Oy verme davranışlarına yönelik farklı yaklaşımlar: Türkiye örneği
  1. Tez No: 913947
  2. Yazar: FERİDE ADIGÜZEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ DAYIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  6. Anahtar Kelimeler: Seçmen Davranışları, Sosyolojik Oy Verme Yaklaşımı, Sosyo-Psikolojik Oy Verme Yaklaşımı, Hakim İdeoloji Yaklaşımı, Rasyonel Oy Verme Yaklaşımı. Politik Psikoloji, Voter Behaviors, Sociological Voting Approach, SocioPsychological Approach to Voting, Dominant Ideology Approach, Rational Voting Approach. Political Psychology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: European University of Lefke
  10. Enstitü: Yurtdışı Enstitü
  13. Sayfa Sayısı: 174
Özet
Ülkelerin yönetim şekli için demokrasi rejimi, içeriği ve düzeyi tartışılsa da hala en iyi alternatif olma özelliğini korurken, demokrasinin özünü oluşturan seçimler aracılığıyla demokrasinin objesi olan halk ülkeyi yönetecek yapıyı belirlemektedir. Seçimler aracılıyla yöneteni seçen yönetilenin, kimi, neden tercih ettiği ise hep cevabı aranan sorular olmuştur. Farklı ülkeler, farklı kültürler veya farklı coğrafyalarda seçmen doğal olarak farklı dinamikler ile tercihini yapmaktadır. Demokrasi ile yönetilen ülkelerde mutlak suretle bir seçim yapılmaktadır ve seçen tarafın seçme kriterleri kendi koşulları içinde belirlenirken faktörlerin sınıflandırılması anlamlı düzeyde farklılıklar içermemektedir. Batı demokrasileri ve ilk olması açısından Amerika'da seçmeninin tercihleri belli yaklaşımlar ölçeğinde tanımlanmıştır. Türkiye'de ise ülkenin kendi özgünlükleri çerçevesinde belirlenen faktörler mevcuttur. Ancak faktör bazında ele alındığında faktörler kadar da değişkenler vardır. Türkiye'de seçmen davranışının son yıllarda bu yaklaşımlar ölçeğinde ele alınmaya başlandığı ve bu alanda deneysel çalışmaların sınırlı olduğu siyaset bilimi dünyasınca bilinmektedir. Araştırmanın temel sorunsalı ve amacı Türkiye'deki seçmenlerin oy verme davranışlarının literatürdeki oy verme davranışlarına yönelik farklı yaklaşımlar ile ne düzeyde örtüştüğünü ve ne kadar açıklayıcı olduklarını tespit etmektir. Bunun için seçmen davranışına yönelik literatür taraması yapılmış, bu kapsamda incelenen çalışmalarda etkin faktörler tespit edilip yaklaşımlar çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Although the regime, content and level of democracy are discussed for the governance of countries, it is still the best alternative, while the people, the object of democracy, determine the structure that will govern the country through elections that constitute the essence of democracy. Some of the rulers, who chose the ruler through elections, and huy Hey preferred, have always been the questions to be answered. Voters in different countries, different cultures or different geographies naturally make their choices with different dynamics. In countries governed by democracy, a choice is made absolutely and while the selection criteria of the electing party are determined within their own conditions, the classification of factors does not contain significant differences. In terms of Western democracies and being the first, the preferences of the voters in the United States are defined in a certain approach. factors identified in the framework of their originality in Turkey are available in the country. However, when considered on factor basis, there are variables as well as factors. The electoral behavior in Turkey in recent years has started to be addressed in this approach are limited scale, and this area is known to be the world of experimental studies in political science. The main aim of the research is problematic and what level of overlap with different approaches in the literature for voting behavior of voters and voting behavior in Turkey is to determine how much they are descriptive. For this purpose, a literature review has been made on voter behavior, effective factors in the studies examined within this scope have been identified and these factors have been evaluated within the framework of approaches.