Deneysel akut pankreatit modelinde alfa-tokoferolün kan biyokimyasal parametreleri ve doku düzeyindeki etkiler
In experimental acute deneysel akut pancreatic model, blood biochemicalparameters of alpha-tocopherol and its effects on tissue
- Tez No: 913866
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSHAK SAFA TÜZÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Deneysel pankreatit modeli, cerulein, alfa-tokoferol, NGAL, The Experimental pancreatit, cerulein, alpha-tocopherol, NGAL
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Deneysel Akut Pankreatit Modelinde Alfa-Tokoferolün Kan Biyokimyasal Parametreleri ve Doku Düzeyindeki Etkileri Bu çalışmada, ratlarda cerulein ile oluşturulan deneysel pankreatit modelinde alfatokoferolün kan biyokimyasal değerlerine ve histopatolojik pankreatit skorları kullanılarak doku üzerindeki etkisinin araştırılması amaçlandı. Bu amaçla, ağırlıkları 300 ile 350 mg arasında değişen 24 adet Male SpraqueDawley (standart pellet diyet alan) rat,3 eşit gruba bölündü. Grup 1' de kontrol grubu olarak 8 rata birer saat arayla 6 kez toplam 80 mikrogram/kg (ceruleinle eş hacimli) serum fizyolojik subkutan enjekte edildi. Grup 2 'de 8 rata birer saat ara ile 6 kez toplam 80 mikrogram/kg cerulein subkutan enjekte edildi. Grup 3 'te 8 rata birer saat ara ile 6 kez toplam 80 mikrogram/kg cerulein ve ilk cerulein enjeksiyonundan iki saat sonra birer saat ara ile 2 kez 30 mg/kg alfa tokoferol intraperitoneal enjekte edildi. Gruplardaki ratların ilk enjeksiyondan 7 saat sonra dekapitayon uygulandı.7 saat sonra elde edilen serum örnekleri santrifüj edildikten sonra kan biyokimyasal parametreler (amilaz, lipaz, lipokalin, miyeloperoksidaz, AST, ALT) çalışıldı ve histopatolojik pankreatit skorları oluşturuldu. Pankreas dokusundaki ödem, inflamasyon, vakualizasyon ve nekroz 0-4 arasında değişen skorlama (schönberg) kullanılarak değerlendirildi. Deneysel pankreatit oluşumunun gösterilmesi için kontrol grubu sonuçları ile diğer grupların sonuçları karşılaştırıldı. Ayrıca pankreatit oluşturulan grupların pankreas dokularının preparatları immünohistokimyasal boyalar ile boyandı. Miyeloperoksidaz boyası ve IL-8 ile pankreas dokusundaki nötrofil infiltrasyonları gösterildi. Çalışma grupları arasında amilaz, lipaz, NGAL ve patolojik skor ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı. Bu farklar cerulein grubu ile cerulein+alfa tokoferol NGAL ortalamaları dışında tüm gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlıydı.Pankreas dokusundaki ödem,inflamasyon,vakualizasyon ve nekroz 0-4 arasında değişen skorlama (schönberg) kullanılarak değerlendirildi. Deneysel pankreatit oluşumunun gösterilmesi için kontrol grubu ile sonuçları karşılaştırıldı. Ayrıca pankreatit oluşturulan grupların pankreas dokularının preparatları immünohistokimyasal boyalar ile boyandı. Miyeloperoksidaz boyası ve IL-8 ile pankreas dokularındaki viii nötrofil infiltrasyonları gösterildi. Pankreatit grubu ile tedavi grubu sonuçlar açısından karşılaştırıldığında sonuçlardaki düşme istatistiksel olarak anlamlı idi. Sonuç: Bu çalışmada, ceruleinin deneysel akut pankreatit modelinde kullanılabilecek uygun bir ajan olduğu; oluşturulan deneysel pankreatit modelinde lipaz, amilaz, NGAL'ın istatistiksel olarak anlamlı yükseldiği, MPO'nun istatistiksel olarak anlamlı olmadığı ve alfa-tokoferolün deneysel pankreatit tedavisinde etkin olduğu gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In Experimental Acute Deneysel Akut Pancreatic Model, Blood Biochemical Parameters of Alpha-Tocopherol and Its Effects on Tissue In this study, it is aimed to study the effect of alpha –tocopherol on tissue by using blood biochemical values and histopathologic pancreatic scores in experimental pancreatic model built by ratlarda cerulein. For this purpose, 24 Male Spraque-Dawleys (having standard pellet diet) whose weigts vary from 300 to 350 mg were divided into 3 equal groups. In group 1, as a contol group,in total 80 microgram/kg (with an equivalent volume of cerulein) subcutaneous saline was injected to 8 rats hours apart in 6 times. In group 2,in total 80 microgram/kg subcutaneous saline was injected to 8 rats hours apart in 6 times. In group 3,in total 80 microgram/kg subcutaneous saline was injected to 8 rats hours apart in 6 times and 30 mg/kg alpha tocopherol intraperitoneal was injected to them two hours after the first cerulein injection with an interval of one hour in two times. 7 hours after the first injection. Decapitation was performed to the rats in groups. The serum samples attained after seven hours, blood biochemicalparameters (amylase, lipase, lipocalin, myeloperoxidase, AST, ALT) were studied after they were centrifugated. Edema on pancreas, inflammation, vacuolization and necrosis were evaluated by using 0-4 scoring ranging. The results of control group and the results of other groups were compared in order to show formation of experimental pancreatitis. Also, the preparations of pancreas tissues of the groups in which pancreatit was formed was stained with immunohistichemical dyes. Neutrophile infiltrations in pancreas tissue were shown tahnks to myeloperoxidase dye and IL-8. As statistical, significant difference was found in amylase, lipase, NGAL and pathologic score avarages between the study groups. These differences were significant as statistical except for the cerulein group and cerulein+alpha tochopherol NGAL avarages. Edema on pancreas, inflammation, vacuolization and necrosis were evaluated by using 0-4 scoring ranging. The results of control group were compared in order to show formation of experimental pancreatitis. Also, the preparations of pancreas tissues of the groups in x which pancreatit was formed was stained with immunohistichemical dyes Neutrophile infiltrations in pancreas tissue were shown tahnks to myeloperoxidase dye and IL-8. The decline in results were significant as statistical when the pancreatit group and the treatment group was compared in terms of results. Result: In this study,it was shown that cerulein is a suitable agent which can be used in the model of experimental acute pancreatit;,lipase,amylase,NGAL in the pancreatit model have a significant increase,MPO is not significant as statistical and alpha-tocopherol is effective in experimental pancreatit treatment.