Evolution of British post-war housing projects in AD journal: A comparative study of 1950-1970 to today
AD journal'da savaş sonrası İngı̇lı̇z konut projelerı̇nı̇n evrı̇mı̇: 1950-1970'den günümüze karşılaştırmalı bı̇r çalışma
  1. Tez No: 913459
  2. Yazar: GODSWILL CHUKWUDI OGUZIE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DENİZ ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Konut, Savaş Sonrası Konut, Brütalizm, AD Journal'da, Komünal Mekanlar, Social Housing, Post-War Housing, Brutalism, Architectural Design Journal (AD), Communal Spaces
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Bu tez, 1950 ve 1970 yılları arasında Architectural Design (AD) dergilerinde yayınlanan, savaş sonrası erken dönem İngiliz konut projelerinin dinamiklerini incelemektedir. Bu konut projeleri, İkinci Dünya Savaşı sonrası konut krizini ele almaya yönelik daha geniş bir yeniden konutlandırma çabasının bir parçasıydı. Araştırma, savaş sonrası konut projelerinin gelişimini günümüze kadar izlemeyi, mimarların toplumsal kalıpları korumaya yönelik fikir ve kavramlarına ve on yıllar içindeki önemli değişikliklere odaklanmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, konutların erken dönem İngiliz sıra evlerinden mahallelerinden 1950'lerin yüksek yoğunluklu ve yüksek yapılarına geçişine yardımcı olan başlıca politikaları da gözden geçirmektedir. Savaş sonrası konut projeleri, suç oranlarını ve sosyal sorunları artıran yetersiz bakım nedeniyle yapısal bir çöküş yaşamıştır. Yetkililer tarafından yapılan son müdahaleler, listelenmiş projelerin yeniden canlandırılması ve yenilenmesine odaklanmış, cazibelerini ve yaşanabilirliklerini artırmıştır. Buna karşılık, tescilli olmayan projeler giderek daha fazla yıkım ve yeniden geliştirme tekliflerine maruz kalmaktadır. Yapılan görüşmelerde, geniş alanlara, yeşil alanlara, dinlenme tesislerine ve ortak etkileşim noktalarına yönelik artan bir takdir söz konusudur. Kiracılar bu sitelerin daha iyi yönetilmesi ve korunması çağrısında bulunmakta, yetkililerin bakım ve kiracılarla iletişimi geliştirmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Önemli bir mimari söylem aracı olan AD dergisi, Ocak 1950'den Aralık 1970'e kadar aylık sayıları üzerinden analiz edilmiştir. Bu çalışma, her on yıldan dörder adet olmak üzere savaş sonrası sekiz konut projesine odaklanmıştır. Niteliksel, içerik temelli bir analiz kullanan tez, bu projelerdeki ortak temaları tanımlamakta ve orijinal ve mevcut durumlarını değerlendirmek için karşılaştırmalı bir yöntem kullanmaktadır. Analiz, vaziyet ve kat planlarını, ortak alanları, tasarım konseptlerini ve olanakları kapsamaktadır. Ayrıca, eleştiriler ve onaylar da dahil olmak üzere projelerde yapılan değişiklikler ve kiracı geri bildirimleri incelenmektedir. Savaş sonrası konut projelerinin vaziyet planlarına ilişkin değerlendirmeler, listelenmemiş projelerde devam eden yenilemeler dışında, genel olarak çok az değişikliğe işaret etmektedir. Vaziyet planlarında ağırlıklı olarak yaya yolları ile birbirine bağlanan konut birimleri, küçük ila orta ölçekli avlular ve toplumsal katılımı teşvik eden yeşil alanlar yer almaktadır. Kat planları, ilk on yılda, daha geniş yaşam alanları yaratmak için birleşik oturma ve yemek alanlarının tasarlandığını ortaya koymaktadır. İkinci on yılda ise tasarım, mutfak ve yemek alanlarını tek bir mekanda birleştirmeye yönelmiştir.
Özet (Çeviri)
The thesis examines the dynamics of early British post-war housing projects, published in Architectural Design (AD) journals between 1950 and 1970. These housing projects were part of a broader rehousing effort to address the post-World War II housing crisis. The research aims to trace the development of the post-war housing projects up to the present day, focusing on the architects' ideas and concepts in preserving communal patterns and notable changes within the decades. It also reviews major policies that aided the transition of housing from the early British terraced slums to the high-density and towering structures of the 1950s. The post-war housing projects have undergone structural decline attributable to inadequate maintenance, which elevated crime rates and social issues. Recent interventions by authorities have focused on the revitalization and renovation of listed projects, enhancing their appeal and habitability. In contrast, unlisted projects are increasingly subject to demolition and redevelopment proposals. Among conducted interviews there is a growing appreciation for large spaces, green areas, recreational facilities, and communal engagement spots. Tenants call for better management and preservation of these estates, emphasizing the need for authorities to improve maintenance and communication with tenants. The AD journal, a key architectural discourse medium, was analysed through its monthly issues from January 1950 to December 1970. This study focused on eight post-war housing projects, four from each decade. Employing a qualitative, content-based analysis, the thesis identifies common themes across these projects and uses a comparative method to evaluate their original and current states. The analysis covers site and floor plans, communal spaces, design concepts, and amenities. Additionally, it examines changes to the projects and tenant feedback, including criticisms and approvals. Evaluations of the site plans of post-war housing projects indicate minimal overall changes, aside from ongoing renovations in unlisted projects. The site planning predominantly features housing units connected by pedestrian paths, small to medium-sized courtyards, and green areas to promote communal engagement. The floor plans reveal that, in the first decade, combined living and dining areas were designed to create larger living spaces. In the second decade, the design shifted to incorporate kitchens and dining areas into a single space.