The concept of immigrant, and immigrant psychology in Monica Ali's Brick Lane and Samuel Selvon's the Lonely Londoners
Monica Ali?nin Brick Lane ve Samuel Selvon?in Yalnız Londralılar adlı eserlerinde göçmen kavramı ve göçmen psikolojisi
  1. Tez No: 278608
  2. Yazar: ALİ YİĞİT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. VASSİL HRİSTOV ANASTASSOV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Bangladeshi and Trinidadian (West Indian) immigrants, immigrant psychology and mentality, immigrant problems, adaptation, integration, some possible solutions
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Fatih Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışmanın amacı iki göçmen romanda; Monica Ali'nin Brick Lane ve Samuel Selvon'ın Yalnız Londralılar'ında göç ve göçmen psikolojisini incelemektir. Ayrıca çalışma göçmen zihniyetini, göç nedenlerini, göç sürecini, göçmenlerin uyum sürecini, entegrasyonunu ve asimilasyonunu ve son olarak bu göçlerin sonunda göçmenlerin Britanya'da mı kaldığı ya da memleketlerine geri mi döndüğünü ele almaktadır.Çalışmamız göçmen karakterlerin zihinlerine giren ve onların kişisel ve toplumsal sorunlarını ve ayrıca ev sahibi toplumla olan ilişkilerini ve etkileşimlerini gün yüzüne çıkaran psikolojik bir analizdir. Bu analizdeki amaç çalışma özellikle onların bütünleşme sorunlarına muhtemel çözümler sunmak ve böylece yabancı korkusu olmayan çok kültürlü bir İngiliz topluluğu oluşturmaktır.Büyük Britanya'da ev sahibi toplum bütün göçmenlere aynı şekilde muamele etmemektedir; bazıları ev sahibi toplum tarafından ırk, renk ve kültürlerine bağlı olarak diğerlerine üstün tutulmaktadır. Bu farklı göçmen grupları içerisinde Bangladeş'li ve Trinidad'lı (Karayipli) göçmenler de birbirleriyle eşit muamele görmemektedir. Bu çalışmada hangi göçmen grubun ayrıcalıklı olduğu ve hangi grubun İngiltere'ye daha kolay girdiği ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bütün bunlar savaş sonrası ve romanın geçtiği çağdaş İngiltere'de özellikle de 1950ler ve sonrasına odaklanarak analiz edilmektedir.Tezin giriş bölümü sömürgecilik sonrası göçmen tarihini ve sonra bu dönemdeki göçlerin her iki romanda resmedildiği gibi ne gibi sonuçlar doğurduğunu ele alacaktır.Birinci bölümde, Monica Ali'nin romanında sömürgecilik sonrası Bangladeş'li göçmen ve göçmen zihniyeti analiz edilmektedir. Bu göçmenlerin idealleri, beklentileri, amaçları ve ev sahibi ülkeden kaynaklanan ırkçılık ve ayrımcılık gibi sorunları ve kısmen İngiltere'den kısmen de göçmenlerin kendilerinden kaynaklanan aile karmaşası ve aile bireyleri arasındaki karşılıklı anlayış yoksunluğu tartışılmaktadır.İkinci bölümde, Samuel Selvon'ın Yalnız Londralılar adlı romanını münazara ediyoruz ve Karayipli göçmenlere de atıfta bulunarak Trinidadlı siyahi göçmenlerin psikolojisine odaklanıyoruz. Trinidad'dan İngiltere'ye olan göç süreci ve İngiltere'ye varıştan sonraki gelişmeler ele alınmaktadır. Bu göçmenlerin İngiltere'ye gelmeden önceki hayallerine ve geldikten sonra karşılaştıkları durumlara özel önem verilmektedir. Karakterlerin maruz kaldığı iş ve ev bulamama gibi sorunlar, ve bu meselelerin karakterlere nasıl etki ettiği de aynı zamanda araştırılmaktadır.Sonuç bölümü bu romanların karşılıklı değerlendirilmesidir ve Bangladeş'li ve Trinidad'lı (Karayip'li) göçmen psikolojileri veya mentalitelerinin nasıl olduğu ve hangi grubun daha avantajlı olduğunu incelemektedir. Bunun yanısıra göçmen sorunlarına bakarak daha iyi ve daha bütünleşmiş çok etnik yapılı bir toplum için edebi olarak mümkün muhtemel çözümler önerilmektedir.Anahtar KelimelerBangladeş'li ve Trinidad'lı (Karayip'li) göçmenler, göçmen psikolojisi ve zihniyeti, göçmen sorunları, uyum, bütünleşme, yüzleşme, muhtemel bazı çözüm önerileri.
Özet (Çeviri)
The objective of this study is to examine immigration and immigration psychology as portrayed in two immigration novels by two immigrant novelists; Brick Lane by Monica Ali and The Lonely Londoners by Sam Selvon. This study will cover the immigrant mentality, the reasons for immigration, the immigration process, the adaptation process of immigrants, including the terms of integration and assimilation, and finally what happens at the end of these immigrations; do the immigrants return to their home countries or stay abroad?This is a psychological analysis of characters that penetrates into the minds of the immigrant characters and sheds light on their personal and social problems, as well as their relations and interactions with the host society. It is aimed to address possible solutions to the problems of integration, thus to constitute a multicultural British society free of immigrant or alien phobias.In Great Britain not all of the immigrants are seen as equal by the host society; some of them are preferred over the other immigrant groups depending on their race, colour and culture. Among these immigrants, Bangladeshi and Trinidadian (West Indian) immigrants are not treated equally either. This study explores which of these immigrant groups is more privileged and has easier access into England. All of these are analyzed in the postwar and contemporary English settings of the two novels, with a particular focus on the 1950s and after.The introductory chapter of the thesis will cover the history of postcolonial immigration and its results as portrayed in the two novels.In the first chapter, the concept of postcolonial Bangladeshi immigrant and immigrant mentality in the novel by Monica Ali is analyzed. The immigrant ideals, expectations, aims and immigrant problems such as racism and segregation stemming from the host country, family disorders and lack of mutual understanding between family members originating partially from England and partially from immigrants themselves are debated.In the second chapter, we discuss Samuel Selvon?s The Lonely Londoners and focus on Trinidadian black immigrants? psychology with reference to other West Indian immigrants. The process of migration adventure from Trinidad to England and the developments after arrival into England are tackled. Particular attention is given to the dreams of the immigrants before coming to England and the situations they encounter after arriving. The racial discrimination problems the characters are subjected to, such as problems of not finding work and housing, and how these impact the characters are also explored.The concluding chapter is a comparative evaluation of the novels, and examines what Bangladeshi and Trinidadian (West Indian) immigrant psychologies or mentalities are like and which group is more advantageous. Additionally, by looking at the immigrants? problems, some possible solutions for a better and more integrated multi-racial society are recommended.