Travmatik subaraknoid kanama sonrası akut faz reaktanları ile nörolojik durum arasındaki korelasyon
Correlation between acute phase reactants and neurological status after traumatic subarachnoid hemorrhage
  1. Tez No: 913365
  2. Yazar: UĞUR ÖZKAN
  3. Danışmanlar: UZMAN MEHMET ERHAN TÜRKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: C-reaktif protein, Eritrosit sedimentasyon hızı, İnterlökin, Travmatik SAK, Vasospazm, Glasgow Outcome Skor, Modifiye Ranken Skor, C-reactive protein, Erythrocyte sedimentation rate, Glasgow Outcome Scores, Interleukine, modified Rankin Scale, Vasospasm, Traumatic SAH
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin-Sinir ve Omurilik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nöroşirürji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Travmatik subaraknoid kanama sonrası akut faz reaktanları ile nörolojik durum arasındaki korelasyon Giriş ve amaç: Travmatik subaraknoid kanamalar, yapılan çalışmalarda orta ve şiddetli kafa travmalı hastalarda kontüzyondan sonra en sık ikinci bilgisayarlı tomografi bulgusudur. Son yıllarda kafa travmalı hastaların glasgow çıkış sonuçları üzerinde yapılan çalışmalarda, travmatik subaraknoid kanamalı hastalardaki kötü sonuç oranının daha yüksek olduğu görülmüştür. Kötü sonuçlar üzerinde önemli prognostik faktörler; hastanın yaşı, giriş Glasgow Koma Skalası skoru, kanın lokalizasyonu ve pıhtı kalınlığı, bazal sisternlere ve ventriküllere açılmış kanama, intraserebral hematom veya akut subdural hematom gibi birlikte lezyonların varlığı olarak bildirilmiştir. Travmatik subaraknoid kanama sonrası akut faz reaktanları yüksek seyreden olgular ile hastane çıkış glasgow koma skoru, modifiye Ranken Skoru düşük olanlarda nörolojik durum ve iyileşmenin olumsuz yönde etkilendiği saptanmıştır. Spontan SAK ile hemen hemen aynı patofizyolojik olaylarla hastanın prognozunu etkileyen travmatik SAK sonrası takip edilen hastalarda benzer bir çalışma daha önce yapılmamıştır. Bu çalışmada amacımız, hastaneye kabul ve taburculuk sırasında kan serumunda akut faz reaktanları değerlerinin değişimi ile hastanın Glasgow Koma Skoru, modifiye Ranken Skalası skoru, nörolojik son durum arasındaki ilişkiyi araştırmaktır Materyal ve Metod: Bu çalışmada Ocak 2013- Mart 2014 tarihleri arasında Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahi Kliniği Yoğun Bakımında travmatik SAK nedeniyle takip edilmiş 63 hasta değerlendirilmiştir. Takipler sırasında ilk 24 saatte eksitus olan, BBT incelemede yer kaplayıcı lezyonu bulunan, multitravmalı hastalar ile cerrahi yapılan, sistemik enfeksiyon gelişen olgular çalışmaya dahil edilmemiştir. Olguların hastaneye yatış ve çıkış esnasındaki nörolojik tablo, GKS, mRS değerleri ile kan serumundan elde edilen C-reaktif protein, eritrosit sedimentasyon hızı, beyaz küre değerleri arasındaki korelasyon incelenmiştir. Bulgular: Giriş C-reaktif protein düzeyleri ile hem giriş hem de çıkış nörolojik muayene, Glasgow Koma Skoru, modifiye Ranken Skalası ve yatış süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (sırasıyla, p=0,001, 0,001, 0,001, 0,006, 0,030, 0,001, 0,012). Eritrosit sedimentasyon hızı düzeyleri ile hastaneye geliş nörolojik muayene, Glasgow Koma Skoru, modifiye Ranken Skalası, hasteneden çıkış nörolojik muayene, modifiye Ranken Skalası ve yatış süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmıştır (sırasıylap =0,001, 0,002, 0,001, 0,004, 0,019 ve 0,005). Sonuç: Akut faz reaktanları yüksek düzeylerin, travmatik SAK sonrası kötü sonuçlar üzerine önemli prognostik faktörlerden biridir.
Özet (Çeviri)
Correlation between acute phase reactants and neurological status after traumatic subarachnoid hemorrhage Objective and aim: Traumatic subarachnoid hemorrhage is the second most common CT finding while contusion is the most commen finding in patients with moderate and severe head injury. Recently, studies on the head injury had been revealed that poor glasgow scores are associated with the poor neurological outcome in patients with traumatic subarachnoid hemorrhage. Important prognostic factors associated with poor outcome are the patient's age, initial Glasgow Coma Score, localization and thickness of the blood clots, ventricular and basal cisterns hemorrhage or accompanying lesions such as intracerebral hematoma or acute subdural hematoma. High level of acute phase reactants, poor glasgow and modified Ranken scores adversely effected to neurological status and recovery after traumatic subarachnoid hemorrhage. In the literature, the studies were performed associated with correlation between neurological status and serum acute phase reactans after spontaneous SAH, whereeras, to our knowedge, there is no similar study after traumatic SAH which affecting the prognosis of patients is almost the same pathophysiological processes. The aim of this study to investigate the correlation between changes of the level of the acute phase reactants in blood serum and improvement of the patient's neurological status, Glasgow coma score and modified Rankin Score at admission to hospital and discharge form the hospital. Material and Methods: 63 patients included to this study who suffered from traumatic subarachnoidal hemorrahge and treated at the Ministry of Health, Diskapi Yildirim Beyazit Training and Research Hospital, Neurosurgery Clinic and Neuro intensive Care between January 2013- March 2014.. The exculision criteria from the study were: Death after admission, intracranial space occupying lesions such as tumors, AVM, etc. at the cranial computerized tomography; multiple trauma, and systemic infections. Neurologic evaluation were performed, Gaskow Coma Scores, modified Rankin Scale scores and Glasgow Outcome Scores were registered, C reactive protein of blood serum, erythrocyte sedimentation rates were analyzed during the study. Results: There were statistically significant correlations between the C reactive protein levels and a neurological status, Glasgow Coma Scores, the modified Rankin Scale scores both at admisson to hospital and discharge from the hospital (repectivly, p = 0,001, 0,001, 0,001, 0,006, 0,030, 0,001, 0,012). Similarly, there were statistically significant correlations between between the erythrocyte sedimentation rate levels and a neurological status, Glasgow Coma Scores, the modified Rankin Scale scores both at admisson to hospital and discharge from the hospital (respectively, p= 0.001, 0.002, 0.001, 0.004, 0.019 and 0.005). Conclusion: The high levels of acute phase reactants were associated with poor neurological status and recovery and one of the important poor prognostic factors after traumatic subarachnoid hemorraghe.