Kadınların cinsel yaşam kalitesi, kaygı düzeyi ve çift uyumu özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 913324
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. N. LINDA FRAIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Anxiety Level, Couple Adjustment, Sexual Life Quality
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu çalışmanın amacı; sağlıklı erişkin kadınların sosyoekonomik özelliklerinin, cinsel yaşam kalitesinin, kaygı düzeylerinin ve çift uyumu özellikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırma yöntemi olarak“ilişkisel araştırma”yöntemi kullanılırken, kartopu örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışma öncesinde katılımcılara, araştırmanın konusu anlatılmıştır. Çalışmaya katılmayı onaylayan katılımcı bireyler“Bilgilendirilmiş gönüllü onam formu”nu çevrimiçi ortamda onaylamıştır. Bilgilendirilmiş gönüllü onam formunu imzalayan katılımcılar, sosyodemografik form, Cinsel Yaşam Kalitesi Ölçeği-Kadın Formu, Beck Anksiyete Ölçeği ve Çift uyumu ölçeğini doldurmuşlardır. Anksiyete ile cinsel yaşam kalitesi arasında, pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Anksiyete ile çiftler uyumu arasında, pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Anksiyete ile çiftler uyumunda doyum arasında, negatif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Anksiyete ile çiftler uyumunda bağlılık düzeyleri arasında, olumsuz yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki tespit edilmiştir. Katılımcıların, cinsel yaşam kalitesi ile çiftler uyumu arasında pozitif yönde ve zayıf düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Cinsel yaşam kalitesi ile çiftler uyumundan doyum ve bağlılık düzeyleri ile negatif yönde bir ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir. Cinsel yaşam kalitesi ile çiftler uyumundan, fikir birliği ve duyguların ifadesi pozitif yönde bir ilişki içinde olduğu tespit edilmiştir. İlgili alanda uzman klinisyenlerin yaşanan cinsel sorunları ve etki alanlarını irdeleyerek ne tür yardımlar yapılması gerektiğine hakim olması ve olası danışanların cinsel yaşam kalitelerinin artmasını sağlamak amacı ile için cinsel yardım konusunda gerekli detayları bildirmesi sorunların daha büyük alanlara dağılmasını önlemek açısından etkili olacaktır
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between socioeconomic characteristics, sexual quality of life, anxiety levels and dyadic adjustment characteristics of healthy adult women. While the“relational research”method was used as the research method, the snowball sampling method was used. Before the study, the subject of the research was explained to the participants. The“Informed voluntary consent form”was approved online by the participants who agreed to participate in the study. Participants who signed the informed voluntary consent form filled out the sociodemographic form, Sexual Life Quality Scale-Women Form, Beck Anxiety Scale and Marriage Adjustment Scale. A positive and weak relationship was found between anxiety and sexual quality of life. A positive and weak relationship was found between anxiety and marital adjustment. A negative and weak relationship was found between anxiety and satisfaction in dyadic adjustment. A negative and weak relationship was found between anxiety and commitment levels in couples adjustment. It has been determined that there is a positive and weak relationship between the sexual life quality of the participants and the couples adjustment. It has been determined that there is a negative relationship between the quality of sexual life and the satisfaction and commitment levels of couples' adjustment. It has been determined that there is a positive relationship between the quality of sexual life and the harmony of the couples, the consensus and the expression of emotions. It will be effective for clinicians who are experts in the relevant field to examine the sexual problems experienced and their areas of influence, and to know what kind of help should be provided and to report the necessary details about sexual assistance in order to increase the quality of sexual life of potential clients.