Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi hematoloji kliniğinde otolog periferik kök hücre nakli yapılan lenfoma hastalarının retrospektif olarak değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of patients with lenphoma with autologous peripheral stem cell transplantation in Kocaeli University Faculty of Medicine hematology clinic
  1. Tez No: 914996
  2. Yazar: BEYZA DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH HACİHANİFİOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Lenfoma, otolog periferik kök hücre nakli, mobilizasyon, progresyonsuz sağkalım, Lymphoma, autologous peripheral stem cell transplantation, mobilization, progression-free survival
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Giriş ve Amaç: Lenfoma dünyada ve ülkemizde en sık görülen hematolojik malignitedir. Uygun tedaviyle birçok hastada remisyon elde edilebilmesine karşın bir kısmı tedaviye dirençli olabilir veya bir süre sonra nüks gelişebilir. Relaps/Refrakter lenfomada standart tedavi yöntemi otolog periferik kök hücre naklidir. Çalışmamızda kliniğimizde otolog periferik kök hücre nakli yapılan lenfoma hastalarının verilerini inceleyerek mobilizasyon başarısına ve progresyonsuz sağkalıma etki eden faktörlerin değerlendirilmesini amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza ekim 2017-şubat 2024 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Kliniği Kemik İliği Transplantasyon Ünitesinde otolog periferik kök hücre nakli yapılmış olan 56 lenfoma hastası dahil edildi. Hastaların takip dosyaları ve Kocaeli Üniversitesi Nucleus bilgi sistemi üzerinden yaş, cinsiyet, beden kitle indeksi, ek hastalıklar, tanı tarihi, lenfoma tipi, nakil öncesi verilen mobilizasyon rejimi, nakilde verilen CD34+ kök hücre sayısı, tam kan sayımı sonuçları, nakil öncesi ve nakilden sonra 100. günde çekilen PET-BT görüntülemelerindeki Deauville skorları, mortalite sebepleri incelenerek kaydedildi. Elde edilen verilerle nötrofil ve trombosit engrafman süreleri, progresyon durumları, progresyona kadar geçen süreler, mortalite oranları hesaplanarak kaydedildi. Verilerin analizi için SPSS 28.0 programı kullanıldı. Bulgular: Hastaların 35'i (%62,5) erkek, 21'i (%37,5) kadın olup, yaş ortalaması 49,3 (22-72), medyan yaş 54'tü. Tanı anında hastaların 19'unda (%33,9) ek hastalık vardı. 11 hastada (%19,6) diyabetes mellitus, 7 hastada (%12,5) hipertansiyon, 4 hastada(%7,1) koroner arter hastalığı, 2 hastada (%3,6) hipertiroidi, 2 hastada (%3,6) hipotiroidi, 1 hastada (%1,8) hiperlipidemi, 2 hastada (%3,6) kronik hepatit B, 1 hastada (%1,8) romatoid artrit, 1hastada(%1,8) de ek bir malignite tanısı olduğu görüldü. 25 hasta (%44,6) Hodgkin Lenfoma, 31 hasta (%55,4) Non-Hodgkin Lenfoma tanılıyken; Non-Hodgkin Lenfoma tanılı hastaların 10'u (%17,9) DBBHL, 7'si (%12,5) Mantle Cell Lenfoma, 5'i (%8,9) Anaplastik Büyük T hücreli Lenfoma, 4'ü (%7,1) Foliküler Lenfoma, 1'i (%1,8) Marjinal Zon Lenfoma, 2'si (%3,6) Sınıflandırılamayan Matür B hücreli Lenfoma, 2'si (%3,6) periferik T hücreli Lenfoma alt tipindeydi. Nakil öncesi hesaplanan BKİ'ne göre hastaların 2'si (%3,6) zayıf, 20'si (%35,7) normal, 23'ü (%41,1) fazla kilolu, 11'i (%19,6) obezdi. 56 hastanın tümüne mobilizasyon işlemi kemomobilizasyon şeklinde uygulandı. 11 hastaya (%19,6) ICE, 11 hastaya(%19,6) R-ICE, 11 hastaya (%19,6) B-ICE, 9 hastaya(%16,1) R-DHAP, 8 hastaya (%14,3) B-DHAP, 5 hastaya (%8,9) MATRIX, 1hastaya (%1,8) ESHAP rejimi mobilizasyon olarak G-CSF ile birlikte verildi. Hastaların nakil öncesi ve nakil sonrası 100. gün PET-BT görüntülemelerine göre nakil öncesi 42 hastanın (%75) Deauville skoru 1-2-3 iken 13 hastanın (%23,2) skoru 4-5'ti. 100. gün Deauville skoru 40 hastanın (%71,4) 1-2-3 iken 11 hastanın (%19,6) skoru 4-5'ti. 1 hastanın pet-bt görüntülemelerine ulaşılamadığı için deauville skorları hesaplanamadı. 4 hastanın nakil sonrası 100. Günden önce ölmesi sebebiyle 100. Gün deauville skoru belirlenemedi. Hastaların 16'sında (%28,6) nakilde verilen CD34+ kök hücre sayısı 10 gün sürdü. 2 hastada ise ex oldukları için süre hesaplanamadı. Trombosit engrafman süresi ortalaması ise 10,8 gündü. 35 hastada (%62,5) ≤ 10gün sürerken, 19 hastada (%33,9) >10 gün sürdü. 2 hastanın ise ex olmaları sebepli engrafman süreleri hesaplanamadı. Nakil sonrası 41 hastada (%73,2) nüks gözlendi. 