Marmara Gölü'ndeki kızıl şahinin (Buteo rufinus) populasyon biyolojisi
Population biology of the long legged buzzard (Buteo rufinus) in Lake Marmara
- Tez No: 914702
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ TABUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Kızıl Şahin, Buteo rufinus, Marmara Gölü, Habitat Tercihi, Besin Tercihi, Üreme, Davranış, Populasyon Biyolojisi, Long-legged Buzzard, Buteo rufinus, Lake Marmara, Habitat Preference, Food Preference, Reproduction, Behavior, Population biology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Buteo rufinus (Kızıl Şahin) Türkiye'de Karadeniz bölgesi hariç oldukça yaygın görülen gündüz yırtıcısıdır. Türün biyolojisi ve ekolojik rolü yeteri kadar araştırılmamıştır. Bu tezde Manisa İli Salihli ve Gölmarmara İlçe sınırlarında bulunan Marmara Gölü ve civarında popülasyon yoğunluğu, üreme, davranış, besin ve habitat tercihleri belirlenmiştir. Nokta sayım yöntemiyle popülasyon büyüklüğü ayrıca üreme, besin ve davranış verileri foto kapan ve doğrudan gözlem yöntemi ile elde edilmiştir. Marmara Gölü'nün günümüzde yaşanan olumsuzlukların türe etkileri değerlendirilmiştir. Bireyler vejetasyonu az, kuru göl zemini, tarım arazisi ve dağlık kesimlerde daha sık gözlenmiştir. Beslenmede aktif zaman aralığı 06:00-11.00, 14:00-17:00, 18:00-20:00 olarak kaydedilmiştir. En fazla tercih ettikleri besin Microtus hartingi (Hartininin Tarla Faresi) ve Stellagama stellio (Dikenli Keler)'dur. Nisan-haziran döneminde yüksekliği 20-25 m olan güney-güneybatı doğrultusundaki kayalık alanda bir yuvada üreme gerçekleşmiştir. 4 yumurtalı kuluçkadan 2 yavru çıkıp sadece biri yetişkinliğe ulaşmıştır. Uçarken Corvus corax (Kuzgun), sürekli türü taciz etmiş ancak Kızıl Şahin galip gelmiştir. Mart ayında görülen simpatrik yayılışa sahip Circaetus gallicus (Yılan Kartalı) ile alan ve besin rekabeti yaşanmamıştır. Son yıllarda bazı olumsuzluklar yaşanan Marmara Gölü'nde gerekli tedbirler alınmadığı takdirde indikatör özelliğe sahip ve habitat değişimine kolay uyum sağlayabilen türün, alanı terk etme ihtimali bulunmaktadır ve bu gelecekte besin zincirine önemli bir tehdit oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Buteo rufinus (Long legged buzzard) is a widely seen daytime predator in Turkey except for the Black Sea region. The biology and ecological role of the species have not been sufficiently investigated. In this thesis, population density, reproduction, behavior, food and habitat preferences were determined in around Marmara Lake located in the borders of Salihli and Gölmarmara districts of Manisa Province. Population size was determined by point counting method and reproduction, food and behavior data were obtained by photo trap and direct observation method. The effects of the current negativities experienced in Marmara Lake on the species were evaluated. Individuals were observed more frequently in areas with low vegetation, dry lake floor, agricultural land and mountainous areas. Active feeding time interval was recorded as 06:00-11:00, 14:00-17:00, 18:00-20:00. Their most preferred food is Microtus hartingi (Harting's vole) and Stellagama stellio (Roughtail rock agama). In the April-June period, reproduction took place in a nest in a rocky area with an altitude of 20-25 m in the south-southwest direction. 2 chicks hatched from a brood of 4 eggs and only one reached adulthood. While flying, Corvus corax (Raven) constantly harassed the species but the Long-legged Buzzard won. There was no competition for space and food with Circaetus gallicus (Short-taed Eagle) which has a sympatric distribution seen in March. If the necessary precautions are not taken in Lake Marmara, where some negativities have been experienced in recent years, there is a possibility that the species, which has indicator characteristics and can easily adapt to habitat change, will abandon the area and this poses a significant threat to the food chain in the future.