Fonksiyonel gastrointestinal hastalığı olan ergenlerde somatizasyon şiddeti, psikiyatrik komorbidite ve yaşam kalitesinin incelenmesi
Investigation of somatization severity, psychiatric comorbidity and quality of life in adolescents with functional gastrointestinal disorders
  1. Tez No: 912911
  2. Yazar: ÖZLEM ARDIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER KARDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Fonksiyonel gastrointestinal hastalıklar, ergen, somatizasyon, psikiyatrik komorbidite, yaşam kalitesi, Functional gastrointestinal disorders, adolescent, somatization, psychiatric comorbidity, quality of life
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 182
Özet
Giriş ve Amaç: Çalışmamızda fonksiyonel gastrointestinal hastalık tanısı alan ergenlerde somatizasyon şiddetinin, eşlik eden psikiyatrik tanıların ve yaşam kalitesinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmamıza Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'na ve Kocaeli Şehir Hastanesi'ne bağlı Çocuk Gastroenteroloji birimi polikliniklerine başvuran 13-18 yaş arası fonksiyonel gastrointestinal hastalık tanısı almış 32 ergen ve ebeveynleri, 13-18 yaş arası çölyak hastalığı tanısı almış 32 ergen ve ebeveynleri, 13-18 yaş arası Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı sağlam çocuk polikliniğine başvuran ve herhangi bir gastrointestinal hastalık tanısı olmayan sağlıklı 32 ergen ve ebeveynleri dahil edilmiştir. Klinisyen tarafından ergenlere Okul Çağı Çocukları için Duygulanım Bozuklukları ve Şizofreni Görüşme Çizelgesi–Şimdi ve Yaşam Boyu Şekli–DSM–5 Kasım 2016 –Türkçe Uyarlaması (ÇDŞG–ŞY–DSM–5–T) uygulanmıştır. Ergenlerden sosyodemografik veri formu ve Pediatrik Gastrointestinal Semptomlar Anketi, Roma III Versiyonu (QPGS-RIII) doldurmaları istenmiştir. Hem ergenlerden hem de ebeveynlerinden Çocuklar İçin Yaşam Kalitesi Ölçeği (ÇİYKÖ) - (13-18 yaş) ve DSM-V Düzey II Bedensel Belirtiler Ölçeği doldurmaları istenmiştir. Bulgular: Çalışmamıza katılan 96 ergenin %78,1'i (n=75) kız, %21,9'u (n=21) erkek cinsiyette idi. Fonksiyonel gastrointestinal hastalığı olan grubun yaş ortalaması 15,95±1,42, çölyak hastalığı olan grubun yaş ortalaması 15,40±1,81 ve sağlıklı grubun yaş ortalaması 15,79±1,17 olup, yaş ortalamaları benzer bulunmuştur. Çalışmamızda sosyodemografik özellikler açısından gruplar arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0,05). Anne eğitim düzeylerinin (p=0,007) ve baba eğitim düzeylerinin (p=0,001) fonksiyonel gastrointestinal hastalığı olan grupta daha düşük olduğu, çölyak hastalığı olan grupta ise daha yüksek olduğu bulunmuştur. Fonksiyonel gastrointestinal hastalığı olan grupta annelerin ve babaların daha fazla gastrointestinal hastalık (p=0,006, 0,001), daha fazla fiziksel hastalık (p=0,001, 0,001) ve daha fazla ruhsal hastalık (p=0,037, 0,044) tanısı aldıkları görülmüştür. Fonksiyonel gastrointestinal hastalığı olan grubun daha sık hastane başvurusunda bulunduğu tespit edilmiştir (p=0,001). Çalışmamızda psikiyatrik komorbiditeler açısından en çok tanı alan grubun fonksiyonel gastrointestinal hastalık grubu olduğu görülmüştür. Majör depresif bozukluk ve yaygın anksiyete bozukluğu tanıları olan fonksiyonel gastrointestinal hastalık grubundaki ergenlerin oranı, çölyak hastalığı grubu ve sağlıklı gruptakilere göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,001, 0,001). Sosyal anksiyete bozukluğu ve obsesif kompulsif bozukluk tanıları olan fonksiyonel gastrointestinal hastalık grubundaki ergenlerin oranı ise sağlıklı gruptakilere göre daha yüksek bulunmuştur (p=0,002, 0,002). Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu olan fonksiyonel gastrointestinal hastalık ve çölyak hastalığı gruplarındaki ergenlerin oranı, sağlıklı gruptaki ergenlerden daha yüksek bulunmuştur (p=0,001). Karşıt olma karşı gelme bozukluğu sadece fonksiyonel gastrointestinal hastalık grubunda görülmüştür. Fonksiyonel gastrointestinal hastalığı olan ergenlerin aldıkları psikiyatrik tanı sayısı ile yaşam kalitesi ölçeği (çocuk ve ebeveyn formu) toplam ve alt ölçek puanları (p>0,05) ve bedensel belirti ölçeği (ebeveyn formu) puanları (p>0,05) arasında ilişki bulunmamıştır; fakat fonksiyonel gastrointestinal hastalığı olan ergenlerin aldıkları psikiyatrik tanı sayısı ile bedensel belirti ölçeği (çocuk formu) puanları (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda, fonksiyonel gastrointestinal hastalığı olan ergenlerin somatik belirti düzeylerinin daha yüksek olduğu, daha fazla psikiyatrik tanı aldıkları, yaşam kalitelerinin daha düşük olduğu bulunmuştur. Fonksiyonel gastrointestinal hastalıklara eşlik eden psikiyatrik hastalıklar, yüksek sağlık hizmeti kullanımı ve maliyeti, işlevsel bozulma, düşük yaşam kalitesi ve tedaviye yetersiz katılım gibi olumsuz sonuçlarla ilişkilendirilmektedir. Fonksiyonel