Tapu planlarında yanılma sınırını etkileyen faktörlerin irdelenmesi
An examination of factors affecting the tolerance limits in title plans
  1. Tez No: 912947
  2. Yazar: ESRA PINAR EKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÜMRAN KÖYLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Mühendislik Bilimleri, Geodesy and Photogrammetry, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Tapu, Tapu Sicili, Tescil, Yanılma Sınırı, Kadastro, MEGSİS, Title Deed, Land Registry, Registration, Tolerance Limit, Cadastre, MEGSİS
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Tapu, bir taşınmaz üzerindeki mülkiyet hakkını gösteren belgeye verilen isimdir. Mülkiyeti kanıtlayan bu belge devlet güvencesi altında olmakla birlikte hukuki süreçlerde bir taşınmaz üzerindeki hak iddiasını ispat eder niteliktedir. Medeni kanun kapsamındaki bu ispat, devlet eliyle tapu kütüklerine tescil ile gerçekleşir. Tapu sicili ise; bir taşınmaz malın malikinin ya da bağlı haklarının sahibinin, konum bilgilerinin, yüzölçümünün gösterildiği çeşitli defterler ve belgeler bütünü olmakla birlikte tapu kütüğü, kat mülkiyeti kütüğü ile bunları tamamlayan yevmiye defteri, belgeler ve planlardan oluşur. Tapu sicilinin ana konusu olan mülkiyet tapu planları ile ilişkili olup bu planlar kadastro faaliyetleri sonucu oluşturulmaktadır. Kadastro çalışmaları ile belirlenen yüzölçümü, taşınmazın tapuda kayıtlı yüzölçümü ile geometrik hesaplamalarla elde edilen yüzölçümü arasında farklılıklar gösterebilir. Bu farklılıklar, tapu planlarının üretim yöntemine ve ölçeğine bağlı olarak, taşınmazın zemindeki sınırları, ölçüleri ve yüzölçümü değerleri arasındaki bilimsel olarak kabul edilebilir farkı belirleyen yanılma sınırı faktörünü doğurur. Yanılma sınırı, taşınmaz yüzölçümü hesaplamasına etki eden ölçü sonuçlarının duyarlılık ya da doğruluklarının değerlendirilmesinde aşılmaması gereken değeri başka bir deyişle hata toleransını ifade eder. Ele alınan tez çalışması ile tapu planlarına ilişkin yüzölçümü hesabında ve değerlendirilmesinde kullanılan yanılma sınırı hesabının yeni yönetmelikle düzenleme getirildiği hali ve bir önceki hesaplama yöntemi ve ilişkili olduğu kavramlar ayrıntılarıyla incelenmiştir. Bu bağlamda yapılan çalışma ile daha önceki yönetmelik ve genelgelerde yer alan hata sınırına ilişkin kriterler ile 'Tapu Planlarında Yanılma Sınırının Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik' ile getirilen parametreler irdelenmiş, mevzuatlar doğrultusunda örnek uygulamalarla aralarındaki farklar analiz edilmiş, bulgu ve öneriler ortaya konulmuştur. Bununla birlikte yürüttüğümüz bu tez çalışması ile taşınmazın kayıtlı yüzölçümü ile geometrisine dayalı hesaplanan yüzölçümü arasındaki farklılıkların sebebiyet vereceği ihtilaflı durumları ortadan kaldırmak adına taşınmaz yüzölçümünün karşılık geldiği durumları anlamada temel husus olan yanılma sınırı ve hesaplama yöntemleri incelenmiştir. Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından projelendirilerek kurum imkanları ile hazırlanmış MEGSİS uygulamasından bahsedilmiştir. Yüzölçüm ve yanılma sınırı kavramlarının MEGSİS ile ilişkisine değinilmiş ve taşınmaz işlemlerine yüzölçüm kavramına ek yanılma sınırı kavramının eklenmesinin TKGM bünyesinde veri sunulan platformlarda bireysel hakların daha etkin bir şekilde korunmasına katkı sağlaması durumu hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The title deed is a document that proves ownership rights over an immovable property. While this document, which certifies ownership, is under state protection, it serves as evidence of ownership rights in legal processes. This proof within the scope of civil law is realized through registration in the land registry by the state. The land registry is a set of various books and documents showing the owner of real estate or the owner of the rights attached to it, its location information, and its surface area, and it also consists of the land registry, condominium registry, and the journal, documents and plans that complete them. The main subject of the land registry, ownership, is related to cadastral plans, which are produced as a result of cadastral activities. The area determined through cadastral surveys may differ from the area recorded in the land registry and the area obtained through geometric calculations. These differences, depending on the production method and scale of the title deed plans, give rise to the tolerance limit factor, which determines the scientifically acceptable difference between the ground boundaries, dimensions and surface area values of real estate. The tolerance limit refers to the permissible value that should not be exceeded when assessing the accuracy or precision of measurement results that influence property area calculations. In other words, it expresses the error margin. With the thesis study, the new regulation introduced the tolerance limit calculation used in the calculation and evaluation of the surface area of the land registry plans and the previous calculation method and the concepts it was associated with were examined in detail. Within this context, the criteria for error limits in previous regulations and circulars are compared with the parameters introduced by the“Regulation on Determining the Tolerance Limits in Cadastral Plans. ”Differences between them are analyzed through sample applications considering legislation, and findings and recommendations are presented. Additionally, this study investigates the calculation methods and importance of tolerance limits, which are crucial for understanding discrepancies between registered and geometrically calculated property areas, to resolve potential disputes arising from these differences. Furthermore, the MEGSİS application, developed and implemented by the General Directorate of Land Registry and Cadastre (TKGM), is discussed. The relationship between the concepts of surface area and tolerance limit with MEGSIS was mentioned and it was aimed that the addition of the concept of tolerance limit to the concept of surface area in real estate transactions would contribute to the more effective protection of individual rights on the platforms where data is provided within the body of TKGM.