Oleuropeinin miktar tayininin gerçekleştirilmesi için kantitatif ince tabaka kromatografisi yönteminin geliştirilmesi
Development of quantitative thin layer chromatography method for quantification of oleuropein
  1. Tez No: 912892
  2. Yazar: İREM DALMAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI AKGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Oleuropein, İnce tabaka kromatografisi, miktar tayini, doğal ürünler, Oleuropein, Thin layer chromatography, quantification, natural products
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 135
Özet
Tez çalışması kapsamında kurutulmuş ve öğütülmüş zeytin yapraklarından elde edilen oleuropeinin kolay ve hızlı bir şekilde miktar tayininin gerçekleştirilmesi için ince tabaka kromatografisi yönteminin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma amacı doğrultusunda zeytin yapraklarının metanol ile ekstraksiyonu gerçekleştirilmiş ve ardından vakum sıvı kromatografisi ve yarı-preparatif HPLC yöntemleri kullanılarak oleuropein standardı elde edilmiştir. Elde edilen oleuropein standardı farklı konsantrasyonlarda hazırlanarak İTK ile kalibrasyon grafiği oluşturulmuş ve buna göre miktar tayini gerçekleştirilmiştir. Bunun için örnekler TLC silika jel 60 F254 tabakaya yüklenmiş ve etil asetat:metanol:su (8:1:0,5) mobil faz bileşiminde yürütüldükten sonra Camag UV kabinde görüntülenmiştir. Oleuropein miktarının belirlenmesinde ucuz, basit ve hızlı bir yöntem olarak İTK yönteminin kullanılabilirliğini araştırmak amacıyla, farklı katı fazlar, solvent bileşimleri, türevlendirme ajanları ve görüntüleme yöntemleri kullanılarak diğer zeytin metabolitlerinden en yüksek çözünürlükte ayrılması işlemi gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirdiğimiz çalışmada cep telefonu yardımıyla oleuropeinin İTK görüntüsü elde edilmiş, ImageJ yazılımı kullanılarak kalibrasyon grafiği oluşturulmuş, analitik metot geliştirme parametreleri dikkate alınarak miktar tayini gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis study, it was aimed to develop a thin-layer chromatography method for the easy and rapid quantification of oleuropein obtained from dried and ground olive leaves. For the purpose of the study, olive leaves were extracted with methanol and then the oleuropein standard was obtained using vacuum liquid chromatography and semi-preparative HPLC methods. The obtained oleuropein standard was prepared at different concentrations, a calibration chart was created with TLC, and the amount was determined. For this, the samples were loaded onto a TLC silica gel 60 F254 layer and imaged in a Camag UV cabine after running in the mobile phase composition of ethyl acetate:methanol:water (8:1:0.5). In order to investigate the usability of the TLC method as a cheap, simple, and fast method for determining the amount of oleuropein, its separation from other olive metabolites at the highest resolution carried out using different solid phases, solvent compositions, derivatization agents, and imaging methods. In our study, the TLC image of oleuropein was obtained with the help of a mobile phone, a calibration chart was created using ImageJ software, and quantification was carried out by taking into account the analytical method development parameters.