Erzurum Köprüköy Merkez Sağlık Ocağı bölgesinde brusellozis seroprevalansı
Seroprevalance of brucellozis in the area of Köprüköy Primary Health Center
- Tez No: 91446
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASUMAN GÜRAKSIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Brusella, Brucellous, Seroprevalans, LAT, SAT, Brucella, Brucellosis, Seroprevalance, Slide Aglutination Test (LAT), Serum Aglutinasyon Test. (SAT)
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
VII ÖZET Bu çalışma Köprüköy Sağlık Eğitim Araştırma Grup Başkanlığı'na bağlı Köprüköy Merkez Sağlık Ocağı bölgesinde 10 yaş ve üzeri kişilerde bruselloz görülme sıklığının ölçülmesi ve Lam Aglütinasyon Testi'nin Bruselloz tanısındaki yerinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Sağlık Ocağına bağlı bulunan 3 mahalle ve 14 köyden 10 yaş ve üzeri toplam 782 kişi araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmaya alınanların sosyo-demografik özelliklerini, hayvan uğraşlarını, süt ve süt ürünleri üretim ve tüketim biçimlerini saptamak amacıyla bir anket uygulanmıştır. Anket uygulanan 782 kişiden 573'üne ( % 73.3) laboratuar testi uygulanabilmiştir. 573 kişinin hepsine hem Lam Aglütinasyon Testi hem de Serum Aglütinasyon testi uygulanmıştır. Laboratuar testi uygulanan 573 kişide serolojik olarak bruselloz görülme sıklığı; Lam Aglütinasyon Testi ile % 33.7, Serum Aglütinasyon Testi ile % 12.7 olarak saptanmıştır. Laboratuar testi uygulananların yaş grubu, meslek grubu süt ve süt ürünü üretim ve tüketim durumları, mahalle ve köyler, ile SAT sonuçları arasında önemli bir ilişki saptanmıştır. Cinsiyet, hayvanlarla uğraş sıklığı, hayvan besleme ile Serum Aglütinasyon sonuçları arasında önemli bir ilişki saptanamamıştır. LAT'in SAT'ine göre duyarlılığı % 100, seçiciliği % 75.8 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VIII SUMMARY This study was conducted to investigate the prevalence of brucellosis in individuals 10 years old and over living in the area controlled, by Köprüköy Primary Health Center affiliated to Köprüköy Health Education Research Group Headquarters and to investigate the place of Slide Agglutination Test on the screening of brucellosis. Totally 782 subjects at the age of 10 and over from 3 districts and 14 villages in the area controlled by the Health Center were included in the research. A questionnaire was applied to the individuals included in the study to determine their sociodemographical characteristics and the kinds of their jobs regarding animal husbandry, as well as the ways they produce and consume milk and dairy products. Of the 782 individuals who were applied the questionnaire, only 573 (73.3%) were applied laboratory tests. All of these 573 subjects were applied both Slide Agglutination Test and Serum Agglutination Test. The serological prevalence ( seroprevalence) of brucellosis in the 573 individuals who were applied laboratory tests was found to be 33.7% with Slide Agglutination Test and 12.7% with Serum Agglutination Test. A significant relation was found between Serum Agglutination Test results and the age group, the job group, and the production and consumption conditions of milk and dairy products, and also their residential conditions in districts and villages. No significant relation was found between the Serum Agglutination Test results and the sex, the prevalence of animal husbandry, and livestock feeding. The sensitivity of Slide Agglutination Test as compared to that of Serum Agglutination Test was found to be 100% and its selectivity was 75.8% in comparison to that of Serum Agglutination Test.