Peptidomimetik yaklaşım ve moleküler modelleme yöntemleri ile YAP-TEAD kompleksi oluşumunu inhibe edecek peptidlerin tasarlanması
Designing Peptides to Inhibit YAP-TEAD Complex Formation by Peptidomimetic Approach and Molecular Modeling Methods
- Tez No: 914735
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL HAKKI AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
- Anahtar Kelimeler: Peptidomimetik, doğal olmayan amino asitler, YAP/TEAD, moleküler modelleme, Peptidomimetics, non canonical amino acids, YAP/TEAD, molecular modeling
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Tez çalışması kapsamında doğal ve doğal olmayan amino asitlerden yararlanarak, peptidomimetik yaklaşım ile kanser oluşumu ve gelişiminde rol oynadığı birçok çalışma ile belirlenmiş olan YAP/TEAD kompleksi oluşumunu inhibe edebilecek peptidlerin tasarlanması amaçlanmıştır. Çalışma amacı doğrultusunda doğal olmayan amino asitlerin iki ve üç boyutlu yapıları Marvin Sketch yazılımı ile oluşturulmuştur. Doğal olmayan amino asitlerin rotamer kütüphaneleri Gfeller ve arkadaşları tarafından makalede hazırlanmış olan dosyalardan derlenmiştir. Doğal olmayan aminoasitlerin parametreleri moleküler dinamik programları olan Gromacs ve CHARMM Kuvvet Alanına uyumlu olan parametre dosyaları Gromacs 2020.6 yazılımına adapte edilmiştir. YAP/TEAD kompleksi için PDB kodu 3KYS olan yapı kullanılmıştır. Bu iki proteinin iyi etkileştiği yapılan çalışmalarla ortaya konmuş üç bölge belirlenmiş olup bu bölgedeki aminoasit dizileri, doğal olmayan aminoasitler ile modifiye edilmiş ve elde edilen yeni peptit dizisi üzerinden bağlanma serbest enerji hesabı yapılmıştır. Yapılan modifikasyonlar sonucu serbest enerji miktarı ana yapıya göre daha düşük olduğu belirlenen peptit yapıları moleküler dinamik simülasyonu için başlangıç pozu olarak seçilmiştir. Tasarlanan peptit ve TEAD proteini arasındaki etkileşimlerin incelenmesi için moleküler dinamik simülasyonu ve peptidin çekme simülasyonu Gromacs 2020.6 yazılımı kullanılarak gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the thesis study, it is aimed to design peptides that can inhibit the formation of YAP/TEAD complex, which has been determined by many studies to play a role in the formation and development of cancer, with the peptidomimetic approach, by using natural and unnatural amino acids. For the study, two and three-dimensional structures of unusual amino acids were created with Marvin Sketch software. The rotamer libraries of unusual amino acids were compiled from the files prepared in the article by Gfeller et al. parameter files of unusual amino acids, which are compatible with the molecular dynamics programs Gromacs and CHARMM Force Field, have been adapted to the Gromacs 2020.6 software. 3KYS PDB coded structure was used for YAP/TEAD complex. Three regions, which have been demonstrated by the studies that these two proteins interact well, have been determined and the amino acid sequences in this region have been modified with unusual amino acids and binding free energy calculations have been made on the new peptide sequence obtained. Peptide structures, whose free energy amount was determined to be lower than the main structure as a result of the modifications, were chosen as the starting pose for molecular dynamics simulation. To examine the interactions between the designed peptide and TEAD protein, molecular dynamics simulation and steered simulation of the peptide were performed using Gromacs 2020.6 software.