Retinal ven oklüzyonlarında takip ve tedavi sonuçlarımız
Retinal vein occlusion: follow-up and treatment results
  1. Tez No: 914096
  2. Yazar: ÖZGE EKİN GEÇER ŞERİFOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF AYAZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: SRVO, RVDO, Anti-VEGF, Deksametazon, RVO, CRVO, BRVO, Anti-VEGF, Dexamethasone, RVO
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Retinal ven oklüzyonları (RVO), görme kaybına yol açan en yaygın ikinci vasküler retina patolojisidir. Bu çalışmada kliniğimizde retinal ven oklüzyonu (RVO) tanısı konmuş hastalarda risk faktörleri, takip süreci ve uygulanan tedavi seçeneklerinin görsel ve anatomik başarısını araştırdık. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda Ocak 2017 - Aralık 2023 tarihleri arasında takip ve tedavi edilen RVO hastalarının kayıtları retrospektif olarak incelendi, 144 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, tedavi öncesi ve sonrası muayene ve OKT bulguları kaydedildi. RVO alt tipleri ve tedavi yöntemlerine göre, görsel prognoz anatomik başarı ve komplikasyonlar değerlendirildi. Çalışmamızda SRVO ve RVDO hastalarında anti-VEGF ve deksametazon gruplarında 12. ayda başlangıca göre santral retinal kalınlıkta anlamlı azalma izlendi ancak enjeksiyon gruplarının birbirine üstünlüğü saptanmadı. SRVO hastalarında her iki enjeksiyon grubunda görme keskinliğindeki artış istatistiksel olarak anlamlı değildi. RVDO hastalarında her iki enjeksiyon grubunda 12. ayda başlangıca göre görme keskinliğinde anlamlı artış mevcuttu ancak enjeksiyon grupları arasında anlamlı farklılık yoktu. 12 aylık takip sonunda başlangıç zorunlu 3 doz intravitreal bevacizumab enjeksiyonu sonrasında SRVO hastalarında gereken enjeksiyon sayısı gruplar arasında benzerken, RVDO hastalarında anti-VEGF grubunda anlamlı bir şekilde daha az olduğu görüldü. RVDO hastalarında glokom gelişimi ya da progresyonu deksametazon uygulanan grupta daha sık saptandı, ancak anatomik ve görsel iyileşme her iki enjeksiyon grubunda benzer bulundu. RVO prognozu eşlik eden risk faktörleri ve RVO'nun alt tipine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle RVO'ya ikincil makula ödeminin tedavisinde intravitreal anti-VEGF ve deksametazon tedavisi RVO alt gruplarında değişken başarı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Retinal vein occlusions (RVO) are the second most common vascular retinal pathology leading to visual loss. In this study, we investigated the risk factors, follow-up process and visual and anatomical success of the treatment options applied in patients diagnosed with retinal vein occlusion (RVO) in our clinic. The records of RVO patients who were followed and treated in Akdeniz University Faculty of Medicine, Department of Ophthalmology between January 2017 and December 2023 were retrospectively analyzed. 144 patients were included in the study. Demographic characteristics, pre-treatment and post- treatment examination and OCT findings were recorded. Visual prognosis, anatomical success and complications were evaluated according to RVO subtypes and treatment modalities. In our study, no significant increase in visual acuity was detected in the dexamethasone and anti-VEGF group in CRVO patients compared to baseline. In BRVO patients, there was a significant increase in visual acuity and a significant decrease in central retinal thickness in both injection groups; however, the injection type were not superior to each other. At the end of 12-month follow-up, the number of injections required after the initial mandatory 3-dose intravitreal bevacizumab injection was similar between the groups in CRVO patients, but significantly less in the anti-VEGF group in BRVO patients. The development or progression of glaucoma in BRVO patients was more frequent in the dexamethasone-treated group, but anatomical and visual improvement was similar in both injection groups. The prognosis of RVO varies according to the accompanying risk factors and the subtype of RVO. Therefore, intravitreal anti-VEGF and dexamethasone treatment of macular edema secondary to RVO provides variable success in subgroups.