The Effect of mobile augmented reality apps on customer experience: The IKEA case
Mobil artırılmış gerçeklik uygulamalarının müşteri deneyimine etkisi: IKEA örneği
  1. Tez No: 914441
  2. Yazar: SAMRITA BHATTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ZERENLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış Gerçeklik, IKEA Place, Müşteri Deneyimi, Mobil Uygulamalar, Augmented Reality, IKEA Place, Customer Experience, Mobile Applications
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim ve Pazarlama Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 161
Özet
Bu çalışma, IKEA Place uygulamasını kullanarak mobil artırılmış gerçeklik uygulamalarının müşteri deneyimi üzerindeki etkisini elde almayı ve incelemeyi amaçlamaktadır. Mobil artırılmış gerçeklik teknolojisinin bilişsel ve duygusal tepkileri analiz ederek müşteri deneyimini nasıl etkilediğini araştırmaktadır. Bu çalışma, mobil artırılmış gerçeklik uygulamalarının kabulünde faydacı ve hazcı boyutun rollerini değerlendiren Teknoloji Kabul Modeli etrafında yapılandırılmıştır. Ayrıca, çalışma müşteri deneyiminin faydacı ve hazcı boyutlarını da incelemektedir. Bu çalışma, üç temel artırılmış gerçeklik özelliğini (canlılık, etkileşimlilik ve bilgilendiricilik) ve genel müşteri deneyimini zenginleştirmeye önemli bir katkıyı vurgulayan nicel bir yaklaşım ve anket metodolojisi kullanmaktadır. Bulgular, artırılmış gerçeklik mobil uygulamalarının daha sürükleyici ve ilgi çekici alışveriş deneyimleri yarattığını ve bunun da sonunda fiziksel ortamlarında gerçek zamanlı etkileşimi kolaylaştırdığını göstermektedir. Bu araştırma, müşteri deneyiminin hem faydacı hem de hazcı yönlerini zenginleştirmede canlılığın, etkileşimliliğin ve bilgilendiriciliğin dikkate değer önemine işaret etmektedir. Araştırma sonuçları, işletmelerin artırılmış gerçekliği stratejik olarak müşteri algılarını geliştirmek için nasıl kullanabileceğine odaklanmaktadır. Bu araştırma, pazarlamadaki uygulamalarının yanı sıra artırılmış gerçeklik teknolojisiyle ilgili büyüyen literatürün desteklenmesine katkıda bulunmakta ve bu alandaki akademisyenler ve uygulayıcılar için değerli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study intends to achieve and examine the influence of mobile augmented reality (MAR) applications on customer experience, making use of the IKEA Place application. It explores by what means mobile augmented reality technology affects customer experience by addressing cognitive and emotional responses. This study is structured around the Technology Acceptance Model, which assesses the roles of utilitarian and hedonic dimension in the acceptance of mobile augmented reality applications. It also looks into the utilitarian and hedonic dimensions of customer experience. This study employs a quantitative approach and survey methodology, emphasizing three key augmented reality characteristics—vividness, interactivity, and informativeness—and an important contribution to enriching the overall customer experience. The findings suggest that AR mobile applications create more immersive and engaging shopping experiences which eventually facilitates real time engagement within their physical environments. This research points out the notable significance of vividness, interactivity, along with informativeness in enriching both utilitarian and hedonic aspects of the customer experience. The research implications focus into how businesses can strategically use AR to enhance customer perceptions. This research contributes to support of the growing literature concerning to augmented reality technology in addition to its applications in marketing, offering valuable recommendations for both academics and practitioners in the field.