Tıbbi teknolojiye bağımlı kardeşi olan çocukların deneyimi: nitel çalışma
Experience of children with medical technology-dependent siblings at home: A qualitative study
  1. Tez No: 913587
  2. Yazar: DURDU FATMA UĞUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DUYGU SÖNMEZ DÜZKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tıbbi teknoloji, kardeş, çocuk, deneyim, Medical technology, sibling, child, experience
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tarsus Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Araştırma, tıbbi teknolojiye bağımlı kardeşi olan çocukların deneyimlerinin nitel analiz yöntemiyle incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Mart 2024-Kasım 2024 tarihleri arasında Mersin Şehir Hastanesinin palyatif servisinden taburcu olan tıbbi teknolojiye bağımlı çocukların kardeşleriyle yapılmıştır. Araştırma kapsamına 15 kardeş dahil edilmiştir. Kardeşlerle görüşme yaşadıkları ev ortamında yüzyüze ses kaydı alınarak gerçekleştirilmiştir. Görüşme sırasında yapılan konuşma kayıt altına alınmış olup, görüşme sonrasında alınan kayıtların deşifresi yapılmıştır. Deşifre sonrası araştırmanın verileri MAXQDA 22 analiz programı kullanılarak kodlama, temaların oluşturulması, kod ve alt kodların ilişkisi analiz edilmiştir. Çalışma kapsamına alınan çocukların görüşmelerinden elde edilen veriler doğrultusunda“duygusal etki”,“fiziksel etki”,“aile ilişkisi”,“sosyal ilişkide zorluk”,“sosyal destek”,“karşılaşılan acil durum”ve“gelecek ile ilişkili düşünce”olmak üzere yedi tema, 49 kod elde edilmiştir. Elde edilen bulgularla kardeşlerin deneyimleri incelenmiştir. Yapılan bu çalışma sonucunda duygusal olarak kardeşlerin en sık“üzüntü, kaygı ve endişe”yaşadıkları belirlenmiştir. Kardeşlerin günlük rutinlerinde değişiklik olduğu, bakım yüklerinin arttığı, fiziksel olarak konforda bozulmalar, yorgunluk ve uykusuzluk görülmüştür. Kardeşlerin sosyal ilişkilerinde bozulmalar kardeşi gizleme, dışarı çıkamama, kardeşi yalnız bırakamama görülmüştür. Kardeşler genellikle acil durumlarla karşılaşmışlar ve ilk karşılaştıkları zaman korktuklarını ifade etmişlerdir. Kardeşler gelecek ile ilgili hasta kardeşin iyileşeceğini, belirsizlik ve kaybetme korkusu hissettiklerini bildirmişlerdir. Yapılan bu çalışma sonucunda tıbbi teknolojiye bağlı kardeşi olan çocukların duygusal, sosyal ve fiziksel olarak zorluk yaşadıkları belirlenmiştir. Bu doğrultuda aile merkezli bakım ilkelerine göre kardeşleri de içeren hemşirelik girişimlerinin uygulanması önerilebilir.
Özet (Çeviri)
The study examined the experiences of children with siblings dependent on medical technology using a qualitative analysis method. The study was conducted with siblings of children dependent on medical technology who were discharged from the palliative service of Mersin City Hospital between March 2024 and November 2024. 15 siblings were included in the study. The interviews with the siblings were conducted face-to-face in their home environment by taking voice recordings. The conversation during the interview was recorded and the recordings were deciphered after the interview. After the deciphering, the data of the study were analyzed using the MAXQDA 22 analysis program for coding, creating themes, and the relationship between codes and subcodes. In line with the data obtained from the interviews of the children included in the study, seven themes and 49 codes were obtained, namely“emotional impact”,“physical impact”,“family relationship”,“difficulty in social relationships”,“social support”,“emergency situations encountered”and“thoughts about the future”. The experiences of the siblings were examined with the findings obtained. As a result of this study, it was determined that siblings most often experience 'sadness, anxiety and worry' emotionally. It was observed that there were changes in the daily routines of the siblings, their care burden increased, physical comfort deteriorations, fatigue and insomnia. It was observed that the siblings' social relationships deteriorated, they hid the sibling, could not go out, could not leave the sibling alone. Siblings usually encountered emergencies and expressed that they were afraid when they first encountered them. Siblings reported that they felt uncertainty and fear of losing the sick sibling about the future. As a result of this study, it was determined that children with siblings connected to medical technology experience emotional, social and physical difficulties. In this direction, it can be recommended to implement nursing interventions that include siblings according to family-centered care principles.