine dayanan petrol ülkeleri diğer sözleşmelerle paralel veya muadil olması gerektiğini savunmaktadır. Uluslararası kuruluşlarda benimsenmesi için gerekli çalışmaların yapılmasının gerektiğini düşünmektedir. Uygulamaya girmesi için gerekli kanunların ve yasaların getirilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bilimsel açıdan ise İslam fıkhı teorik fıkıhtan uygulama fıkhına geçmeye çalışmıştır. Araştırmada İslami finans sözleşmeleriyle ilgili daha fazla araştırmaların yapılması gerektiğine ve özellikle çağdaş uygulamalar alanındaki cuâle akdi dahil bütün uygulamalarının genişletilmesinin gerektiğine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study discusses the proposal of using the Ju'alah contract for the exploration of oil and natural gaz in Libya. Ju'alah is a contract that the Islamic jurisprudential Councils and Shari'ah bodies recommend, especially in the search for oil and gaz. The study compares the Ju'alah contract with other existing oil contracts dealing with the exploration of oil and gaz and sharing its proceeds. The study uses the inductive approach, the comparative analytical method, and the content analysis approach that relies on the analysis of office data. The theoretical part includes the discussion of the subject from the legal and Shari'ah perspectives. The applied part includes the comparative analysis of the data of an existing exploration contract between the Libyan National Oil Corporation and Eni North Africa Company for the year 2010 adapted to the proposed Ju'alah contract. From the comparative analysis, it was possible to reach the results that answer the questions of this study and show the advantages of this contract Ju'alah over the existing exploration contracts. It was found that the oil contracts that regulate the relationship between the oil-rich countries and the oil exploration companies were unfair to the oil-producing countries, and that most of them were contracts of acquiescence and monopoly, on the light of which several legal, financial and accounting equations emerged. The state, in using the Ju'alah contract, is the one who sets the terms of the contract, announces the call for bidding and assigns the responsibilities of exploring and discovering oil and gaz, and thus controls its resources, preserves it, stop its depletion and controls its production rates, reduce the expenses of the search and exploration stages. This will also reduce the degree of risk, the cost of one barrel of crude oil, and abolishes the monopoly that was practiced in oil contracts. It will also resolve the accounting problems enabling the state to integrate oil activities and increase its revenues, create job opportunities for its citizens, and stimulate the attraction of oil companies for oil investment, who are the ones who will bear the expenses of search and exploration in all cases and do not recover them, until they find the economic oil and gaz. The study recommends that the oil-producing countries adopt the Ju'alah contract rather than the existing contracts in organizing oil relations with exploring oil companies and investment entities. This may adopt it as parallel or as alternative contracts to the existing contracts in force.