Kronik romatolojik inflamatuar hastalıklarda beden komposizyonu ve fibromiyalji arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between body composition and fibromyalgia in chronic inflammatory rheumatic diseases
  1. Tez No: 914770
  2. Yazar: ECE NARLI KANGAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR PIRILDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: İnflamatuar hastalıklar, Fibromiyalji, Vücut kompozisyonu, Romatoid Artrit, Ankilozan Spondilit, Psöriatik Artrit, Inflammatory diseases, Fibromyalgia, Body composition, rheumatoid arthritis, ankylosing spondylitis, psoriatic arthritis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Amaç: Bu çalışmada, kronik inflamatuar romatizmal hastalıklarda beden kompozisyonu ile fibromiyalji arasındaki ilişkinin detaylı bir şekilde incelenmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Çalışmaya Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Sağlık Bilimleri Etik Kurulu'ndan 13/03/2024 tarihinde 20.478.486/2301 karar/numaralı etik kurul onayı alındıktan sonra başlanmıştır. Prospektif tanımlayıcı bir çalışmadır. Bulgular: Çalışmaya 200 hasta dahil edilmiştir. Hastaların 79'u (%39) erkek, 121'ise (%61) kadındı. Hastaların yaş ortalaması 48,81 ± 12,27 yıl olarak saptanmıştır. Tanı dağılımında, hastaların %31,5'inde ankilozan spondilit (AS), %42'sinde romatoid artrit (RA), %26,5'inde psoriatik artrit (PSA) olduğu görülmektedir. Hastaların %49'unda fibromiyalji olduğu saptanmıştır. Fibromyalji olan ve olmayan hastalar arasında yaş (p=0,001), hastalık başlangıç yaşı (p=0,001), ESH (p=0,001), FİQ (p=0,001), boy (p=0,001), BMI (p=0,004), kas kütlesi (p=0,003), kas yüzdesi (p=0,001), total vücut sıvısı (p=0,006), total vücut sıvısı yüzdesi (p=0,001), yağ kütlesi (p=0,001), yağ yüzdesi (p=0,001), yağsız kütle (p=0,004), mineral düzeyi (p=0,001), viseral yağ oranı (p=0,003), metabolik yaş (p=0,001), SLZ kullanımı (p=0,032), LEF kullanımı (p=0,013), cinsiyet (p=0,001) değişkenleri yönünden anlamlı farklar saptanmıştır. BASDAİ ile FIQ arasında düşük düzeyde pozitif bir korelasyon (r = 0,266, p = 0,035) saptanmıştır. DAS28 skoru ile, ESH (r = 0,352, p = 0,001), CRP (r = 0,215, p = 0,049) ve yağ yüzdesi ile pozitif korelasyon (r = 0,240, p = 0,028) saptanmıştır. PASİ skoru ile ilgili analizlerde, çeşitli parametrelerle anlamlı ilişkiler saptanmıştır. PASİ ile ESH (r = 0,278, p = 0,044), boy (r = -0,392, p = 0,004) yağsız kütle (r = -0,397, p = 0,003), mineral düzeyi (r = -0,320, p = 0,020), kas kütlesi (r = -0,396, p = 0,003) ve total vücut sıvısı (r = -0,366, p = 0,007) arasında anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Sonuçlar: Çalışmamız, fibromiyalji hastalarının vücut kompozisyonu, inflamasyon göstergeleri, cinsiyet dağılımı ve hastalık aktivite skorları açısından anlamlı farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the relationship between body composition and fibromyalgia in chronic inflammatory rheumatic diseases in detail. Materials and Methods: Ethical approval was obtained from the Health Sciences Ethics Committee of Manisa Celal Bayar University Faculty of Medicine with the decision number 20.478.486/2301 prior to initiating the study on 13.03.2024. The study was designed as a prospective, descriptive study. Results: A total of 200 patients were included in the study, of whom 79 (39%) were male and 121 (61%) were female. The mean age of the patients was 48.81 ± 12.27 years. Regarding the diagnosis distribution, 31.5% of the patients were diagnosed with ankylosing spondylitis (AS), 42% with rheumatoid arthritis (RA), and 26.5% with psoriatic arthritis (PSA). Fibromyalgia was identified in 49% of the patients. Significant differences were observed between patients with and without fibromyalgia in terms of age (p=0.001), disease onset age (p=0.001), ESR (p=0.001), FIQ (p=0.001), height (p=0.001), BMI (p=0.004), muscle mass (p=0.003), muscle percentage (p=0.001), total body fluid (p=0.006), total body fluid percentage (p=0.001), fat mass (p=0.001), fat percentage (p=0.001), lean mass (p=0.004), mineral level (p=0.001), visceral fat percentage (p=0.003), metabolic age (p=0.001), SLZ use (p=0.032), LEF use (p=0.013), and gender (p=0.001). A low positive correlation was observed between BASDAI and FIQ scores (r = 0.266, p = 0.035). DAS28 score showed positive correlations with ESR (r = 0.352, p = 0.001), CRP (r = 0.215, p = 0.049), and fat percentage (r = 0.240, p = 0.028). In the analysis related to PASI scores, significant correlations were found with several parameters: ESR (r = 0.278, p = 0.044), height (r = -0.392, p = 0.004), lean mass (r = -0.397, p = 0.003), mineral level (r = -0.320, p = 0.020), muscle mass (r = -0.396, p = 0.003), and total body fluid (r = -0.366, p = 0.007). Conclusion: Our study revealed significant differences in body composition, inflammation markers, gender distribution, and disease activity scores in patients with fibromyalgia.