Rape in twenty-first century British theatre
Yirmi birinci yüzyıl Britanya tiyatrosunda tecavüz
- Tez No: 913396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YELİZ BİBER VANGÖLÜ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Feminizm, Tecavüz, Tecavüz Mitleri, Yirmi Birinci Yüzyıl Britanya Tiyatrosu, Kurbanlaştırma, Feminism, Rape, Rape Myths, Twenty-First-Century British Theatre, Victimisation
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Sadece eğlence için değil aynı zamanda nahoş, tabu olarak görülen ve ivedilikle seyircinin dikkatine sunulması gereken konuları gündeme getiren bir platform olarak tiyatro, uzun zamandır önemli toplumsal sorunlarla ilgilenmektedir. Tecavüz de tiyatroda işlenen bu sorunlardan olagelmiştir ve son yıllarda konuya yönelik ilginin giderek arttığı görülmektedir. Bu araştırma da hukuk, feminizm, uyarlama çalışmaları, psikoloji ve sosyoloji kavramlarıyla bu alanlardaki eleştirel kuramları içeren disiplinler arası bir yaklaşımla yirmi birinci yüzyıl Britanya tiyatrosunda tecavüzün temsil edilme biçimlerini ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. Bunun için Edward Bond'un Dea, April de Angelis'in The Village, Breach Theatre'ın It's True, It's True, It's True, Oliver Lansley'in Immaculate, Anna Jordan'ın Freak, Nina Raine'in Consent, Tristan Bernays'in Boudica ve Timberlake Wertenbaker'ın Credible Witness adlı oyunları seçilmiştir. Bu oyunları ilgi çekici kılan; çok katmanlı yapılarının yanı sıra pornografi, evlilik içi tecavüz, rızaya dayalı cinsel ilişki ve savaşı da içeren tecavüzle ilişkili temaları işlemeleridir. Çalışma ortaya koymaktadır ki yirmi birinci yüzyıl Britanya tiyatrosu, tecavüz mitlerinin pekiştirilmesinden ve kadınların kurban olarak resmedilmesinden bilinçli bir şekilde kaçınırken tecavüzün çeşitli görünümlerini içeren hikâyeleri sahneye taşımaya güçlü bir ilgi göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Having established itself as a forum not only for entertainment but also for bringing issues considered taboo, unpleasant, and urgent to the audiences' attention, theatre has long been engaged with critical social problems. Rape is one of these problems and it appears that in the past decades, there has been a growing interest in the subject. This study aims to discover the ways in which rape is represented in twenty-first-century British theatre through an interdisciplinary approach, including critical theories and concepts from adaptation studies, feminist scholarship, legal studies, and sociology. The plays selected for this purpose are Dea by Edward Bond, The Village by April de Angelis, It's True, It's True, It's True by the Breach Theatre, Immaculate by Oliver Lansley, Freak by Anna Jordan, Consent by Nina Raine, Boudica by Tristan Bernays, and Credible Witness by Timberlake Wertenbaker. Their complexity and exploration of various rape-related themes, including pornography, consent, marital rape, and war, render these works intriguing subjects for study. This study reveals that twenty-first-century British theatre exhibits a significant inclination toward dramatising narratives which encompass diverse aspects of rape while explicitly avoiding the reinforcement of rape myths and the portrayal of women solely as victims.