Ortaokul 7. sınıf öğrencilerinin açı kavramına ilişkin kavram tanımları ve kavram imajları
Concept definitions and concept images of middle school 7th grade students related to the concept of angle
  1. Tez No: 914034
  2. Yazar: ŞÜKRİYE CANSU AKSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAŞAK BARAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kavram tanımı, Kavram imajı, Açı, Concept definition, Concept image, Angle
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Geometri, bireylerin matematiğin günlük yaşamdaki kullanım alanlarını somut olarak görebileceği bir alandır. Açının, geometrinin yapı taşlarından biri olması ve pek çok geometri konularının içinde yer alması, öğrencilerin bu kavramı doğru bir şekilde öğrenmeleri gereğini ortaya koymaktadır. Bu nedenle yapılan çalışmada öğrencilerin açı kavramına ilişkin kavram tanımı, kavram imajları ve kavram tanımı ile kavram imajı arasındaki ilişkilendirme durumlarının belirlenmesi amaçlanmıştır. ÖZET Nitel araştırma yönteminin benimsendiği çalışmada, 7. sınıfa kadar olan açı kavramına ilişkin kazanımların çoğu dikkate alınarak açık uçlu sorulardan oluşan bir form hazırlanmıştır. Form, devlet ortaokulunda okuyan 168 7. sınıf öğrencisine uygulanmış ve seçilen 9 katılımcı ile form üzerinden klinik görüşmeler gerçekleşmiştir. Katılımcıların yazılı cevapları ve klinik görüşmelerden elde edilen veriler nitel veri analizi kullanılarak analiz edilmiş, kavram tanımı ve kavram imajı çerçevesi ile yorumlanmıştır. Çalışmada katılımcıların açı kavramına ilişkin hatalı ya da eksik imajlarının olduğu, kavram imajlarından kavram tanımlarını ürettikleri görülmüştür. Katılımcılar açıyı formal olarak tanımlayamamış, açı ile açı ölçüsünü birbiriyle karıştırmış ve çoğunlukla açının ölçüsel özelliğine vurgu yapmıştır. Ayrıca katılımcıların problem durumlarında açı kavramını kullanmakta zorlandıkları sonucu da ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Geometry is a field where individuals can concretely see the areas of use of mathematics in daily life. The fact that angle is one of the building blocks of geometry and is included in many geometry topics reveals that students need to learn this concept correctly. Therefore, the study aimed to determine the students' concept definition, concept images and the association between concept definition and concept image regarding the concept of angle. In the study in which the qualitative research method was adopted, a form consisting of open-ended questions was prepared by taking into account most of the learning outcomes regarding the concept of angle up to the 7th grade. The form was applied to 168 7th grade students studying in a state middle school and clinical interviews were conducted with 9 selected participants through the form. The written answers of the participants and the data obtained from the clinical interviews were analyzed using qualitative data analysis and interpreted within the framework of concept definition and concept image. In the study, it was observed that the participants had incorrect or incomplete images regarding the concept of angle and produced concept definitions from concept images. The participants could not define angle formally, confused angle with angle measurement and mostly emphasized the dimensional feature of the angle. It was also revealed that the participants had difficulty using the concept of angle in problem situations.