Türk tarihini konu alan romanlarda Türkistan (Taşkent, Semerkant, Buhara, Harezm)
Turkistan in novels of Turkish history (Tashkent, Semerkant, Bukhara, Kharezm)
- Tez No: 914211
- Danışmanlar: PROF. DR. KÂZIM YETİŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tarihi Romanlar, Türkistan, Mekân, Semerkant, Taşkent, Historical Novels, Turkestan, Place, Samarkand, Tashkent
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Çalışmamızda Türk tarihini konu alan romanlarda mekân olarak Türkistan'ı işleyen romanlar incelenmektedir. Konuya uygun olan yedi tarihi roman mekân, zaman, karakterizasyon kriterlerine uyarak tahlil edilmektedir. Mekân bölümünde olayların cereyan ettiği mekanlar özelliklerine göre sınıflandırılmaktadır (açık mekanlar, kapalı mekanlar, dini mekanlar vs.). Zaman bölümünde, zaman kavramı kronolojik zaman, kozmik zaman, sosyal zaman öğelerine göre değerlendirilmektedir. Karakterizasyon bölümünde ise, roman kahramanlarının kişilikleri, karakterleri incelenmektedir. Çalışmanın bir başka amacı da Türk romancılarının Türkistan coğrafyası algılarını ortaya çıkarmaktır. Bu romanlarla beslendiğini düşündüğümüz yeni nesiller, Türkler arasındaki kültür, fikir ve siyasi temayüller bu şekilde ortaya çıkacaktır. Elbette bu günümüz Türkiye Cumhuriyeti ile Özbekistan Cumhuriyetinin yakınlaşmasına katkı sağlayacaktır. Çünkü bu, anılan her iki devletin kaynaşmasını, alışverişini artıracaktır. Esasen bunu en iyi sağlayan ve özellikle roman türüdür.
Özet (Çeviri)
In our study, novels dealing with Turkestan as a setting in novels about Turkish history are examined. Seven historical novels appropriate to the subject are analyzed by complying with the criteria of place, time and characterization. In the venue section, the spaces where the events take place are classified according to their characteristics (open spaces, closed spaces, religious places, etc.). In the time section, the concept of time is evaluated according to the elements of chronological time, cosmic time and social time. In the characterization section, the personalities and characters of the novel's heroes are examined. Another aim of the study is to reveal Turkish novelists' perceptions of Turkestan geography. This is how the culture, ideas and political tendencies among the new generations and Turks, who we think are fed by these novels, will emerge. Of course, this will contribute to the rapprochement of today's Republic of Turkey and the Republic of Uzbekistan. Because this will increase the fusion and exchange of both states. Essentially, it is the genre that provides this best and especially the novel.