Anadolu sahası Türk masallarında mutfak ve mutfağa dair unsurlar
Kitchen and culinary elements in Anatolian Turkish fairy tales
  1. Tez No: 914303
  2. Yazar: HABİBE CELAYİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜNSAL YILMAZ YEŞİLDAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: masal, mutfak, yemek kültürü, mutfak unsurları, Anadolu sahası Türk masalları, fairy tale, kitchen, food culture, kitchen elements, Anatolian Turkish fairy tales
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Edebiyat, toplumların kendilerini en kolay ve en sanatsal şekilde ortaya koyabildikleri nahif bir sanattır. Bu nahif sanat içerisinde üretilen tüm ürünler ya nesillerden nesillere aktarılma şansına sahip olur ya da meraklı gözlere ulaşamadan yok olur. Sağlam köklere sahip olan bu koca çınarın dalları birbirinden çok farklı yönlere ilerlemiştir. Dünya üzerinde pek çok topluluğun ortak mirası sayılabilecek nitelikte olan masallar da bu dallardan biridir. Zaman içerisinde farklı kültürlerle de harmanlanmış ve yazın dünyasında kendine bir yer bulmuştur. Halk edebiyatının önemli bir taşı sayılan bu tür, halkın geçmişine ve geleceğine ayna tutar. Bu aynada pek çok kültür, din, dil kendi yansımasını görebilir. Her millet kendine uygun şekilde masallarını dilden dile aktararak bugünlere kadar getirmiştir. Ancak hepsinin birbirinden etkilendiği ve aynı kaynaktan beslendiğine dair tartışmalar yüzyıllardır süregelmektedir. Kullanılan motifler, tipler ve hatta kahramanlar açısından dahi bu ortaklık bağlamında değerlendirilebilir. Çalışmamızda, Anadolu sahası Türk masalları mutfak, mutfak unsurları, yemek kültürü açısından değerlendirilmiş ve elde edilen veriler ışığında bu kültürel kodların tespiti amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Literature is a delicate art through which societies can express themselves in the most graceful and artistic way. All creations within this delicate art either have the chance to be passed down through generations or perish without reaching curious eyes. The branches of this ancient tree, with its solid roots, have extended in many different directions. Fairy tales, considered a common heritage of many communities around the world, are one of these branches. Over time, they have intertwined with different cultures and found their place in the literary world. This genre, an important pillar of folk literature, reflects the past and future of the people. In this mirror, many cultures, religions, and languages can see their own reflections. Every nation has passed down its tales orally in a way that suits its own culture, preserving them to this day. However, the idea that all these tales have influenced each other and originate from a common source has been a subject of debate for centuries. This shared heritage can be examined in terms of the motifs, archetypes, and even the heroes used in the tales. In our study, we have evaluated Turkish fairy tales from the Anatolian region in terms of kitchen, kitchen elements, and food culture. The aim is to identify these cultural codes in our fairy tales.