El-Esedi'nin Mausuat-u Halep Almukarana adlı eserindeki Halep mutfak kültürü ile ilgili maddelerin Türkçeye çevrilmesi
Translating the articles about Aleppo food culture in (Mausuat-u Halep Almukarana) of el Esedi into Turkish
  1. Tez No: 914603
  2. Yazar: NUR YİĞİTUŞAĞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEHİYE KÖKSEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Aleppo, Culinary culture, Folk culture, Hayreddin El-Esedi, Mausuat-u Halep Almukarana
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Halep şehri, dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri ve Doğu Akdeniz'deki en büyük şehirlerdendir. Geçmişten bu yana dünyanın önemli medeniyetleri ve ticaret yolları ile olan bağlantıları dolayısıyla stratejik bir önemi olmuş, merkezi konumu sayesinde de her dönem zengin ve gelişmiş bir şehir olarak çekim merkezi kalabilmiştir. Halep, İpek Yolu ticaretinin kilit şehirlerinden birisi olmuş, bu özelliği dolayısıyla da birçok kültürü ve bu kültürlerin inançları, yaşam tarzları kadar yeme içme kültürünü de bir araya getirmiştir. Bu özelliği dolayısıyla zaman içerisinde Halep'te dünyanın en zengin mutfaklarından birisi ortaya çıkmıştır. Coğrafyası, kültürü, etnik ve sosyal yapısı bakımından özel bir şehir olan Halep'in gastronomik açıdan önemi günümüze kadar devam etmiştir. Halep'in mutfağını oluşturan zenginliği ortaya koyan çeşitli kaynaklar ve araştırmalar vardır. Bu kaynaklar içerisinde Muhammed Hayreddin El-Esedi'nin (Mausuat-u Halep Almukarana) Karşılaştırmalı Halep Ansiklopedisi adlı eseri özel bir yere sahiptir. Ansiklopedik bir dilbilim çalışması olan bu eserde Halep'te konuşulan kelimeler kadar yeme içme kültürü de ele alınmıştır. Eserde Halep sofrasını süsleyen yiyecek içeceklerin adları, bunların kültürel kökenleri, tarifleri gibi birçok bilgi yer almaktadır. Bu yönüyle Halep mutfağına ilişkin bilgiler, Halep'in sosyal ve ekonomik yapısı hakkında da önemli bilgiler vermektedir. Bu tez çalışmasında incelenen Halep mutfağı ile ilgili yiyecek, içecekler ve mutfak kültürüne ait diğer hususlar; Halep mutfağının geniş bir kültürel etkileşimle ortaya çıktığını göstermektedir. Tespitlerimize göre Halep kenti zengin bir kenttir ve yemeklerin önemli bir kısmı zengin sofralarına özgüdür, yemek çeşidi boldur, sofralarda doymaktan ziyade zevk ve neşe esastır. Bu da Halep'in tarihsel zenginliğinin sofra kültürüne bir yansımasıdır. Anahtarı Kelimeler: Halep, Mutfak kültürü, Halk kültürü, Hayreddin El-Esedi, Mausuat-u Halep Almukarana.
Özet (Çeviri)
The city of Aleppo is one of the oldest settlements in the world and one of the largest cities in the Eastern Mediterranean. Since the past, it has had a strategic importance due to its connections with the world's important civilizations and trade routes, and thanks to its central location, it has always remained a rich and developed city as a center of attraction. Aleppo has been one of the key cities of the Silk Road trade, and due to this feature, it has brought together many cultures and their beliefs, lifestyles, as well as their food and beverage culture. Due to this feature, one of the richest cuisines in the world has emerged in Aleppo over time. Aleppo, which is a special city in terms of its geography, culture, ethnic and social structure, has continued to be of gastronomic importance to the present day. There are various sources and studies that reveal the richness that constitutes Aleppo's cuisine. Among these sources, Muhammed Hayreddin El-Esedi's (Mausuat-u Halep Almukarana) Comparative Aleppo Encyclopedia has a special place. This work, which is an encyclopedic linguistic study, covers the food and beverage culture as well as the words spoken in Aleppo. The work includes a lot of information such as the names of the foods and beverages that adorn the Aleppo table, their cultural origins, and recipes. In this respect, information about Aleppo cuisine also provides important information about the social and economic structure of Aleppo. The food, beverages and other aspects of the culinary culture of Aleppo cuisine examined in this thesis study show that Aleppo cuisine emerged through a wide cultural interaction. According to our findings, the city of Aleppo is a rich city and a significant part of the dishes are specific to the tables of the rich, there is a wide variety of dishes, and pleasure and joy are essential rather than satiety at the tables. This is a reflection of the historical richness of Aleppo on the table culture.