Kadirli'nin makroform gelişiminin incelenmesi
Analysis of Kadirli's macroform development
- Tez No: 914888
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN KARABÖRK, PROF. DR. ÖZER KARAKAYACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Şehircilik ve Bölge Planlama, Geodesy and Photogrammetry, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kadirli, Kentleşme, hava fotoğrafları, Kadirli, Urbanization, Aerial Photography
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Konya Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Kadirli kent formunun 1968'den 2023'e kadar uzanan dönemdeki değişiminin analiz etmeyi hedefleyen bu tez çalışması, ilçenin Çukurova bölgesindeki stratejik konumunun tarih boyunca kentsel ve ekonomik gelişim üzerindeki etkilerini incelemektedir. Çalışma kapsamında, Kadirli'nin mekânsal, ekonomik ve demografik yapısındaki değişime odaklanarak, tarımsal üretimi baskın bir kasaba dan hizmet odaklı bir kente dönüşüm sürecindeki değişimleri detaylı bir şekilde analiz etmek amaçlanmıştır. Harita Genel Müdürlüğü'nden temin edilen tarihi hava fotoğrafları ve MapInfo Pro yazılımı kullanılarak dönüştürülen dijital haritalar aracılığıyla ilçenin kentsel yayılımı ve arazi kullanımındaki değişimler belgelenmiştir. Bu analizler, Kadirli'nin kentsel yapısında meydana gelen değişimlerin altında yatan sosyo-ekonomik faktörleri, ekonomik gelişmeleri ve nüfus hareketlerini ayrıntılı bir şekilde ortaya koymaktadır. Geçmişte tarıma dayalı bir ekonomiyle sınırlı bir yerleşim alanına sahip olan Kadirli'nin, zamanla aldığı göçlerle yaşadığı nüfus artışı doğrultusunda üretilen yeni konut alanları ve sosyal-teknik altyapı alanlarıyla geliştiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this dissertation is to discuss the changes in Kadirli's urban structure from the year 1968 to the year 2023, taking into account the historical circumstances and the urban as well as economic evolution of Kadirli over the years, the reason being its ideal location in the Çukurova region. This study, which will examine the spatial, economic and demographic transformations of Kadirli, is intended to present the evolution of the town from a rural agricultural community into a city mainly serviced by different industries. The research uses analysis of historical aerial photographs of the area produced by the General Directorate of Mapping and digital maps produced by MapInfo Pro software showing the area's urban growth and changes in land cover within the area. This text analysis provides these factors, which have resulted in changes in the urban form of Kadirli, including its social and economic factors, social and economic dynamics, and development. Results indicate that Kadirli, which was primarily a very small agrarian settlement has transformed over time, motivated by the internal influx of people who wanted housing, and construction of residential areas and socio-technical systems followed.