Beden üzerinden utanç kavramının sanat yapıtına dönüşümü
Transformation of the concept of shame through the physical bodyinto artwork
- Tez No: 914278
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA UYSAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Utanç, Sanat, Estetik Deneyim, Toplumsal Eleştiri, Kimlik, Shame, Art, Aesthetic Experience, Social Critique, Identity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu tez, utanç duygusunun sanatta estetik bir deneyim olarak temsili ve dönüşümünü incelemektedir. Utancın, bireysel ve toplumsal düzeylerde çeşitli sanatsal disiplinler aracılığıyla nasıl görünür hale geldiği analiz edilmektedir. Çalışma, utancın estetik ve kavramsal bir araç olarak toplumsal eleştiri ve bireysel yüzleşme süreçlerindeki rolünü ortaya koymayı amaçlamaktadır. Tez, üç ana bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm, utanç duygusunun psikolojik ve sosyolojik boyutlarını ele almakta, bireyler ve toplum üzerindeki etkilerini tartışmaktadır. Literatür taraması yoluyla, utancın bireylerin toplumsal normlara uyum süreçlerindeki rolü ve bu duygunun tarihsel ve kültürel bağlamda nasıl şekillendiği incelenmiştir. İkinci bölüm, utanç kavramının sanat tarihinde modern döneme kadar olan temsillerini araştırmakta; bireysel deneyim, toplumsal normlar, savaş ve soykırımların travmatik etkileri, kimlik ve yabancılaşma ile toplumsal adaletsizlik gibi temaları değerlendirmektedir. Üçüncü bölüm, bu tez kapsamında üretilen sanatsal çalışmalar üzerinden utancın estetik bir deneyime dönüşümünü ve toplumsal eleştiri aracı olarak uygulanmasını analiz etmektedir. Heykel formundaki kavramsal süreçlere odaklanılarak, sanatın bireysel duygular ile toplumsal eleştiri arasındaki bağlayıcı dönüştürücü gücü tartışılmıştır. Tez, utanç duygusunun sanat yoluyla görünür kılınmasının, bireysel ve toplumsal düzeyde yüzleşme, eleştiri ve iyileşme süreçlerine katkıda bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, utancın sanatsal bir ifade biçimine dönüştürülmesi hem bireysel özgürleşme hem de toplumsal farkındalığı artırmak için güçlü bir mekanizma olarak öne çıkmakta ve bireylerin kendi duygularını keşfetmeleri ve yüzleşmeleri için bir olanak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the representation and transformation of shame as an aesthetic experience in art. It analyzes how shame becomes visible through various artistic disciplines at both individual and societal levels. The study aims to reveal the role of shame as an aesthetic and conceptual tool in social critique and individual confrontation processes. The thesis is divided into three main chapters. The first chapter addresses the psychological and sociological dimensions of shame, discussing its effects on individuals and society. A literature review investigates the role of shame in how individuals conform to social norms, as well as its historical and cultural shaping. The second chapter explores the representation of shame in art history up to the modern era, evaluating themes such as individual experience, social norms, the traumatic impacts of war and genocide, identity and alienation, as well as social injustice. The third chapter analyzes the transformation of shame into an aesthetic experience and its application as a tool for social critique through artistic works produced within the scope of this thesis. By focusing on the conceptual processes involved in sculptural forms, it discusses the transformative power of art in bridging individual emotions with social critique. The thesis concludes that making shame visible through art fosters confrontation, critique, and healing at both individual and societal levels. In this context, the transformation of shame into an aesthetic expression through art emerges as a powerful mechanism for both individual liberation and the enhancement of social awareness, empowering individuals to explore and confront their own emotions.