Non-hodgkin lenfomada mikrodamar sayısı, VEGF (Vasküler Endotelyal Growth Faktör) ekspresyonu ve prognostik önemi
  1. Tez No: 91330
  2. Yazar: BURHAN HAZAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMRA PAYDAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Anjiyogenez, Mikrodamar sayısı, VEGF, Ienfoma. IV, Angiogenesis, microvessel count, VEGF, lyphoma. V
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Onkoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Anjiyogenez birçok tümörün patogenezinde önemli bir role sahiptir. Çalışmaların çoğu solid tümörlerde yapılmıştır, Non-Hodgkin lenfomada (NHL) yapılmış fazla çalışma yoktur NHL' da anjiyogenezin rolünün araştırılması ve çeşitli klinik parametrelerle ilişkisinin belirlenmesi amacıyla 1990 - 1995 yıllan arasında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı'na başvuran ve Non-Hodgkin Ienfoma tanısı alan 71 olgu incelendi. Hastalara ait verilerden yaş, cinsiyet, histolojik grade, evre, nodal durum, B semptomu, tedaviye verilen yanıt ve toplam yaşam süresi (survi) incelendi. Hastalara ait parafın bloklardan iki ayrı parametre çalışıldı. Doku örneklerinden mikrodamar sayısı (MS) ve aynı örneklerden vasküler endotelyal growth faktör (VEGF) değerlendirildi. MS için faktör VIII monoklonal antikoru, VEGF ekspresyonu için anti VEGF monoklonal antikoru kullanıldı. MS ile evre, histolojik kod, nodal durum, IPI (uluslararası prognostik indeks), tedaviye yanıt, yaş ve cinsiyet arasında istatistiki olarak anlamlı bir ilişki bulunamadı. Medyan MS değeri 12'den küçük hastalarda toplam yaşam süresi 62±12.2 ay, 12'den büyük olanlarda 41.8+8.3 ay bulunmasına rağmen istatistiki olarak anlamlı bulunmadı (p=0.381). MS ile B semptomu arasındaki ilişki incelendiğinde B semptomu olanlarda ortalama MS değeri 14.6 ± 5.7, olmayanlarda 1 1.4 ± 5.3 bulundu (p=0.002). VEGF ekspresyonu ile diğer parametreler karşılaştırıldığında; VEGF ile yaş, cinsiyet, evre, histolojik kod, IPI, B semptomu, nodal durum ve toplam yaşam süresi karşılaştırıldığında istatistiki bir ilişki bulanamadı. Tedaviye yanıt ile VEGF ilişkisi incelendiğinde TY+PY oranı VEGF (-) olgularda istatistiki olarak anlamlı bir şekilde yüksek bulundu (p=0.003). VEGF ekspresyonunun tedaviye yanıtı etkileyen olumsuz bir faktör olduğu görüldü Çalışmamızda kullanılan parametrelerin daha geniş hasta gruplarında çalışılması NHL' da anjiyogenezin rolünün aydınlatılması açısından önemli bir rolünün olabileceği düşüncesini telkin etmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Angiogenesis has a major role in the pathogenesis of malignancies. Studies involving the role of angiogenesis are done mostly in solid tomurs. There are a few of study related with hemapoietic neoplasia. We investigated the role of angiogenesis in non-Hodgkin's lymphoma ( NHL) and its relation with others prognostic indicators. In this respect, seventy one of the patients with NHL followed by us files were reviewed to determine the age, gender, histological grade, stage, nodal and extranodal involvement and survival.. Paraffin embedded tissue samples were used for microvessel count (MVC) and vascular endothelial growth factor ( VEGF)'. Factor VIII monoclonal antibody for MVC anti VEGF monoclonal antibody for VEGF expression were used. No statistically significant relationship between (MVC) and stage, histological grade, nodal status, international prognostic index ( IPI) response to treatment, age and gender. In the patients who have median MVC value below 12 overall survival was 62±12.2 months, and in the rest with a MVC value greater than 12 were 41.8+8.3 months. There were no statistically significant difference between these two groups (p= 0.381). In the patients with B symptoms mean MVC value was 14.6±5.7 and in the rest this value was 11.4±5.3. This difference was found significant statistically (p= 0.002). No significant relationship were found between VEGF and age, gender, stage, histological grade, IPI, and overall survival.lt was observed that reverse correlation between VEGF and response to treatment exists. In conclusion role of MVC and VEGF in the pathogenesis of NHL should be studied in larger series of patients.