Akıl ve zekâ oyunlarının ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerisine etkisi
The effect of cognitive and intelligence games on the creative writing skills of third-grade primary school students
  1. Tez No: 914587
  2. Yazar: TUBA ATAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMÜR SADİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Akıl ve zekâ oyunları, yaratıcı yazma, Mind-wise games, creative writing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu araştırma, akıl ve zekâ oyunlarının ilkokul üçüncü sınıf öğrencilerinin yaratıcı yazma becerisine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden deneme desenlerinden ön test- son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Araştırma 2022-2023 eğitim öğretim yılında Bursa ili Üçevler ilçesinde bulunan bir ilkokulda yürütülmüştür. Deney grubunda 32 kontrol grubunda 32 olmak üzere toplam 64 öğrenci ile gerçekleşmektedir. Deneysel süreçte yaratıcı yazma etkinlikleri ile akıl ve zekâ oyunları kullanılmıştır. Deney grubunda her hafta akıl ve zekâ oyunlarından biri oynanmış ve de yaratıcı yazma etkinlikleri yapılmıştır. Etkinlikler haftada iki saat olmak üzere sekiz hafta boyunca toplam 16 saat uygulanmıştır. Kontrol grubunda ise Türkçe dersi öğretim programına uygun olarak Türkçe dersleri işlenmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak yaratıcı yazma için değerlendirme ölçütleri formu (YİDÖF) kullanılmıştır. Veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel verileri Man Whitney U testi uygulanarak analiz edilmiştir. Araştırmanın nicel analiz bulguları, zekâ oyunlarının uygulandığı deney grubu öğrencilerinin Türkçe dersinde yaratıcı yazma becerisi üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to determine the effect of mind and intelligence games on the creative writing skills of third grade primary school students. In the research, a pre-test-post-test control group model, one of the experimental designs among the quantitative research methods, was used. The research was conducted in a primary school in Üçevler district of Bursa province in the 2022-2023 academic year. It is carried out with a total of 64 students, 32 in the experimental group and 32 in the control group. Creative writing activities and mind games were used in the experimental process. In the experimental group, one of the mind and intelligence games was played every week and creative writing activities were carried out. The activities were implemented two hours a week for a total of 16 hours for 8 weeks. In the control group, the Turkish curriculum was applied as it was. In the research, the evaluation criteria form for creative writing (YİDÖF) was used as a data collection tool. The data were analyzed with the SPSS package program. The quantitative data of the study were analyzed by applying the Man Whitney U test. The quantitative analysis findings of the research showed that the experimental group students, to whom intelligence games were applied, had a positive effect on their creative writing skills in the Turkish course.