Understanding pride in Turkish context: Dimensions and its outcomes
Türkiye bağlamında gururu anlamak: Boyutlar ve sonuçları
  1. Tez No: 913783
  2. Yazar: ŞEYMA SEVGİCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMŞAFAK ÇUKUR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Gurur, kibir, başarı, büyüklenme, gurur ve kibir ölçeği, Pride, hubris, success, superiority, pride and hubris scale
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 265
Özet
Gurur ve kibir, bireyin başarılarına ilişkin benlik algısıyla yakından ilişkili olan öz bilinç duygularıdır. Ancak, diğer öz bilinç duygularına kıyasla gurur ve kibir, hem bireysel hem de toplumsal düzeyde önemli etkiler barındırmasına rağmen, duygular literatüründe nispeten daha az çalışılmıştır. Bu durum, gurur ve kibrin incelenmesiyle ilgili önemli teorik ve pratik boşlukların olduğunu göstermektedir. Bu tez çalışmasında, gurur ve kibir duygularını anlamak, mevcut ölçüm araçlarını değerlendirmek ve yeni bir ölçek geliştirmek amacıyla dört aşamalı bir araştırma yürütülmüştür. Birinci çalışmada, otantik ve kibirli gurur, gururun yansıtılması ve statü liyakat ölçeklerinin Türkçe uyarlamaları gerçekleştirilmiştir. 506 katılımcı ile yürütülen analizler, bu ölçeklerin Türkiye bağlamında geçerli ve güvenilir olduğunu ortaya koymuştur. Ancak, ölçüm araçlarının kültürler arası eşdeğerliğinin önemi göz önüne alındığında, bu ölçeklerin kolektivist kültürlerde gurur ve kibri ölçmek için yetersiz olduğu görülmüştür. Özellikle gurur ve kibir duygularının grup düzeyinde değerlendirilmemesi temel eksikliklerden biri olarak değerlendirilmiştir. Bu nedenle ikinci, üçüncü ve dördüncü çalışmalar yeni bir ölçek geliştirmek amacıyla yürütülmüştür. Bu doğrultuda ilk olarak, ikinci çalışmada, karma yöntem kullanılmış, gurur ve kibrin Türkiye kültüründeki anlamları 249 katılımcı ile incelenmiştir. Bulgular, gururun olumlu, motive edici ve sosyal açıdan kabul edilebilir, kibrin ise olumsuz, uyumsuz ve sosyal olarak kabul görmeyen bir duygu olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte gurur hem bireysel hem de grup-temelli olmak üzere iki boyut göstermiştir. Üçüncü çalışmada, bireysel ve grup düzeyinde gurur ve kibir duygularını ölçen dört boyutlu bir ölçek geliştirilmiştir. İlk aşamada 66 maddelik bir ölçek havuzu oluşturulmuş, 398 katılımcı ile yapılan açımlayıcı faktör analizi sonucunda ölçek, 42 maddeye (bireysel gurur: 13, bireysel kibir: 10, grup-temelli gurur: 12, grup-temelli kibir: 7) indirilmiştir. Dördüncü çalışmada, 531 katılımcı ile yapılan doğrulayıcı faktör analizi, ölçeğin dört boyutlu yapısını doğrulamıştır. Sonuç olarak, bu tez kapsamında gurur ve kibri ölçmek için geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir. Sonuçlar, gururun eşitlikçi ve paylaşımcı, kibrin ise hiyerarşik ve üstünlük temelli değerlerle ilişkili olduğunu göstermiştir. Ayrıca, gururun utangaçlık ile pozitif ilişkili olduğu, kibrin ise ilişki göstermediği belirlenmiştir. Bulgular, gurur ve kibir duygularının evrensel ve kültürel bağlamı göz önünde bulundurularak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Pride and hubris are self-conscious emotions intricately connected to an individual's self-assessment of their accomplishments. Despite their significant influence on personal and societal levels, pride and hubris have received relatively limited attention in the existing literature on emotions, especially compared to other self-conscious emotions. This observation highlights notable theoretical and practical gaps in the study of pride and hubris. This thesis consists of comprehensive four-stage research that aims to understand the concepts of pride and hubris, evaluate existing measurement tools, and develop a new pride and hubris scale. In the first phase, scales measuring authentic and hubristic pride, pride display, and status merit were adapted in a Turkish context, utilizing a sample of 506 participants. The analysis demonstrated that these scales are valid and reliable in Turkish. However, due to the significance of cross-cultural equivalence in measurement tools, it was identified that revisions were necessary to assess pride and hubris in collectivist cultures effectively. A notable limitation was the absence of group-level assessments of pride and hubris. Therefore, the second, third and fourth studies were conducted to develop a new scale. In this direction, the second study explored the meanings of pride and hubris within Turkish culture, utilizing a mixed-method approach with 249 participants. The findings indicated that pride is perceived as a positive, motivating, and socially acceptable emotion, whereas hubris is regarded as a negative, maladaptive, and socially unacceptable emotion. In the third phase, a four-dimensional scale was developed to measure pride and hubris at individual and group levels. Initially, a scale pool consisting of 66 items was created, which was subsequently refined to 42 items (individual pride:13, individual hubris:10, group-based pride:12, group-based hubris: 7) through exploratory factor analysis involving 398 participants. The fourth study involved confirmatory factor analysis conducted with 531 participants, which affirmed the four-dimensional structure of the scale. Ultimately, a valid and reliable scale was developed to measure pride and hubris. The results revealed that pride is associated with egalitarian and sharing-oriented values, while hubris is linked to hierarchical and superiority-based values. Furthermore, the study determined that pride is positively associated with shyness, whereas hubris does not. The findings are discussed within universal and cultural interpretations of pride and hubris.