Türkiye'nin deniz yoluyla gerçekleştirilen yük trafiğinin geleneksel ve yapısal kırılmalı birim kök testleri ile incelenmesi
Analysis of Turkiye's maritime cargo traffic by using conventional and structural break unit root tests
- Tez No: 913525
- Danışmanlar: PROF. DR. ERDAL ARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deniz Bilimleri, Marine Science
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, konteyner taşımacılığı, birim kök testleri, durağanlık, Covid-19, Türkiye, container shipping, unit root tests, stationarity, Covid-19
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Dünya ve ülke ekonomisi üzerinde genel ekonomik krizlerin yanı sıra doğal afet ve pandemi gibi kontrol edilemeyen durumlarda krizlere sebebiyet vermektedir. Bunlardan biri de Covid-19 pandemisidir. Bu dönemde hizmet sektörleri başta olmak üzere birçok sektör sektör derinden yara almıştır. Pandeminin etkilediği sektörlerden biri de şüphesiz taşımacılık sektörüdür. Bu çalışma, Türkiye'nin deniz yoluyla gerçekleştirilen konteyner taşımacılığının Covid-19 pandemisi sürecinde birim kök testleri kullanılarak incelenmesini amaçlamaktadır. Birim kök testleri açlışmaya konu olan serilerin durağan olup olmadıklarını belirler. Diğer bir deyişle ekonomik kriz, doğal afet ve pandemi gibi şoklara karşı direnç gösterip göstermediğini ortaya koyar. Bu bağlamda konteyner taşımacılığı, uluslararası ticaretin önemli bir bileşeni olup, ekonomik büyüme ve kalkınma için kritik bir faktördür. Ancak, Covid-19 pandemisi gibi beklenmedik olaylar, taşımacılık sektöründe ciddi etkiler yaratabilmektedir. Bu çalışmanın amacı Türkiye'de Covid-19 dönemine denk gelen 2020M4- 2022M9 periyodu arasında TEU cinsinden (twenty-foot equivalent unit-20 ft'lik bir birim konteyner) elleçleme hacminin şoklara karşı dirençli olup olmadığının ortaya konulmasıdır. Bunun yanı sıra yapısal kırılmalı birim kök testleri ile kırılma tarihleri de belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgulara göre çalışmaya konu olan Covid-19 döneminde Türkiye'nin konteyner elleçleme hacminin yaşanan krize dirençli bir yapı gösterdiği ve şokların kalıcı olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In addition to general economic crises, uncontrolled situations such as natural disasters and pandemics also cause crises on both the global and national economies. One such event is the Covid-19 pandemic. During this period, many sectors, especially service industries, have been severely affected. One of the sectors undoubtedly impacted by the pandemic is the transportation sector. This study aims to examine Türkiye's container transportation via sea during the Covid-19 pandemic using unit root tests. Unit root tests determine whether the series subject to the study are stationary, in other words, whether they show resilience to shocks such as economic crises, natural disasters, and pandemics. In this context, container transportation is an important component of international trade and a critical factor for economic growth and development. However, unexpected events like the Covid-19 pandemic can have serious effects on the transportation sector. The aim of this study is to assess whether the TEU (twenty-foot equivalent unit) handling volume between April 2020 and September 2022 in Türkiye was resilient to shocks during the Covid-19 period. Additionally, structural break unit root tests were used to determine the dates of breaks. According to the findings, it was concluded that the container handling volume in Türkiye during the Covid-19 period exhibited resilience to the crisis and that the shocks were not permanent.