gastrointestinal hastalıkları olan bireylerde psikososyal müdahalelerin, gastrointestinal ve somatik semptomları azaltmada etkili olacağı düşünülmektedir. Dirençli semptomları veya zayıf tedavi yanıtı olan, düşük yaşam kalitesi riski taşıyan hastalarda psikososyal değerlendirme büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: The aim of our study was to investigate the severity of somatization, comorbid psychiatric diagnoses, and quality of life in adolescents diagnosed with functional gastrointestinal disorders. Method: Our study included 32 adolescents aged 13-18 years diagnosed with functional gastrointestinal disorders and their parents, and 32 adolescents aged 13-18 years diagnosed with celiac disease and their parents, who presented to the Pediatric Gastroenterology outpatient clinics at Kocaeli University Faculty of Medicine and Kocaeli City Hospital. Additionally, 32 adolescents aged 13-18 years and their parents, who presented to the healthy children outpatient clinic at the Department of Pediatrics, Kocaeli University Faculty of Medicine and had no gastrointestinal disease diagnosis, were included in our study. The Affective Disorders and Schizophrenia Interview Schedule for School-Age Children-Present and Lifetime Version-DSM-5 November 2016-Turkish Adaptation (K-SADS-PL DSM-5-T) was administered to the adolescents by a clinician. Adolescents were asked to complete a sociodemographic data form and the Questionnaire on Pediatric Gastrointestinal Symptoms, Rome III Version (QPGS-RIII). Both adolescents and their parents were asked to complete the Pediatric Quality of Life Inventory (PedsQL) - (13-18 years) and the DSM-V Level II Somatic Symptom Scale. Results: Of the 96 adolescents who participated in our study, 78.1% (n=75) were female and 21.9% (n=21) were male. The mean age of the group with functional gastrointestinal disorders was 15.95±1.42, the mean age of the group with celiac disease was 15.40±1.81, and the mean age of the healthy group was 15.79±1.17, with no significant differences in age between the groups. No significant differences were found between the groups in terms of sociodemographic characteristics (p>0.05). The education levels of mothers (p=0.007) and fathers (p=0.001) were found to be lower in the group with functional gastrointestinal disorders, while they were higher in the group with celiac disease. In the group with functional gastrointestinal disorders, both mothers and fathers had a higher prevalence of gastrointestinal diseases (p=0.006, 0.001), physical diseases (p=0.001, 0.001), and psychiatric diseases (p=0.037, 0.044). The group with functional gastrointestinal disorders had more frequent hospital visits (p=0.001). In terms of psychiatric comorbidities, the group with functional gastrointestinal disorders had the highest rate of diagnoses. The proportion of adolescents with major depressive disorder and generalized anxiety disorder in the functional gastrointestinal disorder group was found to be higher than in the celiac disease and healthy groups (p=0.001, 0.001). The proportion of adolescents with social anxiety disorder and obsessive-compulsive disorder in the functional gastrointestinal disorder group was higher than in the healthy group (p=0.002, 0.002). The proportion of adolescents with attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) in the functional gastrointestinal disorder and celiac disease groups was higher than in the healthy group (p=0.001). Oppositional defiant disorder was observed only in the functional gastrointestinal disorder group. No correlation was found between the number of psychiatric diagnoses in adolescents with functional gastrointestinal disorders and the total and subscale scores of the quality of life scale (both child and parent forms) (p>0.05) or the somatic symptom scale (parent form) scores (p>0.05); however, a positive correlation was found between the number of psychiatric diagnoses in adolescents with functional gastrointestinal disorders and the somatic symptom scale (child form) scores (p0.05). Conclusion: In our study, it was found that adolescents with functional gastrointestinal disorders had higher levels of somatic symptoms, received more psychiatric diagnoses, and had lower quality of life. Psychiatric disorders accompanying functional gastrointestinal disorders are associated with adverse outcomes such as high healthcare utilization and costs, functional impairment, reduced quality of life, and inadequate treatment adherence. Psychosocial interventions are thought to be effective in reducing gastrointestinal and somatic symptoms in individuals with functional gastrointestinal disorders. Psychosocial evaluation is crucial for patients with refractory symptoms, poor treatment response, or those at risk of low quality of life.