Organize suç örgütlerinin kara para aklama yöntemleri ve kara para aklamanın ekonomiye etkileri
Money laundering methods of organised crime organizations and the effects of money laundering on the economy
- Tez No: 915022
- Danışmanlar: PROF. DR. BAHAR BURTAN DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Black money, money laundering, organized crime organizations for profit, and the effects of money laundering on the economy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
İnsanlık tarihi boyunca suçla özdeşleşen bir olgu olan organize suç örgütleri, günümüzde de toplum düzenini bozan bir yapı olarak karşımıza çıkmaktadır. Çıkar amaçlı organize suç örgütlerini hiyerarşik düzene tabi, suç işlemek amacıyla kurulmuş, yeteri sayıda üye barındıran ve süreklilik arz eden topluluk şeklinde tanımlamak mümkündür. Bu yapıların temel amacı uyuşturucu madde ticareti, insan kaçakçılığı, silah kaçakçılığı, yağma, fuhuş, ihaleye fesat karıştırma gibi illegal faaliyetler ile kısa sürede yüksek miktarlarda kazanç elde etmektir. Her türlü illegal faaliyetten elde ettikleri bu kazançlar da kara para olarak adlandırılmaktadır. Çıkar amaçlı suç örgütlerince elde edilen suç gelirleri bir ülkenin ekonomisi kadar devasa boyutlara ulaşabilmekte, bu durum gerek ülke ekonomileri gerekse global ekonomi piyasaları için ciddi sorunlar oluşturabilmektedir. Çıkar amaçlı suç örgütleri, kara para olarak tabir edilen yüksek miktardaki suç gelirleri ile ülkelerin siyasi, ekonomik, sosyal ve toplumsal yapısına müdahale ederek birçok olumsuz etkilere neden olmaktadırlar. Bununla birlikte kara para, ülkelerin gelir dağılımı, büyüme oranı, vergi gelirleri gibi birçok finansal dinamiğini etkilemektedir. Bu çalışmada, çıkar amaçlı suç örgütlerinin yapısı ve illegal kazanç yöntemleri anlatılmıştır. Kara paranın tanımlaması yapılarak kara para aklama yöntemlerinden bahsedilmiştir. Son olarak çıkar amaçlı suç örgütlerinin illegal işlerden elde ettikleri kara paranın ülkenin ekonomik göstergelerine etkilerinden bahsedilmiştir. Çalışmada temel olarak, çıkar amaçlı suç örgütlerinin illegal faaliyetleri ile elde ettikleri kara paranın ülke ekonomisine legal olarak nasıl dahil edildiğini ortaya koymak ve kara para aklamanın ülke ekonomilerine verdiği zararlara dikkat çekerek kara para ile mücadelenin ekonomi açısından önemini ortaya çıkarmak amaçlanmıştır. Anahtar Sözcükler Çıkar Amaçlı Organize Suç Örgütleri, Kara Para, Kara Para Aklama, Kara Para Aklamanın Ekonomiye Etkileri,
Özet (Çeviri)
Organizations of organized crime, which have a long-standing association with criminal activity, continue to function as systemic organizations that disturb the established social order. Self-organized crime organizations can be characterized as groups that follow a hierarchical structure, are formed with the explicit intention of perpetrating criminal activities, possess a substantial membership, and sustain their operations over time. Obtaining substantial profits rapidly through illegal activities such as drug trafficking, human smuggling, arms smuggling, looting, prostitution, and bid rigging is the primary objective of these structures. The profits they amass through various criminal endeavors are commonly referred to as“black money.”The financial gains acquired through illegal activity by lucrative criminal organizations can have far-reaching consequences that impact an entire nation's economy. This situation can give rise to significant challenges for both domestic and international economic markets. Destructive criminal organizations that operate with substantial illegal funds, commonly referred to as“black money,”disrupt the political, economic, social, and cultural frameworks of nations, effectively instigating a multitude of adverse consequences. Nevertheless, numerous financial dynamics of nations are impacted by black money, including tax revenues, development rates, and income distribution. The structure and illegal revenue streams of profitable criminal organizations are clarified in this study. The definition of black money and methods of money laundering are provided. The section concludes with a discussion of the impact that black money, defined as the illegal profits generated by criminal organizations for their own financial gain, has on the nation's economic indicators. The primary objective of the research is to demonstrate the process by which black money acquired through illegal operations of criminal organizations with the intention of financing interest payments is laundered and subsequently integrated into the domestic economy. Furthermore, it seeks to underscore the economic significance of combating black money by highlighting the detrimental effects that money laundering inflicts on national economies.