Primer açık açılı glokom hastalarında peripapiller koroidal vasküler indeks değerlendirilmesi
Evaluation of peripapillary choroidal vascular index in primary open angle glaucoma patients
  1. Tez No: 914863
  2. Yazar: HİLAL TAŞDAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KOÇAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Primer açık açılı glokom, optik sinir, koroidal vasküler indeks, OKTA, Primary open angle glaucoma, optik nerve, chroidal vasculary index, OCTA
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, peripapiller koroidal vasküler indeksin(KVİ) primer açık açılı glokom hastaları ile kontrol grubu arasında karşılaştırmaktır. Materyal ve Metod: Bu çalışma prospektif ve gözlemsel bir çalışmadır. Çalışmaya hastanemizde glokom biriminde takipli olan primer açık açılı glokom hastaları ve polikliniğe başvurmuş herhangi bir göz patolojisi olmayan kontrol grubu olmak üzere toplamda 113 göz dahil edilmiştir. Hastaların demografik verileri (yaş, cinsiyet, ek hastalık) not edilmiştir. Tüm hastalara RNFL analizi, optik sinirin inferior sınırından kesit alınmış EDİ-mod HD21 ve EDİ-mod HD100x OKT ve optik sinir santralize edilerek OKTA çekilmiştir. OKTA verileri için derin retinal pleksus, koryokapillaris ve koroid kesitlerinden çekilmiş veriler ele alınmıştır. EDİ-mod OKT verilerinden optik sinirin temporal ve nazal 3mm komşuluğundaki KVİ Image J yardımı ile ölçülmüştür. Peripapiller OKTA verilerinden optik sinir periferindeki 4x4 mm'lik alandaki KVİ Otsu eşikleme yöntemi ile ölçülmüştür. Bu veriler, primer açık açılı glokom (PAAG) olan hasta grubu ile kontrol grubu arasında karşılaştırılmıştır. Bulgular: EDİ-mod HD21 ve EDİ-mod HD100x OKT verilerinden nazal ve temporal 3 mm'lik alandaki koroidal vasküler indeks Image J programı ile ölçüldüğünde, elde edilen değerler PAAG olan ve kontrol grubu arasında anlamlı bir farklılık göstermedi. PAAG olan grupta OKTA superfisiyal retinal pleksustaki santral ve iç kısımdaki damar dansite ve santral perfüzyon oranı değerleri, kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü. 9 mikron kalınlık esas alınarak çekilmiş OKTA koroid ve koryokapillaris kesitindeki KVİ değerleri, PAAG olan grupta kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksekti. 8 50 mikron kalınlık esas alınarak çekilmiş OKTA koroid ve koryokapillaris kesitindeki KVİ değerleri, PAAG olan grup ve kontrol grubu arasında anlamlı farklılık saptanmadı. OKTA derin retinal pleksustaki vasküler indeks değerleri ise PAAG olan ve olmayan grup arasında anlamlı bir farklılık göstermedi. PAAG hasta grubunda; EDİ-mod HD21 ve EDİ-mod HD100x OKT verilerinden nazal ve temporal 3 mm'lik alandan ölçülen KVİ değerleri, erkek ve kadınlar, diyabet olan ve olmayan gruplar, hipertansiyon olan ve olmayan gruplar, sigara kullanımı olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermedi. PAAG olan grupta; OKTA kalın ve ince koryokapillaristeki KVİ değerleri, kadınlarda erkeklere oranla anlamlı olarak daha düşüktü. Diğer kesitlerdeki KVİ değerleri erkek ve kadınlar arasında anlamlı farklılık göstermedi. PAAG olan grupta; OKTA tüm kesitlerdeki KVİ değerleri diyabet olan ve olmayan gruplar, hipertansiyon olan ve olmayan gruplar,sigara kullanımı olan ve olmayan gruplar arasında anlamlı bir farklılık göstermedi. PAAG olan grupta; nazal RNFL değerleri hipertansiyon olan grupta, hipertansiyon olmayan gruba göre anlamlı olarak daha düşüktü. Sonuç: Çalışmamız sonucunda, OKTA verileri ele alındığında PAAG hastalarda, kontrol grubuna göre peripapiller KVİ değerleri anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Aynı zamanda superfisiyal retinal pleksustaki vasküler dansite ve perfüzyon oranları, PAAG hastalarda sağlıklı kontrol grubuna göre kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulunmuştur. EDİ-mod OKT ile elde edilen verilerdeki KVİ değerleri PAAG hastaları ile kontrol grubu arasında anlamlı farklılık göstermemiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to compare the peripapillary choroidal vascular index (CVI) between patients with primary open angle glaucoma and a control group. Materials and Methods: This is a prospective and observational study. A total of 113 eyes were included in the study, consisting of patients with primary open-angle glaucoma followed in the glaucoma unit of our hospital and a control group without any ocular pathology who presented to the clinic. The demographic data of the patients (age, gender, comorbidities) were recorded. All patients underwent RNFL analysis, EDI-mod HD21 and EDI-mod HD100x OCT with sections taken from the inferior border of the optic nerve, and optical coherence tomography angiography (OCTA) was performed with the optic nerve centered. For the OCTA data, measurements were made from the deep retinal plexus, choriocapillaris, and choroidal sections. The choroidal vascular index (CVI) in the temporal and nasal 3mm regions of the optic nerve was measured using Image J from the EDI-mod OCT data. From the peripapillary OCTA data, the CVI in a 4x4 mm area around the optic nerve periphery was measured using the Otsu thresholding method. These data were compared between the patient group with primary open- angle glaucoma (POAG) and the control group. Findings: The choroidal vascular index (CVI) in the nasal and temporal 3 mm areas was measured using the Image J program from the EDI-mod HD21 and EDI-mod HD100x OCT data and the obtained values showed no significant difference between the PAAG group and the control group. 10 In the PAAG group, the central and inner vascular density values in the superficial retinal plexus and the central perfusion ratio from the OCTA were significantly lower compared to the control group. The CVI values in the OCT choroid and choriocapillaris sections taken based on a thickness of 9 microns were significantly higher in the PAAG group compared to the control group. There was no significant difference between the PAAG and control groups for the CVI values in the OCT choroid and choriocapillaris sections taken based on a thickness of 50 microns. There was no significant difference in the vascular index values in the deep retinal plexus between the PAAG and non-PAAG groups. In the PAAG patient group, the CVI values measured from the nasal and temporal 3 mm areas of the EDI-mod HD21 and EDI-mod HD100x OCT data showed no significant difference between males and females, those with and without diabetes, those with and without hypertension, and those who smoked or did not smoke. In the PAAG group, the CVI values in the thick and thin choriocapillaris sections of OCTA were significantly lower in females compared to males. In other sections, there was no significant difference in CVI values between males and females. In the PAAG group, the CVI values in all sections of OCTA showed no significant difference between those with and without diabetes, those with and without hypertension, and those who smoked or did not smoke. In the PAAG group, the nasal RNFL values were significantly lower in the hypertension group compared to the non-hypertension group. Conclusion: As a result of our study, when OCTA data were considered, peripapillary CVI values were significantly higher in POAG patients compared to the control group. Additionally, the vascular density and perfusion rates in the superficial 11 retinal plexus were significantly lower in POAG patients compared to the healthy control group. The CVI values obtained from EDI- mod OCT data did not show a significant difference between the POAG patients and the control group.