YBO'larda görev yapan öğretmenler ile gündüzlü okullarda görevli öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeylerinin karşılaştırılması
Comparison of organizational socialization levels of teachers working in YBOs and day schools)
- Tez No: 914059
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ESRA MİNDİVANLİ AKDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: gündüzlü ortaokul, okul yöneticileri, örgütsel sosyalleşme, yatılı bölge ortaokulu sonra doldurulacaktır, organizational socialization, regional boarding secondary school, secondary school, school administrators ulacaktır
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, yatılı ve gündüzlü okullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeylerini çeşitli değişkenler açısından incelemektir. Yöntem: Araştırmada, nicel yöntemler arasında yer alan tarama deseni kullanılmış olup, nitel verilerle desteklenmiştir. Nicel veriler, Erdoğan ve Dönmez (2019) tarafından geliştirilen“Örgütsel Sosyalleşme Ölçeği”ile toplanmış, nitel veriler ise yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla elde edilmiştir. Nicel veri toplama sürecinde 443 ortaokul öğretmeniyle, nitel veri toplama sürecinde ise 8 okul yöneticisiyle görüşmeler yapılmıştır. İlk olarak nicel veriler toplanıp analiz edilmiş, ardından nitel veriler ile araştırma derinleştirilmiştir. Nicel veriler SPSS yazılımı ile analiz edilmiş, bağımsız örneklemler t-testi ve ANOVA yöntemleri kullanılmıştır. Nitel veriler ise içerik analiziyle incelenmiştir. Bulgular: Araştırma bulgularına göre, yatılı ve gündüzlü okullarda görev yapan öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeyleri, yaş, branş, lisansüstü eğitim durumu ve okul türü değişkenlerine göre anlamlı bir fark göstermemektedir. Cinsiyet değişkeni, örgütsel sosyalleşme toplam puanı, meslek yeterlilik ve dil-tarih alt boyutlarında anlamlı farklar yaratmıştır. Ayrıca, 10 yıl ve üzeri mesleki kıdeme sahip öğretmenler daha yüksek puanlar alırken, yaş değişkeni yalnızca mesleki yeterlilik alt boyutunda anlamlı farklar yaratmıştır. Görüşmelerde okul yöneticileri, nicel verileri destekler nitelikte branş faktörünün sosyalleşmede büyük bir etkisinin olmayacağını ifade etmişleridir. Sosyalleşmede en önemli faktörün bireyin karakteri olduğu söylenmiştir. Ayrıca, yatılı okullarda öğretmenlerin daha fazla sosyalleşme imkânı buldukları ifade edilmiştir. Sonuçlar: Sonuç olarak, nicel araştırma, öğretmenlerin örgütsel sosyalleşme düzeylerinin genellikle benzer olduğunu, ancak cinsiyet ve kıdem gibi faktörlerin farklar yaratabileceğini ortaya koymaktadır. Nitel veriler ise, kurum kültürü ve kişisel özelliklerin sosyalleşme düzeyine etkisini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this research is to examine the organizational socialization levels of teachers working in boarding and day schools in terms of various variables. Method: In the research, the screening pattern, which is one of the quantitative methods, was used and supported by qualitative data. Dec. Quantitative data were collected with the“Organizational Socialization Scale”developed by Erdoğan and Dönmez (2019), while qualitative data were obtained through a semi-structured interview form. Interviews were conducted with 443 secondary school teachers in the quantitative data collection process and with 8 school administrators in the qualitative data collection process. First, quantitative data were collected and analyzed, and then the research was deepened with qualitative data. Quantitative data were analyzed with SPSS software, independent samples t-test and ANOVA methods were used. Qualitative data were examined by content analysis. Findings: According to the research findings, the organizational socialization levels of teachers working in boarding and day schools do not show a significant difference according to age, branch, graduate education status and school type variables. The gender variable made significant differences in the total organizational socialization score, professional competence and language-history sub-dimensions. In addition, while teachers with a professional seniority of 10 years and above received higher scores, the age variable only made significant differences in the professional competence sub-dimension. In the interviews, school administrators supported the quantitative data and stated that the branch factor would not have a great effect on socialisation. It was said that the most important factor in socialisation is the character of the individual. In addition, it has been stated that teachers have the opportunity to socialize more in boarding schools. Conclusions: As a result, quantitative research reveals that the organizational socialization levels of teachers are generally similar, but factors such as gender and seniority can make differences. Qualitative data, on the other hand, emphasize the impact of corporate culture and personal characteristics on the level of socialization.