Kurumsal sosyal sorumluluk kavramının çalışanların tutumları üzerine etkisi: Malatya ili örneği
The Impact of the concept of corporate social responsibility on employees atti̇tudes: The Case of Malatya
- Tez No: 914780
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KADİR AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kurumsal sosyal sorumluluk, Etik, İş etiği, Corporate social responsibility, Ethic, Busıness ethic
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Kurumsal sosyal sorumluluk; işletmelerin yasal zorunluluğu, hukuki yaptırımı, zorlayıcı bir mekanizma olmadan kendi isteği, sermayesi ve emeği ile topluma yararlı olma çabasıdır. İşletmeler faaliyette bulunduğu topluma karşı sorumludur ve bu sorumluluk faaliyet gösteren tüm işletmeler için geçerlidir. İş etiği ise, günlük yaşamda olduğu gibi iş hayatında da neyin doğru neyin yanlış olduğunu inceleyen felsefe bilimidir. Çalışanlara, yöneticilere, hissedarlara kısaca iç ve dış tüm paydaşlara yüklenen, iş yaşamı ile uyumlu olan ahlaki kurallar bütünüdür. Bu çalışmada öncelikli olarak kurumsal sosyal sorumluluk kavramına bakılmış; kurumsal sosyal sorumluluğun alanları, boyutları ve kurumsal sosyal sorumluluk piramidi incelenmiştir. Sonrasında ise etik ve iş etiği kavramları incelenmiş ve iş etiğinin düzeyleri ele alınmıştır. Kurumsal sosyal sorumluluk ve iş etiğinin ayrı ayrı ele alınması sonucunda kavramların benzerliklerine ve farklılıklarına bakılmıştır. Amaç, çalışanların kurumsal sosyal sorumluluğa ve iş etiğine karşı tutumlarını incelemektir. Kurumsal sosyal sorumluluğun iş etiği üzerinde etkisi olup olmadığına bakılmış ve çalışanların bu yöndeki tutumları incelenmiştir. İşletmelerin varlığını sürdürebilmeleri için sosyal sorumluluk algısının kurumsallaştığı ve bireysellikten uzaklaşıp tüm topluma hitap etmeye başladığı gözlemlenmiştir. Çalışılan örneklem grubuna göre değişkenlik gösterse de iş etiğinin kurumsal sosyal sorumluktan etkilendiği ve sorumluluğun bir gereği olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Corporate social responsibility (CSR) is the voluntary effort of businesses to contribute positively to society without legal compulsion or punitive mechanisms. Companies are accountable to the communities in which they operate, and this responsibility applies to all businesses. Business ethics, a branch of philosophy, examines what is considered right or wrong in the workplace, establishing a set of moral principles for all stakeholders, including employees, managers, and shareholders. This study primarily focuses on the concept of corporate social responsibility, exploring its areas, dimensions, and the CSR pyramid. Subsequently, the concepts of ethics and business ethics are examined, with an emphasis on the levels of business ethics. By separately analyzing CSR and business ethics, the similarities and differences between the two concepts are highlighted. The objective is to investigate employees' attitudes toward CSR and business ethics. The study also assesses whether CSR impacts business ethics, exploring employees' perspectives in this regard. It is observed that for businesses to sustain their existence, the perception of social responsibility has institutionalized, moving away from individuality to address the entire community. Although it varies depending on the sample group, it is concluded that business ethics is influenced, albeit to a lesser extent, by corporate social responsibility and is deemed a necessary obligation.