Diz eklem seviyesi çizgisinin belirlenmesinde kullanılabilecek radyolojik parametrelerin değerlendirilmesi
Evaluation of radiological parameters for determining the knee joint line level
- Tez No: 914809
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAİT AKAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
- Anahtar Kelimeler: Adductor tubercle, joint line, revision total knee arthroplasty
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Primer ve revizyon total diz protezi sırasında diz eklem hattının doğru konumlanması, klinik sonuçları doğrudan etkileyen bir adımdır. Bu çalışma, diz eklem seviyesinin yerini diz çevresindeki belirli anatomik noktalara göre belirlemeyi amaçlamıştır. Materyal ve Yöntem: Bu çalışmada 01.01.2019 ile 01.01.2024 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji polikliniği ve acil servise başvuran hastalar tarandı. Çalışmaya diz eklemine yönelik direk grafi, bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans (MR) taraması yapılan hastalar dahil edildi. Bulgular: Çalışmaya 98'i erkek (%52,7), 88'i (%47,3) kadın toplam 186 hasta dahil edildi. Ortalama femur genişliği direk grafide, BT'de ve MR'de sırasıyla 85,69 ± 8,45 mm, 78,83 ± 7,11 mm, 78,88 ± 7,73 mm ; adduktör tüberkül ile eklem çizgisi arası mesafe direk grafide, BT'de ve MR'de sırasıyla 43,10 ± 4,45 mm, 39,77 ± 3,88 mm, 39,69 ± 4,32 mm ; medial epikondil ile eklem çizgisi arası mesafe direk grafide, BT'de ve MR'de sırasıyla 30,94 ± 3,26 mm, 28,56 ± 2,78 mm, 28,46 ± 2,97 mm; direk grafide, lateral epikondil ile eklem çizgisi arası mesafe direk grafide, BT'de ve MR'de sırasıyla 24,21 ± 2,27 mm, 22,33 ± 2,01 mm, 22,29 ± 2,18 mm olarak ölçüldü. Femur genişliği ile adduktör tüberkülden eklem çizgisine olan mesafe arasında yüksek korelasyon bulundu. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçlarından yola çıkarak diz eklem seviyesi çizgisinin belirlenmesinde adduktör tüberkülün kullanılmasının en doğru yöntem olduğu düşünüldü. Anahtar Kelimeler: Addüktör tüberkül, eklem seviyesi, revizyon total diz protezi
Özet (Çeviri)
Aim: Accurate positioning of the knee joint line during primary and revision total knee arthroplasty is a crucial step that directly affects clinical outcomes. This study aimed to determine the location of the knee joint line based on specific anatomical landmarks around the knee. Materials and Methods: Patients who presented to the Orthopedics and Traumatology outpatient clinic or emergency department of Dicle University Faculty of Medicine between January 1, 2019, and January 1, 2024, were screened for inclusion in the study. Patients who underwent plain radiography, computed tomography (CT), and magnetic resonance imaging (MRI) of the knee joint were included. Results: A total of 186 patients, comprising 98 males (52.7%) and 88 females (47.3%), were included in the study. The mean femoral width measured on plain radiographs, CT, and MRI was 85.69 ± 8.45 mm, 78.83 ± 7.11 mm, and 78.88 ± 7.73 mm, respectively. The distance between the adductor tubercle and the joint line was 43.10 ± 4.45 mm on plain radiographs, 39.77 ± 3.88 mm on CT, and 39.69 ± 4.32 mm on MRI. The distance between the medial epicondyle and the joint line was 30.94 ± 3.26 mm on plain radiographs, 28.56 ± 2.78 mm on CT, and 28.46 ± 2.97 mm on MRI. The distance between the lateral epicondyle and the joint line was 24.21 ± 2.27 mm on plain radiographs, 22.33 ± 2.01 mm on CT, and 22.29 ± 2.18 mm on MRI. A strong correlation was found between femoral width and the distance from the adductor tubercle to the joint line. Conclusion: Based on the results of this study, the use of the adductor tubercle appears to be the most accurate method for determining the knee joint line.