Çölyak hastalığı olan bireylerde psikolojik belirtiler vedamgalanma ilişkisinde psikolojik esnekliliğin aracı rolü
Psychological symptoms and stigmatization role in individuals with celiac disease
- Tez No: 914347
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM KARAAZİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Anahtar Kelimeler: Çölyak, Damgalanma, Psikolojik Belirtiler, Psikolojik Esneklik, Celiac, Psychological Symptoms, Psychological Flexibility, Stigmatization
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yakın Doğu Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Çölyak hastalığı, genetik olarak yatkın kişilerde glütene karşı ömür boyu ince bağırsak hassasiyetine neden olan otoimmün bir durumdur. Bu kapsamda bu çalışmada çölyak hastalığı olan bireylerde psikolojik belirtiler ve damgalanma ilişkisinde psikolojik esnekliğin aracı rolünün incelenmesidir. Araştırmanın evreni 2022-2023 yılları arasında çölyak hastalığı tanısına sahip olan bireylerden oluşturulmuştur. Araştırmanın örneklemi ise Amaçlı örnekleme yöntemiyle 18 yaş ve üzeri olan 392 bireyden oluşturulmuştur. Araştırmada veri toplamak için, Sosyo-demografik Bilgi Formu, Kısa Semptom Envanteri, Ruhsal Hastalıklarda İçselleştirilmiş Damgalanma Ölçeği ve Psikolojik Esneklik Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda psikolojik esneklik puanları ile değerler ve değerler doğrultusunda davranış, anda olmak, kabul, bağlamsal benlik, ayrışma puanları arasında pozitif yönlü anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Psikolojik esneklik puanları arttıkça değerler ve değerler doğrultusunda davranış, anda olmak, kabul, bağlamsal benlik, ayrışma puanları da arttığı gözlenmiştir. Psikolojik esneklik puanları ile kısa semptom envanteri puanları arasında negatif yönlü ve anlamlı ilişkiler olduğu bulunmuştur. Psikolojik esneklik puanları arttıkça kısa semptom envanteri puanlarının azaldığı görülmüştür. Bu bağlamda çölyak hastalığına sahip kişilere verilecek destek ve terapi programlarının psikolojik esneklik düzeylerinin arttırılmasına yönelik olarak düzenlemesinin son derece yararlı olacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Celiac disease is a condition of autoimmune that causes small intestine sensitivity against gluten in genetically susceptible people. In this context, this study is to examine the role of psychological flexibility in individuals with celiac disease in individuals with celiac disease. The universe of the study was composed of individuals with diagnosis of celiac disease between 2022-2023. The sample of the study was composed of 392 individuals who are 18 years of age and over by purposeful sampling method. In order to collect data, socio-demographic information form, short symptom inventory, stigmatization scale internalized in mental diseases and psychological flexibility scale were used. Psychological flexibility scores and behavior in line with values and values in the finding of the research finding positive relationships between the scores of being at the moment, acceptance, contextual self, separation scores were found. As the psychological flexibility scores increased, it was observed that behavior in line with values and values increased at the moment, acceptance, contextual self and separation scores. It was found that there were negative and significant relationships between psychological flexibility scores and short symptom inventory scores. As the psychological flexibility scores increased, it was seen that short symptoms decreased. In this context, it is thought that it will be extremely useful to regulate support and therapy programs to be given to people with celiac disease in order to increase the psychological flexibility levels.