Gebeliğin oluşturduğu hipertansiyon riskinin belirlenmesinde roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testlerinin kullanılması
The Of cold pressure tests, roll-over and isometric exercises in assession of the risk of pregnancy induced hypertension
  1. Tez No: 91392
  2. Yazar: GÜLDEN GÜLCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURDAN TEKİN DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: PIH, Roll-over test, Isometric exercise test, cold pessure test, Antenatal care
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
II ÖZET Gebeliğin oluşturduğu hipertansiyonun yaratacağı komplikasyonlar maternal, prinatal mortalite ve morbiditenin en önemli nedenlerindendir. Antenatal dönemde hipertansif rahatsızlıkların erken tanısı anne ve yenidoğanın sağlığını risklerden koruyacaktır. Çalışmamız antenatal dönemde PEH'ın erken tanısında kullanılan Roll-over, izometrik egzersiz ve soğuk basınç testlerinin etkinliğini saptamak için deneysel olarak planlanmıştır. Araştırmamızın evrenini 28-32 gestasyonel haftalar arasındaki, primipar, 20-30 yaşlarında, gebelik öncesi hiper tansiyon, obesite, kardiovasküler, renal hastalık, diabetes mellitus öyküsü olmayan normotensif 60 gebe oluşturmuştur. Verilerin toplanması üç aşamada gerçekleştirilmiştir. I. Aşamada antenatal muayene sonrası dinlendirilen gebelere bilgi formu, ardındanda ROT, IET ve SBT'leri uygulanmıştır. II. Aşamada birinci kontrolden bir ay sonra testler tekrarlanmıştır. III. Aşamada ise gebeliğin sonuna, doğuma, yenidoğana ve kan basıncının yükselmesine yönelik bir bilgi formu uygulanmıştır. Veriler; yüzdelik, t-testi, x2(chi-square), korelasyon ve tek yönlü varyans analizi ile değerlendirilmiştir. Çalışmamız kapsamına alınan 60 gebenin 14'ünde kan basıncının yükseldiği saptanmıştır. Gebeliğin oluşturduğu hipertansiyonun erken dönemde saptanması amacıyla kullanılan testlerin seçicilik ve negatif belirleme değeri sırasıyla ROT (%89- %80),İET (%98-%79) ve SBT için(%98-%77) olarak saptanmıştır. Ayrıca kullanılan testler içinde İET' nin pozitif belirleme değerinin (%66) diğerlerine göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Çalışma bulgularımıza göre İET'nin ROT ve SBT' ye göre gebeliğin oluşturduğu hipertansiyonun saptanmasında öncelikle daha etkili olduğu saptanmıştır Anahtar Kelime :PIH,Roll-over test,İzometrik egzersiz test,Soğuk basınç test, Antenatal bakım.
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY The complication of PIH are the important causes of maternal and perinatal mortality and morbidity.The early diagnosis of hypertensive diseases antenatally would protect the health of both the mather and the newborn. Our study is designed to show experimentally the efficacy of roll-over,isometric exercise and cold pressure test for the diagnosis of PIH in antenatal period. Our study's universe is composed of 60 normotensive pregnants whose pregnancies are between 28 and 32. gestational weeks; who are primipara,20-30 years of age, and without the history of hypertension before pregnancy, obesity,cardiovascular-renal disease and diabetes mellitus. Collection of the data performed on three stepsin the first step after antenatal exam the rested pregnants were giver the questionnarie and then Roll-over,isometric exercise and cold pressure tests performed in the second step the test repeated one month later than the first control. In the third step a questionnarie given which is about the last period of pregnancy, the birth,the newborn and the rise in blood pressure. Data analysed by percent,t-test,x2(chi-square),correlation and one way variant analysis. We found that 14 pregnants out of 60 involved in our study have increased blood pressure. The specifity and negative determination of test used for the early diagnosis of pregnancy induced hypertension are as following:ROT(%89-%80),lET (%98-%79) and CPT(%98-%77).Also it is found that the sensitivity of İET is hiper than the other tests. According to our stady results İET found to be more accurate,more effective for the diagnosis of pregnancy induced hypertension comparing to ROT and CPT.