Bilim ve teknoloji haber takipçilerinin bilimsel okuryazarlıklarının kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında incelenmesi: Anadolu Üniversitesi öğrencileri üzerine bir çalışma
Investigation of the scientific literacy of science and technology news followers in the context of uses and gratifications approach: A study on Anadolu University students
- Tez No: 914165
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA SEÇİL BANAR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Gazetecilik, Science and Technology, Journalism
- Anahtar Kelimeler: YouTube, kullanımlar ve doyumlar, bilimsel okuryazarlık
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Basın ve Yayın Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 246
Özet
YouTube'da bilim ve teknoloji haberlerini takip eden Anadolu Üniversitesi örgün lisans öğrencilerinin bilimsel okuryazarlıklarının kullanımlar ve doyumlar yaklaşımı bağlamında incelenmesini içeren bir profili ortaya çıkarmak bu çalışmanın genel amacını oluşturmaktadır. Karma bir yöntemle desenlenmiş bu araştırma kapsamında belirlenen amaçlara ulaşmak için nicel ve nitel veri toplama tekniklerinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda lisans eğitimi alan öğrenciler 1-5 yıl arasındaki bir zaman diliminde YouTube'da bilim ve teknoloji haber takibi yapmaktadır. Öğrencilerin YouTube kullanma sıklığı ise en yüksek %66,6 oranı ile her gün olarak ortaya çıkmıştır. Katılımcılar, özel alanlarından dışarı çıkmadan ve kendilerini görünür kılmadan aktif bir profille YouTube'daki bilim ve teknoloji haber içeriklerini gündemin sundukları ve ilgi alanları boyutunda takip etmektedirler. Öğrencilerin bilim ve teknoloji haberlerini kullanım nedenleri hem gündemde var olan haber içeriklerini takip etmek hem de ilgi alanlarını genişletip hobilerini desteklemek olarak ortaya çıkmaktadır. Öğrenciler ayrıca YouTube'daki bilim ve teknoloji haber içeriklerini bilgilenme, kendini geliştirme bağlamında takip ettiklerini ancak kendilerini bilimsel okuryazarlık konusunda yeterli donanımda görmeyip bu konunun gelişmeye açık bir durum olduğunu vurgulamışlardır.
Özet (Çeviri)
To reveal the profile including examining Anadolu University formal undergraduate students' who follow up science and technoloy news on YouTube scientific literacy in the context of the uses and gratifications approach forms the main purpose of this study. Quantitative and qualitative data collection techniques have been used to achieve the planned goals within this research designed with a mixed-methods approach. According to the research, undergraduate students have been following science and technology news on Youtube for 1-5 years of time. It has been revealed that the frequency of using YouTube among the students with the highest rate %66,6, is on a daily basis. Keeping themselves invisible and without stepping out of their private zones, the participants actively follow science and technology news content on YouTube under the topics presented and their interests. The reasons why students follow science and technology news can be explained either supporting their hobbies and expanding their interests or keeping up with the current news. Students also emphasized that they follow science and technology content on YouTube to contribute their knowledge and personal development but they feel inadequate in terms of their scientific literacy, however, it is open to improvement.