Geredeli Mustafâ Rûmî Dîvânı'nın bağlamsal dizin ve işlevsel sözlüğü
Geredeli Mustafâ Rûmî context index and functional dictionary
- Tez No: 914575
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA KARACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: XIX. yüzyıl, Bağlamlı Dizin, Geredeli Mustafâ Rûmî, İşlevsel Sözlük, Dîvân-ı İlâhiyât, XIX. century, Contextual Index, Geredeli Mustafâ Rûmî, Functional Dictionary, Dîvân-ı İlâhiyât
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Iğdır Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1420
Özet
Mustafâ Rûmî Efendi (ö. 1877), XIX. yüzyıl şairlerindendir. Kaynaklarda kendisi hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Bunun muhtemel nedeni divanının uzun yıllar gün yüzüne çıkmamış olmasındandır. Çalışmamızın asıl amacı arasında olan Mustafâ Rûmî'yi ve Dîvânı'nı ana hatlarıyla edebiyat dünyasına tanıtmaktır. Bu amaç ile hazırladığımız çalışmamızın zeminini Mustafa Tatcı ve Abdülkerim Abdülkadiroğlu tarafından hazırlanan Geredeli Mustafâ Rûmî Şabânî Dîvân-ı İlâhiyât adlı esere dayanmaktadır. Çalışmamızda; Mustafâ Rûmî Dîvânı'nın anlamsal boyutunun bağlamlı dizin şeklinde ortaya çıkarılması ve divanın söz varlığını ortaya koyarak bizden sonra yapılacak çalışmalara katkı sağlamak hedeflenmiştir. Tebdiz projesi kapsamında hazırlamış olduğumuz Geredeli Mustafâ Rûmî Dîvânı'nın Bağlamlı Dizin ve İşlevsel Sözlüğü'nün sözlük kısmı oluşturulmadan önce şiirlerin anlam boyutunun anlaşılabilmesi için Mustafâ Rûmî'nin hayatı, eseri, edebî kişiliği, mensup olduğu tasavvufî ekol olan Halvetîlik ve eserinde kullandığı üslup ve eserinin muhteva özellikleri incelenmiştir. Divanda yer alan her sözcük, kalıp ifade, tamlama ve farklı türlerde kelime tipleri (ayet, hadis, atasözü, dua, beddua, kelam-ı kibar) metnin kendi bağlamına uygun anlamlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Mustafâ Rûmî Efendi (b. 1877), XIX. century poets. There is not much information about him in the sources. The probable reason for this is that his divan did not come to light for many years. The main purpose of our work is to introduce Mustafâ Rûmî and his Divan to the world of literature in general. The basis of our study, prepared for purpose is based on the work titled Geredeli Mustafâ Rûmî Şabânî Dîvân-ı İlâhiyât, prepared by Mustafa Tatcı and Abdülkerim Abdülkerimoğlu. In your study, it is aimed to reveal the semantic dimension of Mustafâ Rûmî's Dîvân in the form of a contextual index and to contribute to future studies by revealing the vocabulary of the Dîvân. Before the dictionary part of Geredeli Mustafâ Rûmî's Contextual Index and Functional Dictionary, which we have prepared within the scope of Tebdiz Project, can be understood, Mustafâ Rûmî's life, work, literary personality, Halvetilik, which is the mystical school he belongs to and the style he used in his work and the content of his work. The features of each word and phrases in the divan were examined. Phrases and different types of words (verse, hadiths, proverb, prayer, curse) were interpreted in accordance with the context of the text.