1 hasta ise 100. gün PET-BT çekilemeden ex olduğu için nüks durumu belirlenemedi.10 hasta (%17,9) nakil sonrası takipte ex oldu. Ex olan hastaların 6'sında (%60) ölüm nedeni enfeksiyon, 2'sinde (%20) COVID enfeksiyonu, 2'sinde (%20) ise hastalık kaynaklıydı. Progresyonsuz sağ kalım süresi en fazla 73 ay, ortalama progresyonsuz sağ kalım süresi 22,7 ay olarak bulundu. Sonuç: Mobilizasyon başarısı üzerinde en etkili faktörler arasında hasta yaşı, ek hastalık varlığı, lenfoma tipi, ve mobilizasyon rejimi; progresyonsuz sağkalım üzerinde ise 100. gün Deauville skoru sayılabilir. Lenfomada otolog nakilde mobilizasyon başarısı ve progresyonsuz sağkalım üzerinde daha detaylı bilgi edinebilmemiz için daha büyük vaka serilerinin olduğu çok merkezli çalışmaların sayılarının artması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Lymphoma is the most common hematological malignancy in the world and in our country. Although remission can be achieved in many patients with appropriate treatment, some may be resistant to treatment or may relapse after a while. The standard treatment method for relapsed/refractory lymphoma is autologous peripheral stem cell transplantation. In our study, we aimed to evaluate the factors affecting mobilization success and progression-free survival by examining the data of patients with lymphoma with autologous peripheral stem cell transplantation in our clinic. Materials and Methods: Fifty-six lymphoma patients who underwent autologous peripheral stem cell transplantation at the Bone Marrow Transplantation Unit of the Hematology Clinic of Kocaeli University Faculty of Medicine between October 2017 and February 2024 were included in our study. Age, gender, body mass index, additional diseases, diagnosis date, lymphoma type, mobilization regimen given before transplantation, CD34+ stem cell count given during transplantation, complete blood count results, Deauville scores in PET-CT images taken before and on the 100th day after transplantation, and causes of mortality were examined and recorded through the patient follow-up files and Kocaeli University Nucleus information system. Neutrophil and platelet engraftment times, progression status, times to progression, and mortality rates were calculated and recorded using the obtained data. SPSS 28.0 program was used for data analysis. Results: 35 (62.5%) of the patients were male and 21 (37.5%) were female, the mean age was 49.3 (22-72), and the median age was 54. At the time of diagnosis, 19 (33.9%) of the patients had comorbidities. 11 patients (19.6%) had diabetes mellitus, 7 patients (12.5%) had hypertension, 4 patients (7.1%) had coronary artery disease, 2 patients (3.6%) had hyperthyroidism, 2 patients (3.6%) had hypothyroidism, 1 patient (1.8%) had hyperlipidemia, 2 patients (3.6%) had chronic hepatitis B, 1 patient (1.8%) had rheumatoid arthritis, and 1 patient (1.8%) had an additional malignancy. While 25 patients (44.6%) were diagnosed with Hodgkin Lymphoma and 31 patients (55.4%) were diagnosed with Non-Hodgkin Lymphoma; 10 (17.9%) of the patients with Non-Hodgkin Lymphoma had DLBCL, 7 (12.5%) had Mantle Cell Lymphoma, 5 (8.9%) had Anaplastic Large T-cell Lymphoma, 4 (7.1%) had Follicular Lymphoma, 1 (1.8%) had Marginal Zone Lymphoma, 2 (3.6%) had Unclassified Mature B-cell Lymphoma, and 2 (3.6%) had Peripheral T-cell Lymphoma subtype. According to the BMI calculated before transplantation, 2 (3.6%) of the patients were underweight, 20 (35.7%) were normal, 23 (41.1%) were overweight, and 11 (19.6%) were obese. All 56 patients underwent mobilization in the form of chemomobilization. ICE was given to 11 patients (19.6%), R-ICE to 11 patients (19.6%), B-ICE to 11 patients (19.6%), R-DHAP to 9 patients (16.1%), B-DHAP to 8 patients (14.3%), MATRIX to 5 patients (8.9%), and ESHAP regimen together with G-CSF was given to 1 patient (1.8%) as mobilization. According to the PET-CT images of the patients before and on the 100th day after transplantation, the Deauville score of 42 patients (75%) was 1-2-3, while the score of 13 patients (23.2%) was 4-5. The Deauville score on the 100th day was 1-2-3 in 40 patients (71.4%), while the score of 11 patients (19.6%) was 4-5. Deauville scores of 1 patient could not be calculated because PET-CT images were not available. Deauville scores on the 100th day of 4 patients could not be determined because they died before Day 100 after transplantation. The CD34+ stem cell count given at transplantation was 10 days in 42 patients (75%). The duration could not be calculated in 2 patients because they died. The mean duration of platelet engraftment was 10.8 days. It lasted ≤ 10 days in 35 patients (62.5%), while it lasted >10 days in 19 patients (33.9%). Engraftment times could not be calculated in 2 patients because they died. Relapse was observed in 41 patients (73.2%) after transplantation. Relapse status could not be determined in 1 patient because they died before PET-CT could be performed on the 100th day. 10 patients (17.9%) died during follow-up after transplantation. The cause of death among the patients who died was infection in 6 (60%), COVID infection in 2 (20%), and lymphoma disease in 2 (20%) The maximum progression-free survival time was 73 months, and the average progression-free survival time was 22.7 months. Conclusion: The most effective factors on mobilization success include patient age, comorbidities, lymphoma type, and mobilization regimen; and the 100th day Deauville score on progression-free survival. In order to obtain more detailed information on mobilization success and progression-free survival in autologous transplantation in lymphoma, the number of multicenter studies with larger case series needs to increase.