Ebeveynleri boşanmış ve boşanmamış ergenlerde psikolojik dayanıklılık, benlik saygısı ve umutsuzluk düzeyi karşılaştırması
Comparison of psychological resilience, self-esteem and hopelessness levels in adolescents with and without divorced parents
  1. Tez No: 913941
  2. Yazar: ÖYKÜ NAZ BOZDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EZGİ ULU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: psikolojik dayanıklılık, öz saygı, umutsuzluk düzeyleri, ergenlik dönemi, boşanma, psychological resilience, self-esteem, level of hopelessness, adolescence, divorce
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu araştırmada boşanmış ebeveyne sahip ergenler ile ebeveyn birlikteliği devam etmekte olan ergenlerin psikolojik dayanıklılık, benlik saygısı ve umutsuzluk düzeylerine göre nasıl farklılaştığı ve aralarındaki ilişkilerin saptanması amaçlanmıştır. Bu araştırmanın evreni Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti(KKTC)'nde 2022-2023 eğitim yılında öğrenim gören ergenlik dönemindeki bireylerdir. Araştırmanın örneklemi KKTC de öğrenim gören 12-18 yaş aralığındaki ortaokul ve lise öğrencileridir. Araştırmanın örneklemi olasılıklı örnekleme yöntemlerinden olan basit rastgele örnekleme yöntemi ile seçilen 155'i kadın ve 245'i erkek toplam 400 öğrenciden oluşmaktadır. Araştırmada ergenlerin kendileri ve aileleri ile ilgili verileri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu ile bilgiler toplanmıştır. Araştırmada Beck Umutsuzluk Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Ergen Psikolojik Dayanıklılık Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler; frekans analizi, Kolmogorov- Simirnov normal dağılım analizi, betimsel analizler, t-testi, ANOVA ve Pearson korelasyon analizi teknikleri kullanarak analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, ebeveynleri boşanmış olan ergenlerin ebeveynleri boşanmamış olan ergenlere göre psikolojik dayanıklılık düzeyleri daha yüksek, benlik saygısı düzeyleri daha düşük ve umutsuzluk düzeyleri ise daha yüksek olarak saptanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular dikkate alınarak, ergenlerde psikolojik dayanıklılık, benlik saygısı ve umutsuzluk düzeylerinin ebeveyn boşanmasından başka risk faktörleri ile incelenerek ve daha fazla örneklem sayısı dahil edilerek yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to determine how the adolescents with divorced parents and the adolescents whose parents continue to be together differ according to their psychological resilience, self-esteem and hopelessness levels and to determine the relationships between them. The population of this research is adolescents studying in the Turkish Republic of Northern Cyprus (TRNC) in the 2022-2023 academic year. The sample of the study is secondary and high school students aged 12-18, studying in the TRNC. The sample of the study consists of 400 students, 155 female and 245 male, selected by simple random sampling method, which is one of the probability sampling methods. In the study, information was collected with the personal information form developed by the researcher in order to collect data about the adolescents themselves and their families. In the study, Beck Hopelessness Scale, Rosenberg Self-Esteem Scale and Adolescent Psychological Resilience Scale were used. The data obtained in the research; frequency analysis, Kolmogorov-Smirnov normal distribution analysis, descriptive analysis, t-test, ANOVA and Pearson correlation analysis techniques. According to the findings, it was determined that the psychological resilience levels of the adolescents whose parents were divorced were higher, their self-esteem levels were lower and their hopelessness levels were higher than the adolescents whose parents were not divorced. Considering the findings obtained from the study, it is suggested that psychological resilience, self-esteem and hopelessness levels in adolescents should be examined with risk factors other than parental divorce and by including larger sample size.