Work engagement experiences of gifted workers in technology companies of a developing country
Gelişmekte olan bir ülkenin teknoloji şirketlerindeki üstün zekalı çalışanların iş yaşamında iyi oluş deneyimleri
  1. Tez No: 913346
  2. Yazar: MUSTAFA SERDAR KÖKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TEOMAN PAMUKCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Üstün zekalı çalışanlar, iş yaşamında iyi oluş, teknoloji firmaları, gelişmekte olan ülke, insan kaynakları
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Anabilm Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilim ve Teknoloji Politikası Çalışmaları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmanın amacı, teknoloji şirketlerindeki üstün zekalı ve üstün zekalı olmayan çalışanların iş yaşamında iyi oluş deneyimlerini incelemek ve karşılaştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda bütüncül çoklu durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın iki durumu, 10 üstün zekalı ve 10 üstün zekalı olmayan çalışanı içermektedir ve bu katılımcıların çalışma arkadaşları da veri kaynağı olarak araştırmaya katılmışlardır. Veri toplama aracı olarak kişisel bilgi formu, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve Utrecht iş yaşamında iyi oluş ölçeği kullanılmıştır. Veriler, içerik analizi ve nicel bulguların kategorize edilmesi yoluyla analiz edilmiştir. Bulgular, hem üstün zekalı hem de üstün zekalı olmayan çalışanların yüksek düzeyde iş yaşamında iyi oluş deneyimlerine sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, üstün zekalı çalışanların üstün zekalı olmayan çalışanlara göre adanmışlık ve odaklanma açısından daha yüksek düzeyde iyi oluş deneyimlerine sahip oldukları, üstün zekalı olmayan çalışanların ise üstün zekalı çalışanlara göre dinçlik açısından daha yüksek iyi oluş deneyimlerine sahip oldukları görülmüştür. Çalışmanın bulguları, Türkiye'deki teknoloji şirketlerindeki üstün zekalı ve üstün zekalı olmayan çalışanların mevcut iş yaşamında iyi oluş deneyimlerinin ayrıntılı bir resmini sunmuştur. Araştırma sonucunda, araştırma ve politika geliştirme süreçleri için bazı önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine and compare the work engagement experiences of the gifted and the non-gifted workers in technology companies. For this purpose, a holistic multiple case study method was used. The two unique cases of the study included 10 gifted and 10 non-gifted workers and their colleagues also participated in the study as data sources. Personal information form, semi-structured interviews and Utrecht Work Engagement Scale were used as data collection tools. The data were analysed through content analysis and categorisation of quantitative findings. The findings showed that both the gifted and the non-gifted workers had high-level work engagement at work. In addition, it was observed that the gifted workers had higher levels of work engagement in terms of dedication and absorption than the non-gifted workers, while the non-gifted workers had higher levels of work engagement than the gifted workers in terms of vigor. The findings of the study provide a detailed picture of the current work engagement experiences of the gifted and the non-gifted workers in technology companies of Turkey. As a result of the study, some recommendations were made for research and policy development processes.