Toplumsal dilbilim bağlamında kadın dili ve argosu
Women's language and slang in the context of sociolinguistics
- Tez No: 914304
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMİNE ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Dil, Toplumdilbilim, Toplumsal Cinsiyet, Kadın Dili, Argo, Kadın Argosu, Language, Sociolinguistics, Gender, Women's Language, Slang, Women's Slang
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Dil, bireylerin kimliklerini belirlemede ve toplumsal ilişkileri şekillendirmede mühim bir rol oynamaktadır. Dilin toplumsal cinsiyet rolleri, kültürel farklılıklar ve iletişim süreçleri üzerindeki etkilerini anlamaya yönelik önemli bir araştırma alanı olarak karşımıza çıkan toplum dilbilimi, bireylerin toplum içerisindeki iletişimlerini, kültürel farklılıklarını ve dilin etkilerini inceleyen disiplinlerden biridir. Sosyal ilişkilerin ve toplumsal normların dil aracılığıyla nasıl şekillendiğini anlamaya çalışan toplumdilbilimin kapsamı oldukça geniştir. Toplumdilbilim, dilin toplumsal boyutunu ele alırken kadın ve erkek dilleri arasındaki bağlantıyı da mercek altına almaktadır. Dil, kültürün önemli bir unsuru olup toplumun gerçeklerini yansıtırken aynı zamanda kültürün yeniden oluşumunu ve devamını da sağlamaktadır. Özellikle ataerkil toplumlarda kadının ikincil konumda olmasının dil üzerindeki yansımaları incelendiğinde, dilin toplumsal cinsiyet rollerini oluşturmadaki etkisi açıkça ortaya çıkmaktadır. Cinsiyet kavramı, biyolojik, toplumsal ve bireysel açılardan ele alınabilen çetrefilli bir konudur. Cinsiyete dayalı dil farklılıklarının nedeni dilbilimsel mi, sosyal hiyerarşi mi yoksa kültürel mi olduğu uzun bir süredir tartışılmaktadır. Dil ve cinsiyet araştırmaları genel olarak iki ana soruya odaklanmaktadır: Birincisi, erkekler ve kadınlar farklı boyutlarda mı konuşurlar? İkincisi, toplumsal yaşamda erkeği ve kadını tanımlayan dil farklı mıdır? Argo, genellikle kaba, teklifsiz ve istenmeyen bir konuşma şekli olarak değerlendirilir. Bu tarz ifadelerin çoğunlukla duygusal durumlarda veya öfkenin kontrol edilememesi durumlarında kullanıldığı düşünülmektedir. Ancak argo kullanımının aslında çok daha karmaşık ve derin bir kavram alanını oluşturduğu unutulmamalıdır. Argo kullanımının dilbilim açısından incelenmesi, dilin evrimi ve değişimi hakkında bize önemli ipuçları vermektedir. Özellikle argo kelime deyim kullanımının kadınlar arasındaki yaygınlığına rağmen, bu konu üzerine fazla düşünülmemektedir. Kadınların kullandığı argo kelime ve deyimlerin derlenmesi ve araştırılması, dilbilim ve halkbilimi açılarından büyük bir önem taşımaktadır. Bu çalışmanın, hem kadınların dil ve iletişim şekilleri hakkında daha fazla bilgi edinmemizi sağlayacağı hem de argo kullanımının toplumsal dinamikler üzerindeki etkilerini anlamamıza yardımcı olacağı ve kadınların argo kullanımının dilin, toplumsal cinsiyet rolleri ve normlarıyla nasıl etkileşime girdiğini anlamamıza yardımcı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Language plays an important role in determining individuals' identities and shaping social relations. Sociolinguistics, which is an important research field aimed at understanding the effects of language on gender roles, cultural differences and communication processes, is one of the disciplines that examines the communication of individuals in society, cultural differences and the effects of language. The scope of sociolinguistics, which tries to understand how social relations and social norms are shaped through language, is quite broad. While sociolinguistics deals with the social dimension of language, it also examines the connection between men's and women's languages. Language is an important element of culture and while it reflects the realities of society, it also ensures the re-formation and continuation of culture. When the reflections of women's secondary position on language, especially in patriarchal societies, are examined, the effect of language in creating gender roles becomes clear. The concept of gender is a complex issue that can be addressed from biological, social and individual perspectives. It has been debated for a long time whether the reason for gender-based language differences is linguistic, social hierarchy or cultural. Language and gender research generally focuses on two main questions: First, do men and women speak to different extents? Secondly, is the language that defines men and women different in social life? Slang is generally considered a rude, impolite and undesirable form of speech. It is thought that such expressions are mostly used in emotional situations or when anger cannot be controlled. However, it should not be forgotten that the use of slang actually creates a much more complex and deep conceptual area. Examining the use of slang in terms of linguistics gives us important clues about the evolution and change of language. Despite the prevalence of the use of slang words and expressions, especially among women, this issue is not given much thought. Compiling and researching slang words and expressions used by women is of great importance in terms of linguistics and folklore. It is thought that this study will both enable us to learn more about women's language and communication styles and help us understand the effects of slang use on social dynamics. It is thought that women's use of slang will help us understand how language interacts with gender roles and norms.