Madde kullanan denetimli serbestlik ve hüküm almış bireylerin kaygı düzeyleri ve öfke ifade tarzlarının değerlendirilmesi
Evaluation of supervision levels and anxiety expression of the supervised individuals using substances and anger expression
- Tez No: 913940
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Denetimli Serbestlik, Hüküm, Öfke, Kaygı, Probation, Provision, Anger, Anxiety
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Madde kullanımı hem dünyada hem de ülkemizde tırmanışa geçen toplumsal bir sorundur. Yaş, cinsiyet, sosyoekonomik sınıf veya kültürel geçmişe bakılmaksızın hayatın her kesiminden çok sayıda insan arasında artan madde kullanımı yaygınlığı sorunun ciddiyetini göstermektedir. Bu kapsamda çalışmanın amacı madde kullanan denetimli serbestlik ve hüküm almış bireylerin, kaygı düzeyleri ve öfke ifade tarzlarının incelenmesidir. Araştırmanın evreni 2022-2023 yılları arasında Denetimli Serbestlik Tedbirine tabi yükümlüler ve hüküm almış bireylerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise Amaçsal Örnekleme Yöntemi ile seçilen 18 yaş ve üzeri 255 gönüllü bireyden oluşturulmuştur. Katılımcıların kişisel bilgilerini belirlemek için hazırlanan Sosyo-demografik Bilgi form ile birlikte Bağımlılık Profil İndeksi (BAPİ)-U Formu, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri (STAI-TX) ve Spielberger Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı Ölçeği uygulanmıştır. Araştırma bulgusunda katılımcıların durumluk kaygı puanları ile BAPİ alt boyutlarından madde kullanım özellikleri, tanı, yaşam üstüne etkileri, şiddetli istek, motivasyon puanları arasında negatif yönlü ve istatiksel olarak anlamlı ilişkilerin olduğu bulunmuştur. Araştırma kapsamında yer alan bireylerin BAPİ genel puanları ile Sürekli Öfke ve Öfke İfade Tarzı puanları arasında pozitif yönlü ve anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Araştırmada bağımlılık profil indeksi ile sürekli öfke ve öfke ifade tarzı arasında pozitif yönlü ilişkiler olduğu keşfedilmiştir. Bireylerdeki bağımlılık düzeyleri azaldıkça öfke düzeyleri de azalmaktadır. Bu nedenle madde bağımlısı kişilere uzman psikologlar tarafından bilişsel davranışçı yaklaşım kapsamında öfke yönetimi ile ilgili psiko-eğitim uygulamaları düzenlenmesi önerilir.
Özet (Çeviri)
Substance use is a social problem that has climbed both in the world and in our country. Age, gender, socioeconomic class or cultural past, regardless of the increasing prevalence of substance use among many people from all segments of life shows the seriousness of the problem. In this context, the aim of the study is to investigate the level of anxiety and anger expression of individuals who have used substances. The population of the research consists of the obliged parties and individuals who were sentenced to Probation Measure between 2022-2023. The sample of the study was composed of 255 volunteer individuals aged 18 years and olderly selected by the purposeful sampling method. The Socio-Demographic Information Form prepared to determine the personal information of the participants together with the addiction profile index (BAPI) -u form, status-smooth anxiety inventory (STAI-TX) and Spielberger continuous anger and anger style scale were applied. In the finding of the research, it was found that there were negative and statistically significant relationship between the status anxiety scores of the participants and the substance usage characteristics, diagnosis, effects on life, severe desire and motivation scores of the Bapi sub -dimensions. Positive and significant relationships were found between the general scores of the individuals involved in the research and the continuous anger and anger expression scores. In the study, there are positive relationships between the addiction profile index and the constant anger and anger expression. As the dependence levels in individuals decrease, anger levels decrease. For this reason, it is recommended to regulate psycho-education practices related to anger management within the scope of cognitive behavioral approach by specialist psychologists to substance addicts.