Macera turizmi: Macera turu rehberliği bileşenleri üzerine bir araştırma
Adventure tourism: A study on adventure tour guidance components
- Tez No: 914270
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ÖZLEM GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Macera, Macera Turizmi, Macera Turisti, Turist Rehberliği, Adventure, Adventure Tourism, Adventure Tourist, Tour Guide
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm Rehberliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Yaşam standartlarındaki artış ve değişen tüketici beklentileri, Antalya'nın coğrafi ve doğal özellikleriyle birleşerek bölgeyi macera turizmi arayan turistler için ideal bir destinasyon haline getirmektedir. Bu bağlamda bu çalışmada, Antalya'nın coğrafi ve kültürel özelliklerinin macera turizmine katkısı ve macera turu rehberliğinin temel unsurları incelenmiştir. Amaçlı örnekleme yöntemi doğrultusunda macera turizmi alanında deneyimli turist rehberlerine ulaşılmış, ardından kartopu örnekleme yöntemi ile katılımcı sayısı arttırılmıştır. Araştırmada nitel yaklaşımlardan fenomenolojik desen kullanılmış; yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla veriler toplanmıştır. Elde edilen bulgular betimsel analiz yoluyla yorumlanarak temalar ve kodlar halinde sunulmuştur. Bulgular, Antalya'nın macera turizmi açısından büyük bir potansiyele sahip olduğunu ancak bu potansiyelin yeterince değerlendirilemediğini ortaya koymaktadır. Macera turizminin diğer turizm türlerinden farklı olarak yerel ekonomiye katkı sağladığı; macera turu rehberliğinin profesyonellik ve doğa temelli bir uzmanlık gerektirdiği saptanmıştır. Ayrıca, rehberlerin mesleği bir yaşam tarzı olarak benimsedikleri ve ilk yardım bilgisi ile standart eğitimlerin önemli olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu doğrultuda, bu çalışmanın, Antalya'nın bir macera turizmi destinasyonu olarak geliştirilmesi ve rehberlerin mesleki kapasitelerinin arttırılmasına yönelik katkı sağlayacağı varsayılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The increase in living standards and changing consumer expectations, combined with Antalya's geographical and natural features, make the region an ideal destination for tourists looking for adventure tourism. In this context, in this study, the contribution of Antalya's geographical and cultural features to adventure tourism and the basic elements of adventure tour guidance were examined. In line with the purposive sampling method, experienced tourist guides in the field of adventure tourism were reached, and then the number of participants was increased with the snowball sampling method. Phenomenological design, one of the qualitative approaches, was used in the research; Data were collected through semi-structured interviews. The findings were interpreted through descriptive analysis and presented in themes and codes The findings reveal that Antalya has a great potential in terms of adventure tourism, but this potential has not been adequately evaluated. Unlike other types of tourism, adventure tourism contributes to the local economy; It has been determined that adventure tour guidance requires professionalism and nature-based expertise. In addition, it was concluded that the guides adopted the profession as a lifestyle and that first aid knowledge and standard training were important. In this direction, it is assumed that this study will contribute to the development of Antalya as an adventure tourism destination and to increase the professional capacities of guides.