Üriner sistem taşlarının kimyasal yapılarına göre ESWL'ye duyarlılıkları
The Sensitivity to ESWL of the urinary tract stones according to their chemical composition
  1. Tez No: 91370
  2. Yazar: MUZAFFER KEÇELİOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİM KOŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Urinary tract stone disease, ESWL, stone composition
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 57
Özet
47 ÖZET“Üriner Sistem Taşlarının Kimyasal Yapılarına Göre JESWL'ye Duyarlılıkları”nı değerlendirmek amacıyla yaşlan 13-68 (ortalama 40± 14) arasında değişen 26 kadın ve 38 erkek hastanın 92 üriner sistem taşına ESWL uygulandı. Taşların 60 tanesi böbreklerde, 27 tanesi üreterlerde ve 5 tanesi mesanede lokalize idi. Tüm hastalarda Stonelith V 3 elektrohidrolik lithotriptör kullanıldı. ESWL'den sonra spontan olarak dökülen veya ek.girişimlerle alınan taşlar toplanarak kimyasal analizleri yapıldı. Analizler sonucunda taşların 66 'sının kalsiyum oksalat, 11 'inin magnezyum-amonyum-fosfat, 10'unun ürik asit ve 5 tanesinin mikst taş olduğu tespit edildi. Ortalama olarak kalsiyum oksalat taşlarına 2.25, mikst taşlara 2, ürik asit ve magnezyum-amonyum-fosfat taşlarına 1.6 seans tedavi uygulandı. Bir taşın kırılabilmesi için; kalsiyum oksalat taşlarında 6650, mikst taşlarda 5740, ürik asit taşlarında 4210 ve magnezyum-amonyum-fosfat taşlarında 4133 şok gerekti. Üç milimetreden küçük iragmantasyon başarılı olarak değerlendirildiğinde kalsiyum oksalat taşlarında %91, diğer taş tiplerinde %100 basan elde edildi. Toplam basan oranımız ise %93.5 olarak gerçekleşti. Bir milimetrekare taşın kınlabilmesi için mikst taşlarda 58 şok, kalsiyum oksalat taşlannda 40 şok, magnezyum-amonyum-fosfat taşlannda 37 şok, ürik asit taşlannda21 şok gerekti. Taşlann kimyasal yapılarına göre ESWL'ye duyarlılıklarım, kınlabilme kolaylığına göre; ürik asit, magnezyum-amonyum-fosfat, kalsiyum oksalat ve mikst taşlar şeklinde sıralandığını saptadık. Anahtar Kelimeler : Üriner sistem taş hastalığı, ESWL, taş yapısı.
Özet (Çeviri)
48 SUMMARY In this study, we try to evaluate the sensitivity of the urinary tract stones according to their chemical composition, 26 fameles, 38 males ( mean age: 40 ± 14, 13-68 year) having totally 92 urinary tract stones underwent ESWL. The localisation of stones were, 60 in kidneys, 27 in ureters and 5 in bladder. Stonelith V 3 Lithotriptor used for all patients. Spontaneously eliminated stones following ESWL or removed with secondary procedures were collected and chemically analysed. As a result of analysis stones were found to be composed off calcium oxalate for 66, magnesium-amonium-phosphate for 11, uric acide for 10 and mixed content for 5 stones. Mean therapy seans performed for each stones were 2.25 for calcium oxalate stones, 2.0 for mixed stones, 1.6 for uric acide and magnesium-amonium-phosphate stones. It was required to perform 6650 shock for calcium oxalate^ 5740 for mixed stones, 4210 for uric acide, 4133 for magnesium-amonium-phosphate stones to achive fragmantation per stones. Fragmantation under 3 mm was accepted stone-free so then succes rate for calcium oxalate stones was 91% and for other types of stones was 100%. Totally stone-free rate was 93.5%. It was required, 58 shock for mixed stones, 40 shock for calcium oxalate, 37 shock for magnesium-amonium-phosphate, and 21 shock for uric acide stones, to fragmant 1 mm2 stone. We evaluated the sensitivity of urinary tract stones to ESWL according to their chemical composition. The sensitivity of stones were in decraising order ; uric acide, magnesium-amonium-phosphate, calcium oxalate and mixed stones respectively.