Right-wing populism in power: The impact of right-wing populism on foreign policy and interstate relations
İktidardaki sağ popülizm: Popülizmin dış politikaya ve devletlerarası ilişkilere etkisi
- Tez No: 913502
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKİM ÖZDİKMENLİ ÇELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Right-wing Populism, Foreign Policy, Interstate Relations, Hungary, Poland
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu tezde sağ popülist siyasi partilerin iktidara gelişi ile o ülkelerdeki hükümetlerin geleneksel ortaklarıyla dış ilişkilerinin bozulması arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Avrupa'dan Macaristan ve Polonya örnekleri ele alınarak ve nitel araştırma yöntemleri kullanılarak, sağ popülist partilerin iktidar geldiklerinde nasıl bir yol izlediklerinin, dış hükümetlerle nasıl etkileşime girdiklerinin ve onlar tarafından nasıl ele alındıklarının anlaşılmasına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Çalışmada, ele alınan ülkelerin komşuları ve geleneksel müttefikleri ile aralarındaki ilişkilerde bir bozulmanın gözlemlenebileceğini sonucuna ulaşılmıştır. Bununla birlikte bu eğilimlerin başka yerlerdeki benzer partilerde ne ölçüde görüldüğünü tespit etmek için daha geniş örnekleme sahip kapsamlı araştırmalar yapılması gerektiği önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis investigated the correlation between the accession of right-wing populist political parties to government, with the deterioration of the foreign relations of said government vis-à-vis its traditional partners. It is a qualitative study, having used the European states of Hungary and Poland as cases to help bring about greater understanding of the workings of right-wing populist parties in government, as well as of how these interact with, and are treated by, the foreign authorities with which they deal. The study found that a deterioration of the relationship between the case countries and their neighbors and traditional allies can indeed be observed, though in order to ascertain the extent to which these trends apply to similar parties elsewhere, it recommends that further research be conducted with larger samples.